Fayoum Pottery School

Het werd in de jaren 70 opgericht door Zwitserse kunstenaars Evelyne Porret en Michel Pastore. Deze school, die kinderen en volwassenen traint in de plaatselijke pottradities, is gevestigd in een prachtige, met modder gemetselde compound. De architectuur – heel veel in de lokale stijl van de Egyptenaren – is net zo aantrekkelijk als de creaties van de leerlingen uit klei, die hier te koop zijn. Vraag van de school naar de werkplaats van Ahmed Abou Zeid, een andere bekende plaatselijke pottenbakker.

 


 

In de rustige Egyptische oase van Fayoum brengen kinderen hun dagen door met het verzorgen van de dieren of vissen in het meer. Maar ze geven ook de tijd door modder in kleispeelgoed te modelleren.

Geïnspireerd door hun creativiteit, begon een keramieke kunstenaar, die in hun kleine dorp woont, haar eigen vormen te vormen. VOA-correspondent Laurie Kassman heeft meer over de jonge pottenbakkers van Fayoum.

Het constante ritme van het leven in de kleine dorpen van Fayoum minder dan twee uur van de drukte van Caïro.

Families leven op in de vruchtbare velden en wateren van de oase. Vrouwen maken kaas voor de eettafel.

Het is hier in een modderstenen huis genesteld in de dadelpalmen die de Zwitsers-geboren pottenbakker Eveylne Porret haar meer dan 25 jaar geleden thuis maakte.

Intervieuw met Evelyne Porret 

“Ik kwam hier toen ik 20 was. Mijn vader was een protestantse predikant en ik kwam op bezoek. Ik werd verliefd op Egypte en besloot mijn huis hier te maken.”

Evelyne merkte de creativiteit van de dorpskinderen op, die hun speelgoed graag vormgeven uit de dikke modder van de velden. Ze besloot om hen te helpen bij het vormen van een nieuwe toekomst weg van het slopende werk in de velden. Uiteindelijk heeft ze een school en een workshop opgezet om hun passie voor aardewerk te stimuleren.

“Ik had in de jaren zestig met de Egyptische kunstenaar Ramses Wissa Wassef gewerkt, die een weefschool voor dorpskinderen had opgezet om een ​​nieuwe handel te leren, ik wilde hetzelfde doen in Fayoum.”

En leer dat ze het deden.

Mohamed Mahmoud Ibrahim werkt al meer dan een decennium met Evelyne en studeert af van student tot leraar. Hij zegt dat het hem plezier geeft terwijl hij aan zijn eigen ontwerpen werkt om de jongere studenten te helpen een concrete herinnering aan hun dagelijks leven te creëren.

De kinderen worden van het begin tot het eind bij het proces betrokken met Evelyne en haar assistenten met een leidende hand en zachte woorden van advies.

“We vertellen ze niet wat ze moeten doen, maar moedigen ze aan om te tekenen wat ze elke dag zien. En als ik iets goeds zie, stel ik dingen voor die ze kunnen toevoegen. We praten erover en ze doen wat ze willen. de ontwerpen zijn perfect en ik vind het altijd buitengewoon – zo eenvoudig en zo mooi. “

De achttienjarige Barakat Saleh werd enkele jaren geleden naar de school getrokken. Zijn gesigneerde stukken worden verkocht in Caïro. Hij droomt ervan het succes te evenaren van verschillende oud-studenten die nu hun brood verdienen met hun eigen aardewerkworkshops in Fayoum. Een andere voormalige student werd onlangs uitgenodigd om zijn aardewerk tentoon te stellen in een internationale tentoonstelling in Dubai.

Evelyne promoot haar studenten altijd.

“Ik ben altijd verbaasd om hun originele ontwerpen te zien – sommige zijn naïef, sommige zijn behoorlijk verfijnd, ik hou van hun enthousiasme en ik zie in het dorp dat ze nu hun eigen gemeenschap van pottenbakkers vormen.”

En dus moedigt de keramische kunstenaar Evelyne Porret de kinderen van Fayoum aan hun talenten te verkennen en de eenvoudige schoonheid van het leven in de oase te creëren, zowel voor plezier als voor winst.