Alles wat je moet weten over Albanie

Albanië heeft zoveel natuurlijke schoonheid dat je je misschien afvraagt waarom het 20 jaar duurde voordat het land opsteeg als toeristische bestemming sinds het einde van een bijzonder wrede vorm van communisme in 1991. Nu dat aantoonbaar het geval is, biedt Albanië een opmerkelijke reeks unieke attracties, niet in het minst vanwege deze zeer geïsoleerde omgeving: oude gedragscodes in de bergen, vergeten archeologische vindplaatsen en dorpen waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan staan allemaal op het menu

 


Een vakantie in Albanië betekent prachtige baaien, een ruig binnenland, pittoreske dorpjes en mooie stranden. En een mooie meevaller; Albanië is een goedkoop land. Een vakantie in Albanië kan dus erg goedkoop zijn!

Vakantiebestemmingen in Albanië

● Apollonia                                                       ● Durrës
● Gjirokastra                                                    ● Korca
● Shkodër                                                         ● Tirana
● Voskopoja

 

Bezienswaardigheden in Albanië

Tijdens een vakantie in Albanië zijn er een aantal bezienswaardigheden die je zeker moet bezoeken. De hoofdstad van Albanië, Tirana, is een bezoek waard. In deze oude stad vind je onder andere het Skanderbegplein, een centraal punt in de stad.  Een andere leuke stad om te bezoeken en tevens de populairste toeristische trekpleister van Albanië is Dürres. Dürres ligt aan de Adriatische Zee en heeft de grootste en gezelligste haven van het land. Een andere populaire bezienswaardigheid tijdens een vakantie naar Albanië is het meer van Ohrid. Dit meer op de grens van Albanië en Macedonië is één van de grootste meren van de Balkan en erg populair onder vissers, wandelaars en fietsers. De historische centra van Berat en Gjirokastër staan sinds 2005 op UNESCO’s Werelderfgoedlijst. Hier vind je veel cultuur in de vorm van kastelen, moskeen, kloosters en kerken. Hier onder vindt je een Top 5 lijst van de mooiste bezienswaardig die zeker een aanrader tijdens een vakantie in Albanië.

1. Divjaka
Divjaka wordt beschouwd als het belangrijkste landbouwgebied van Albanië. Het is ook een mooie en favoriete locatie voor toeristen die graag zwemmen in de Adriatische zee. Divjaka is de geschikte regio om te picknicken, voor toeristische doeleinden of voor wetenschappelijk onderzoek, omdat dit gebied een rijke biodiversiteit en bijzondere biologische kenmerken heeft. De kust van Divjaka staat bekend om zijn genezende zand en het prachtige uitzicht op de eeuwenoude dennenbossen zijn enkele andere elementen die Divjaka tot een favoriete bestemming maken. In Divjaka vind je de Karavasta-lagune, de grootste lagune van Albanië en een van de grootste in de Middellandse Zee. Het is gescheiden van de Adriatische Zee door een grote strook zand. De lagune maakt deel uit van het Divjake-Karavasta National Park.

2. Butrint
In het zuiden van Albanië ligt de archeologische plaats Butrint, aan de Ionische Zee. Op ongeveer 20 kilometer afstand ligt de Albanese havenplaats Sarandë en ook het Griekse eiland Corfu ligt in de buurt van deze plaats. Sommige delen van Butrint zijn wel 2.500 jaar oud, het zou oorspronkelijk namelijk een Illyrische plaats geweest zijn. Het werd later echter veroverd door de Romeinen, Byzantium en ook door Venetië. Vroeger heette de plaats Buthrotum. De stad staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Dit onder andere vanwege de plundering van het museum dat in de stad staat. Ook de Akropolis is zeer goed bewaard gebleven.

3. Markten Bezoeken
In ieder plaatsje in Albanië is wel een lokale markt te vinden. Ze zijn vaak erg druk maar wel heel gezellig, je kijkt er echt je ogen uit. Op de markten koop je onder andere traditionele handelswaar van het platteland, maar ook hedendaagse artikelen die uit de omringende landen als Griekenland, Turkije en Bulgarije komen. Er zijn ook leuke souvenirs te vinden op de markt.

