Alles wat U moet weten over Andorra

Andorra is een geweldige plek voor een Familie Vakantie, Wintersport Vakantie of liefhebbers die gewoon genieten van de schoonheid van het land. Half december is een van de beste tijden om naar Andorra te reizen. Dit is wanneer de sneeuw begint te vallen, het skiseizoen is dan in volle gang. 


Andorra is een klein vorstendom. Het ligt in het zuidwesten van Europa, in het hartje van de Pyreneeën tussen Frankrijk en Spanje. Andorra is vooral afhankelijk van toerisme en zijn status als belastingparadijs. Andorra is geen lid van de Europese Unie maar wel van de ‘Catalaanse landen’. Het is een van de Europese ministaatjes. Bekijk hieronder wat Andorra allemaal te bieden heeft.

Vakantiebestemmingen in Andorra

● Arinsal                                                            ● Soldeu
● Pas de La Casa & Cau Roig                        ● La Massana
● Encamp                                                          ● Erts
● Ordino

 

Bezienswaardigheden in Andorra

Tijdens je vakantie in Andorra zal je dus zeker bergen tegenkomen. Naast bergen zijn er ook steden in het vorstendom. In de hoofdstad van Andorra, Andorra la Vella, vind je veel restaurants, terrasjes en winkels waar je taxfree kunt shoppen. Taxfree winkelen is één van de bijzondere aspecten van dit kleine land en een reden voor vele toeristen om Andorra te bezoeken. Andere leuke plaatsen in Andorra zijn Escaldes-Engordany, Sant Julià de Lòria en Encamp. Lees hier  welke mooie bezienwaardigheden er zijn in Andorra. Hieronder vindt je de Top 5.

1. Natuurpark Valls del Comapedrosa
Natuurpark Valls del Comapedrosa is een gemeentelijk natuurpark en ligt in het noordwesten van Andorra. Het ligt in de parochie La Massana en het beschermde gebied omvat zo’n 1,51 hectare. Dit gebied zal naar verwachting nog verder uitbreiden. Het hoogtepunt van het park is de Pic du Comapedrosa en is 2.942 meter hoog. Het indrukwekkende berglandschap, de vele meren, watervallen en bronnen maken dit gebied zo aantrekkelijk. In het park kun je heerlijk wandelen op het grote netwerk van wandelpaden.

 

2. Santa Coloma kerk
De Romaanse kerk van Santa Coloma is een van de juwelen van de romaanse kerk van Andorra.

De ronde klokkentoren is uniek in Andorra. De kerk van Santa Coloma ligt in het dorp met dezelfde naam, in de parochie van Andorra la Vella. Pre-romaans van oorsprong uit het begin van de 10e eeuw of eerder, met een rechthoekig schip bedekt met een houten suport-structuur en een vierhoekige apsis. De 12e eeuw zag de toevoeging van een vier verdiepingen tellende Lombardische klokkentoren, circulaire zoals we eerder hebben gezegd, en uniek in het vorstendom, een van de weinige van dergelijke kenmerken in de Pyreneeën.

3. Pont d’Ordino
Pont d’Ordino is een kleine en smalle Romaanse brug met een enkele boog die gemaakt is van steen. De brug legt een verbinding met het plaatsje Llorts. De oorspronkelijke plaats van de brug was verder naar het zuiden, op een oude weg die de Andorrese dorpjes Ordino en Serrat verbond. In 1980 werd de brug echter verplaatst naar zijn huidige locatie als gevolg van een weg renovatie.

4. Canillo Motorcycle Museum
In het Canillo Motorcycle Museum komt de doordringende geur van benzine je tegemoet. Kenmerken van een motor zijn twee wielen, balans en koelbloedigheid en dat zie je terug in dit museum. Gottlieb Daimler bouwde in 1885 de eerste ’s werelds eerste motorfiets. Sinds de eerste uitvinding zijn ze het steeds meer gaan ontwikkelen. Er werden steeds betere modellen en motors ontwikkeld. Door de technologische ontwikkelingen en trends in design kwamen er steeds mooiere en betere motoren. Het Canillo Motorcycle Museum beschikt over een grote collectie die nog steeds groeit. Je kunt er motors zien vanaf het begin van de twintigste eeuw tot heden.