4. Rozafa Fortes 
Twee kilometer buiten Shkodër ligt Rozafa Fortress. Volgens de legende is een vrouw met de naam Rosa hier in een muur ingemetseld. Overeenkomstig haar wens zijn er twee gaten in de muur gemaakt, zodat ze haar baby kon blijven voeden. Tot op heden komen er nog steeds vrouwen die pas kinderen hebben gekregen om hun borsten in te smeren met melkwater.

5. Apollonia Archeologisch Park
Apollonia Archeologisch Park is een site met een aanzienlijke waarde; de oude Illyrische stad was de grootste en belangrijkste van de 30 steden in de hele oude wereld die werden genoemd ter ere van de god Apollo. Het werd oorspronkelijk opgericht op het grondgebied van de Illyriërs Taulantis ongeveer 620 jaar voor Christus. De monumenten staan ​​verspreid over het park, waardoor Apollonia qua oppervlakte het grootste archeologische park is van Albanië.

Klik hier voor de Complete lijst met alle mooie bezienswaardigheden in Albanië

 

Klimaat in Albanie

Het klimaat in Albanië valt te typeren als een mediterrane klimaat. Dat wil zeggen warme zomers en zachte winters. Het weer in Albanië in de zomermaanden is warm tot heel heet. De gemiddelde temperatuur in de maanden juli en augustus is 30°C. In de wintermaanden is de gemiddelde temperatuur een stuk lager. In januari en december is het gemiddeld zo’n 10°C. Gemiddeld, want in de Albanese Alpen is het in de winter een heel stuk kouder. Heel veel kouder, in de winter kan er volop geskied worden tijdens een vakantie in Albanië. Kortom, het klimaat in Albanië is een klimaat van uiterste. Lekker zonnen aan de Adriatische kust in de zomer en lange skitochten maken vanaf de Albanese Alpen in de winter. De beste reisperiode voor een vakantie naar Albanië ligt, zoals je leest, erg aan de besteding van de vakantie.

 

Activiteiten die je kunt ondernemen

In Albanie zijn verschillende activiteiten mogelijk om je vakantie helemaal compleet te maken. Een lijst met de mooiste activiteiten vindt je hier. Hieronder staat de Top 3

1.Mountainbiken 
Het bergachtige Albanië is vooral geschikt voor mountainbikers, vooral de oude routes langs bergpassen en afgelegen valleien zijn geweldig. Het landschap is werkelijk schitterend en dit zorgt dan ook voor een onvervalst mountainbike avontuur. De bevolking helpt je onderweg graag maar verder kun je heerlijk rustig fietsen en heb je de weg vaak voor je alleen. In Albanië zijn bijna geen plekken waar je een mountainbike kunt huren, dus het is verstandig om er zelf een mee te nemen.


2. Watersporten
Watersporten zijn in Albanië helemaal in opkomst. Zowel aan de kust, als bij de meren en rivieren in het binnenland zijn er mogelijkheden genoeg om te surfen, raften en kanoën. Kajakken en raften in Albanië is ook erg populair en in de Osumi rivier is het helemaal spannend. Hier zijn namelijk een aantal watervallen. De natuur in Albanië leent zich uitstekend voor watersporten. Vanaf het water geniet je van de rust en stilte van het landschap. Een leuk weetje is dat Albanië al haar energie uit stuwdammen haalt, en verder geen centrales heeft.

3. Wandelen
Een van de mooiste wandelingen in Albanie (en in Europa) is een wandeling door de Via Dinarica, die je door Noord-Albanië voert, over de grens van Albanië, Kosovo en Montenegro. Deze tour is voor avontuurlijke reizigers die genieten van ontmoetingen met de natuur en culturele ervaringen, zoals verblijven in unieke traditionele huizen van de inheemse Albanese hooglanders, de “Malesore”. Natuurlijk zijn er nog verschillende andere wandelroutes mogelijk in Albanie, allemaal geweldig. Lees hier meer over de verschillende mogelijkheden.

 

Beste Reistijd voor Albanie

Albanië is in de winter te koud en te nat voor een zonvakantie. Vanaf april wordt het echter snel warmer en droger waarbij de omstandigheden voor een weekje zon, zee en strand snel verbeteren. In de droogste maanden juli en augustus kán het te warm zijn. Vanaf eind september slaat het weer om en gaan neerslag en wolken het weerbeeld domineren. Hoewel de winters langs de kust niet echt koud te noemen zijn is dit niet de meest geschikte periode om Albanië te bezoeken. Triest weer met veel sombere dagen en redelijk grote hoeveelheden regen zorgen ervoor dat de winter minder geschikt is om eens lekker rond te reizen in het land.

 

Belangrijk om te weten !!!

Reisdocumenten

Persoonsdocumenten

 • Een paspoort of een Nederlandse identiteitskaart is vereist. Het document moet nog ten minste 3 maanden geldig zijn bij aankomst in Albanië.

Reizen met minderjarige kinderen

 • Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.
 • Binnen de Schengenzone is het aan te raden (niet verplicht) een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen. Denk ook aan de landen waar je doorheen reist op weg naar de bestemming.

Visum

 • Voor Albanië is geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 90 dagen.

Bijzonderheden

 • Een vaccinatiebewijs tegen gele koorts is verplicht als je het land inreist vanuit een gelekoortsgebied. Bij aankomst moet dit getoond kunnen worden, houd dit bij de hand. Zie voor meer informatie lcr.nl.
 • Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.
 • Voor tips en advies over het gebruik van een paspoort of identiteitskaart in het buitenland kijk op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding.
 • Tekst bijgewerkt: januari 2018. De informatie over verkrijgbaarheid van het visum en de geldigheid van paspoort en visum is sterk aan wijzigingen onderhevig. Raadpleeg voor de meest actuele gegevens de consulaire afdeling van de Albanese ambassade.

Lees hier voor vertrek, de Douane regels van Albanië door


Voertuigdocumenten

 • Het Nederlandse kentekenbewijs wordt erkend.
 • Een NL-sticker is niet vereist. De landcode op de kentekenplaat is voldoende. Heeft de kentekenplaat geen landcode (caravan/aanhangwagen, fietsendrager, oldtimer), dan is wel een NL-sticker vereist.

Leenvoertuig

 • Indien het voertuig niet op eigen naam staat, bijvoorbeeld een leaseauto, laat dan door de eigenaar een machtiging opstellen en ondertekenen, bij voorkeur in meerdere talen.
 • De machtiging moet door een officiële instantie worden gelegaliseerd. Informeer bij de vertegenwoordiging van Albanië wat de beste procedure is.
 • Meer informatie over het rijden in een voertuig van iemand anders zie anwb.nl/juridisch-advies/op-vakantie.

Verzekering

 • Zowel voertuig als caravan/aanhangwagen moeten verzekerd zijn
 • Een groene kaart wordt erkend.
 • Het is niet verplicht om een groene kaart bij je te hebben, maar je moet wel altijd kunnen aantonen dat een voertuig en caravan/aanhangwagen (met eigen kenteken) verzekerd is. Het is daarom aan te raden om voor beide een groene kaart mee te nemen omdat alle verzekeringsgegevens hierop staan. Neem het origineel mee, een kopie wordt vaak niet geaccepteerd.

Belasting

 • Er geldt een vrijstelling voor het betalen van wegenbelasting voor de duur van 60 dagen. Bij het verlaten van Albanië moet € 1 worden betaald.
 • Bij een verblijf van meer dan 60 dagen moet voor elke dag extra € 1 worden betaald.

 

Rijbewijs

Auto of motor

 • Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Albanië, ook bij het huren van een voertuig.
 • Een IRB (internationaal rijbewijs) is niet vereist.
 • Let op: verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.

Bromfiets of snorfiets

 • Voor het besturen van brom- en snorfietsen is een rijbewijs vereist.