5. Andoflora
Andoflora is een speciale plant- en bloemenmarkt in Andorra. De markt vindt jaarlijks plaats in mei, in de westelijke La Massana. Andoflora is een lokaal evenement. Op de markt vind je prachtige planten en bloemen die je kunt kopen, maar ook kunst, verschillende tuinier workshops, conferenties over planten, modeshows en toerisme spelen een rol. Deze markt is zeker een bezoekje waard als je in de buurt bent.

Klimaat in Andorra

Door de hoogte kent Andorra een hooggebergte klimaat. Dat wil zeggen koude winters en zachte zomers. Het klimaat in Andorra kenmerkt zich door de vele neerslag. Doordat het vorstendom zo hoog ligt, blijft de neerslag vaak hangen tussen de bergen. De temperatuur ligt in de wintermaanden erg laag. Gemiddeld blijft het net iets boven het vriespunt. Ga je op vakantie in Andorra tijdens de maanden december en januari dan zal het zeker vriezen. De vele neerslag die deze maanden valt, valt in de vorm van sneeuw naar beneden. Een wintersport naar Andorra kan dan ook uitstekend! In de zomermaanden is het een stuk warmer. Gemiddeld wordt het in de maanden juli en augustus zo’n 19°C. De beste reisperiode voor een vakantie naar Andorra ligt erg aan je vakantiebesteding. Wil je graag skiën, snowboarden of langlaufen op skivakantie? Dan zijn de wintermaanden december, januari en februari erg geschikt. Wil je graag wandelen door de natuur en de mooie bergen? Dan zijn de zomermaanden juli, augustus en september goede maanden voor een vakantie in Andorra.

 

Activiteiten die je kunt ondernemen.

In Andorra zijn verschillende activiteiten mogelijk om je vakantie helemaal compleet te maken. Een lijst met de mooiste activiteiten vindt je hier. Hieronder staat de Top 3

1. Skieen
Andorra staat in de winter bekend om de ski-faciliteiten die zeer goed en niet al te duur zijn. In de periode van november tot en met februari kun je hier perfect skiën en snowboarden op de afdalingen. In totaal zijn er 153 skipisten in Andorra en 6 skistations. De skipisten zijn bij elkaar 250 kilometer lang. Vooral voor beginners in dit gebied aantrekkelijk. De hellingen zijn namelijk niet super steil en dus ideaal als je het nog moet leren.

2. Mountainbiken
De laatste jaren worden er steeds meer mountainbike-tochten in de bergen van Andorra gemaakt. In veel dorpen kun je een mountainbike huren en daarbij zijn er vaak fietsroutes te verkrijgen. Er zijn routes voor beginners en voor gevorderden en dit is dan ook de ideale manier om het landschap van Andorra verder te ontdekken. Mountainbikeliefhebbers zullen het hier heel erg naar hun zin hebben.

 

3. Dagtochten maken naar leuke steden
Maak bijvoorbeeld een dagtocht naar Barcelona. Maak vanuit Pal een uitstapje naar Spanje, Pal ligt namelijk op maar 5 kilometer afstand van de grens. Barcelona ligt op ongeveer 200 kilometer afstand en is een moderne maar mediterrane stad. In Barcelona kan je perfect winkelen, musea bezoeken maar ook cultuur snuiven in bijvoorbeeld Parc Guell. Tijdens een bezoek aan Barcelona mag een wandeling over ‘Las Ramblas’ natuurlijk niet ontbreken. Dit is een prachtige en lange boulevard waar je onder andere veel winkels vindt.

 

Belangrijk om te weten !!!

Reisdocumenten

Persoonsdocumenten

 • Een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart is vereist.

Reizen met minderjarige kinderen

 • Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.
 • Binnen de Schengenzone is het aan te raden (niet verplicht) een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen. Denk ook aan de landen waar je doorheen reist op weg naar de bestemming.

Bijzonderheden

 • Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.
 • Voor tips en advies over het gebruik van een paspoort of identiteitskaart in het buitenland kijk op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding.

 

Voertuigdocumenten

 • Het Nederlandse kentekenbewijs wordt erkend.
 • Een NL-sticker is niet vereist. De landcode op de kentekenplaat is voldoende. Heeft de kentekenplaat geen landcode (aanhangwagen, fietsendrager, oldtimer), dan is wel een NL-sticker vereist.

Leenvoertuig

 • Indien het voertuig niet op eigen naam staat, bijvoorbeeld een leaseauto, laat dan door de eigenaar een machtiging opstellen en ondertekenen, bij voorkeur in meerdere talen.
 • Meer informatie over het rijden in een voertuig van iemand anders zie anwb.nl/juridisch-advies/op-vakantie.

Verzekering

 • Zowel voertuig als caravan/aanhangwagen moeten verzekerd zijn.
 • Een groene kaart wordt erkend.
 • Het is niet verplicht om een groene kaart bij je te hebben, maar je moet wel altijd kunnen aantonen dat een voertuig en caravan/aanhangwagen (met eigen kenteken) verzekerd is. Het is daarom aan te raden om voor beide een groene kaart mee te nemen omdat alle verzekeringsgegevens hierop staan. Neem het origineel mee, een kopie wordt vaak niet geaccepteerd.

Bijzonderheden

 • Bovenstaande informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.

 

Rijbewijs

Auto of motor

 • Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Andorra, ook bij het huren van een voertuig.
 • Een IRB (internationaal rijbewijs) is niet vereist.
 • Let op: verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.

Bromfiets of snorfiets

 • Voor het besturen van brom- en snorfietsen is een rijbewijs vereist.

Overige voertuigen

 • Bijzondere voertuigen als speed-pedelecs, trikes, quads, tuktuks en dergelijke worden in de meeste landen bij een of meer van de bekende rijbewijscategorieën ondergebracht. Zo kan bijvoorbeeld een quad (in Nederland) zowel een bromfiets, een auto of een motor zijn, afhankelijk van de goedkeuring.
 • Binnen de EU, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland is er wat auto’s, motoren en bromfietsen betreft, geen verschil in rijbewijzen. In andere landen kunnen aan bijzondere voertuigen mogelijk andere rijbewijseisen worden gesteld dan in Nederland. Wij adviseren daarom ter plaatste bij de politie te informeren of je over het juiste rijbewijs beschikt.

Bijzonderheden

 • Deze informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.

Betalen in Andorra

Bankpas

 • Bankpassen worden vrijwel overal geaccepteerd.
 • Gebruik van een bankpas is meestal gratis. Er geldt zowel voor betalen als voor geld opnemen met een bankpas een limiet per dag.

Creditcard

 • Creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd.
 • Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als de bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van een creditcard bij kleine bedragen af te raden.
 • De ANWB-creditcard is de goedkoopste creditcard voor ANWB-leden, zie anwb.nl/creditcard.

Geldautomaten

Bijzonderheden

 • Andorra is geen lid van de Europese Unie, maar gebruikt wel de euro als betaalmiddel en mag eigen munten slaan.

Fooien

 • Bedieningsgeld is vaak bij de restaurant- of hotelrekening inbegrepen. Voor een goede dienstverlening kan je een fooi geven van 10%.
 • Bij taxichauffeurs kan je het bedrag afronden.

 

Prijsniveau

Het prijsniveau van Andorra ligt lager dan in Nederland. Andorra la Vella heeft zich gespecialiseerd in de verkoop van belastingvrije producten zoals elektronica en luxe artikelen. Ook andere producten zijn er spotgoedkoop. Voor drank betaal je de helft minder dan in Frankrijk en supermarkten zijn gemiddeld 20% tot 30% goedkoper.

 

Vervoer

De makkelijkste manier om in Andorra te komen is met de auto. Let er wel op dat je betaalt als je de auto ergens parkeert. De parkeerwachten staan erom bekend dat ze je snel bekeuren! De benzine is goedkoper dan in Spanje of Frankrijk. Andorra heeft geen eigen luchthaven, de dichtsbijzijnde grote luchthavens zijn Barcelona en Toulouse. Er is ook geen treinverbinding met Andorra. Je kunt tot Frankrijk of Spanje en vanaf daar moet je de bus nemen.