Overige voertuigen

 • Bijzondere voertuigen als speed-pedelecs, trikes, quads, tuktuks en dergelijke worden in de meeste landen bij een of meer van de bekende rijbewijscategorieën ondergebracht. Zo kan bijvoorbeeld een quad (in Nederland) zowel een bromfiets, een auto of een motor zijn, afhankelijk van de goedkeuring.
 • Binnen de EU, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland is er wat auto’s, motoren en bromfietsen betreft, geen verschil in rijbewijzen. In andere landen kunnen aan bijzondere voertuigen mogelijk andere rijbewijseisen worden gesteld dan in Nederland. Wij adviseren daarom ter plaatste bij de politie te informeren of je over het juiste rijbewijs beschikt.

Bijzonderheden

 • Deze informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.

Betalen in Albanie

Bankpas

 • Bankpassen worden geaccepteerd bij automaten met een Cirrus- of Maestrologo.
 • Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank en per bankpas. Als de bank een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van een bankpas bij kleine bedragen af te raden.
 • Er geldt een limiet per dag.

Creditcard

 • Creditcards worden in de hoofdstad en in grote hotels en bij sommige tankstations geaccepteerd.
 • Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als de bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van een creditcard bij kleine bedragen af te raden.
 • De ANWB-creditcard is de goedkoopste creditcard voor ANWB-leden, zie anwb.nl/creditcard.

Geldautomaten

 • In Albanië zijn er buiten de stadscentra weinig geldautomaten (bankomat).
 • Actuele informatie over geldautomaten in een bepaalde plaats is onder meer te vinden op maestrocard.commastercard.nl of visa.com

De voorkeur gaat uit naar betaling met contant geld.

Geld wisselen

 • Banken en wisselkantoren wisselen geld.
 • Wissel voor vertrek Albanees geld weer om of geef het uit. Elders is de Albanese lek niet of nauwelijks te wisselen.
 • Actuele informatie over bankbiljetten en munten is te vinden op bankofalbania.org

Fooien

 • Bedieningsgeld is soms bij de restaurant- of hotelrekening inbegrepen. Indien dat niet het geval is dan is een fooi van 10% gebruikelijk. Voor een goede dienstverlening kun je het bedrag afronden of het kleine wisselgeld laten liggen.
 • Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden, maar het is niet gebruikelijk. Indien je hulp krijgt met je bagage of reistips dan is een fooi aan te raden.

Prijsniveau

Het prijsniveau van Albanië ligt lager dan in Nederland.
De Albanese munteenheid is de Lek.

 

Vervoer

Rinas Airport is de enige internationale luchthaven in Tirana, Albanië. Er vertrekken dagelijks vluchten naar Tirana. Dit zijn meestal geen rechtstreekse vluchten, maar je moet overstappen in Milaan, München of Londen. In 2007 is het vliegveld verbouwd, de nieuwe ontvangst- en vertrekhal hebben internationale allure gekregen.

Er zijn verbindingen per veerboot vanuit Corfu (Griekenland) naar Sarandë, vanuit Bari (Italië) naar Durrës of vanuit het Brindisi (Italië) naar Durrës of Vlorë.

In verband met de slechte infrastructuur en verlichting van de wegen wordt reizen, buiten de grotere bevolkingscentra, na zonsondergang ontraden. Het vaak onverharde en versleten wegennet is 18.000 km lang. Door de sterke uitbreiding van privé-autobezit is het bovendien erg druk op de weg. De kwaliteit van het wegennetwerk van Albanië ligt ver onder het niveau van andere Europese landen. De 18.000 km aan wegen is slechts voor ongeveer 33% geasfalteerd.

Het openbaar vervoer bestaat uit gemeentelijk en internationaal busvervoer. Albanië heeft in totaal zo`n 650 km spoor, dat voornamelijk de grote steden met elkaar verbindt. Plaatselijk vervoer gebeurt veelal nog per ezel of paard.

 

Medische informatie

De medische voorzieningen, met name buiten Tirana, laten te wensen over.