In Andorra vind je 3 hoofdverkeerswegen. Deze wegen zijn vrij goed en komen vanuit de hoofdstad langs de belangrijkste dorpen. Naast deze 3 hoofdwegen zijn er veel weggetjes met haarspeldbochten.

 

Medische informatie

Hospital Nostra Senyora de Meritxell is het belangrijkste ziekenhuis van Andorra. Deze bevindt zich 1,5 km buiten het centrum van Andorra la Vella. Dit ziekenhuis voldoet aan de nederlandse normen. In de skigebieden zijn eerstehulpposten en per helikopter kan je vanuit daar snel naar een ziekenhuis worden vervoerd.

Voor een vakantie in Andorra zijn geen inentingen nodig. Neem voor actuele adviezen altijd contact op met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.

In Andorra is het beter om geen kraanwater te drinken. In de winkels vind je voldoende bronwater, ook afkomstig uit Andorrese bronnen.

 

Veiligheid

Zoals overal moet je ook in Andorra rekening houden met zakkenrollers.

 

Eten en drinken

In de borda (oude berghuizen) vind je een typische keuken. Hier kan je de specialiteiten van het land proberen, zoals Trinxat of Tupi-kaas. Er worden ook veel gerechten gemaakt met wild zoals hazenpeper of everzwijnragout. De Andorrese keuken lijkt veel op de Catalaanse keuken. Trinxat is een gerecht op basis van kool, aardappelen en spek. Tupi-kaas is kaas gegist in een aarden kom met look en brandewijn. Truites de carreroles is een paddestoelenomelet.

De landwijn die ze in Andorra drinken, komt uit een fles met een dunne zijtuit, een porró.

 

De taal

De enige officiële landstaal is het Catalaans, de taal die ook gesproken wordt in de aangrenzende Spaanse regio Catalonië, waarmee Andorra vele culturele trekken deelt. Naast het Catalaans en Spaans wordt er ook veel Frans gesproken. Het Portugees en Engels zijn belangrijke immigrantentalen.

 

Bevolking

Slechts 33% van de inwoners van Andorra is in het bezit van de Andorrese nationaliteit. De meeste inwoners hebben de Spaanse nationaliteit (43%), de Portugezen (11%) en de Fransen (7%) zijn ook goed vertegenwoordigd. De resterende 6% behoren tot verscheidene andere nationaliteiten. Als de lente begint, begint ook de Andorrese feestcyclus waarvan de schalmeiconcerten ongetwijfeld de luidruchtigste zijn. De schalmei is een traditionele Catalaanse fluit. Op Pasen, Paasmaandag en de zondag daarop stromen de straten van de parochiehoofdplaats vol met zangers. Zij houden de traditie van het lentelied in stand. Rond dezelfde periode komen honderden mensen voor de eerste keer in het jaar samen bij de oude heiligdommen om er hun samenhorigheidsgevoel te versterken. De eerste grote feesten vinden plaats in de maand juni. De zomer wordt krachtig ingezet met de viering van de wake van Sint-Jan en Sint-Pieter in alle parochies. Sinds enkele jaren is de traditie hersteld waarbij men met fakkels de hellingen afdaalt. In de maanden juli en augustus barsten de belangrijkste dorpsfeesten los in de valleien, met als hoogtepunt het feest van de Heilige Maria in de maand augustus. Het zijn feesten van ontmoeting, spel en feestmaal. Van 1806 tot 1867 was de vlag van Andorra tweekleurig, rood en geel (de kleuren van Spanje). In 1867 heeft Napoleon III de blauwe baan toegevoegd aan de vlag. Dit is gedaan om de Franse invloed op het staatje aan te geven.

 

Adressen en telefoonnummers Andorra

Het zal je maar overkomen, je paspoort kwijtraken op vakantie. Mocht er onverhoopt iets gebeuren in Andorra, dan weet je nu waar je terecht kunt.

Klik hier voor meer informatie.