Voor bepaalde gebieden worden inentingen aanbevolen. Voor actuele adviezen neem contact op met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.

Het wordt afgeraden om kraanwater te drinken. Vooral in de zomer kan het water besmet zijn.

 

Veiligheid

De hoofdstad Tirana en de westelijke kustgebieden zijn over het algemeen veilig te noemen. Op het gebied van de persoonlijke veiligheid zijn de omstandigheden in Albanië verbeterd, maar criminaliteit en corruptie blijven een groot probleem.

Wil je een update over het reisadvies, bezoek dan de site van de Overheid, Nederland Wereldwijd. 

 

Eten en drinken

De Albanese keuken heeft veel invloeden uit de Griekse en de Turkse keuken.

Eetgewoonten
De Albanezen nemen geen uitgebreid ontbijt. Vaak drinken ze een kop koffie. Als ze iets eten, wordt er een omelet, een boterham met jam of een stuk fruit gegeten. De lunch is vaak wel erg uitgebreid. Deze bestaat meestal uit een warm gerecht met vlees of vis. Rond 21.30 uur wordt er weer een warme maaltijd gegeten. Ook deze bestaat uit een vleesgerecht met daarbij een salade. Omdat er veel tijd zit tussen de lunch en het avondeten kun je bij diverse eetstalletjes verschillende tussendoortjes nuttigen zoals byrek, qoftë en pita.

De keuken
In de gerechten worden vaak verschillende soorten groenten gebruikt. Het vlees bestaat vaak uit schapen- of geitenvlees en er wordt verse vis geserveerd. Daarnaast is er bij verschillende eettentjes kebab te krijgen. Dit bestaat vaak uit lams-, varkens- of rundvlees. Ingrediënten die ook vaak gebruikt worden zijn feta, komkommer en yoghurt.

Drinken
Albanezen zijn echte koffieliefhebbers. Deze koffie wordt bereid op dezelfde manier als de Turken dat doen. Daarnaast wordt er veel thee gedronken, vooral de Albanese bergthee is erg populair. Ook heeft Albanië eigen wijnen en drinkt men bier. Het traditionele Albanese alcoholische drankje is Raki. Veel inwoners maken dit zelf met druiven of pruimen.

 

De taal

Albanees vormt een aparte tak van de Indo-Europese talen. De Albanese bevolking spreekt: Albanees (officiële taal), Grieks en Macedonisch. In het noorden spreekt men het noordelijke dialect (Gegisch) en in het zuiden het zuidelijke dialect (Toskisch, het officiële dialect). De rivier Shkumbin is min of meer de scheidingslijn.

 

Bevolking

Ongeveer 95% van de bevolking is etnisch Albanees en 3% is Grieks. Het hoge percentage Albaniërs komt doordat het ruwe en ontoegankelijke terrein Albanië van zijn buren heeft geïsoleerd. Etnische Albanezen kunnen onderverdeeld worden in de groepen Ghegen en Tosken. Deze groepen spreken ieder hun eigen Albanees dialect. In het noordoosten van Albanië woont het bergvolk Ghegen en de Tosken wonen ten zuiden van de Shkumbin. In Kosovo en Macedonië wonen ook veel ethnisch Albanezen.

Iedere plaats in het land heeft van oorsprong zijn eigen volksliedjes, die begeleidt worden op trommels, fluiten en de lahuta. Helaas zijn de Albanese strijdliederen uit het communistische tijdperk nagenoeg helemaal uit de cultuur verdwenen. De westerse popmuziek is vandaag de dag populairder dan de folkloristische volksmelodieën.

Albanië heeft van alle Europese landen de laagste levensstandaard. Ongeveer 60% van de arbeidskrachten houdt zich bezig met de landbouw. De meerderheid van de rest van de bevolking is betrokken bij een vorm van industrie.

 

Adressen en telefoonnummers Albanië

Het zal je maar overkomen, je paspoort kwijtraken op vakantie. Mocht er onverhoopt iets gebeuren in Albanië, dan weet je nu waar je terecht kunt.

Klik hier voor meer informatie