Alles wat U moet weten over Belgie

Een knaller in het midden van West-Europa, dit compacte meertalige land combineert moeiteloos het historische met het nieuwe; van talloze kastelen en middeleeuwse klokkentorens tot innovatieve kunstmusea en hippe cafés. En met een aantal van de beste troostmaaltijden die het je te bieden heeft, wafels, chocolade, frites en stapels stomende mosselen, alles weggespoeld met het beroemde schuimige bier van het land.


Onder Nederlanders zijn de Ardennen erg populair als het gaat om een actieve of natuur vakantie in België. Er wordt veel gedaan aan mountainbiken, survivallen, kanoën, wandelen en raften. Maar ook een stedentrip is mogelijk, het land biedt een aantal leuke steden die zeker een bezoek waardig zijn, zoals de hoofdstad Brussel, de historische stad Brugge en de moderne stad Antwerpen.

Vakantiebestemmingen in België

● Antwerpen                                                   ● Bastonge
● Brugge                                                          ● Brussel
● Charleroi                                                       ● Gent
● Kortrijk                                                          ● La Roche & Ardennen
● Leuven                                                          ● Luik
● Mechelen                                                      ● Oostende

 

Meer weten welke prachtige bezienswaardigheden België te bieden heeft. Bekijk hier dan de top 5

Bezienswaardigheden in België

1.Manneke Pis
Het beeldje van Manneken Pis werd in het begin van de 17e eeuw ontworpen en gemaakt door Hiëronymus Duquesnoy. Het beeldje bevindt zich op slechts enkele tientallen meters van de Grote Markt in Brussel. Dit bronzen beeldje, dat geacht wordt de Brusselse geest uit te beelden, is wereldwijd bekend. Wat niet veel mensen weten is dat er ook een vrouwelijke versie bestaat; Janneke Pis. Zij bestaat sinds 1985 en hurkt ondeugend over de fontein van de Getrouwheid in een steegje aan de Beenhouwersstraat. Volgens oude gewoonte moet je geld in de fontein werpen om zo een gunst te verkrijgen.

 

2. Sint-Petrus en Paulus Kerk
De Sint-Petrus en Paulus kerk in Oostende is gebouwd in neogotische stijl en diende als vervanging van een afgebrande kerk. De toren ‘De Peperbusse’ was het enige wat overbleef van de brand op 14 augustus 1896. De architect van de kerk, Delasencerie, werd geïnspireerd door de Votivkirche in Wenen en de Dom van Keulen. De Schyvenorgel uit 1907 in de kerk is gerestaureerd.

3. Chocolademuseum van Brugge 
In het Chocolademuseum van Brugge krijg je veel te weten over wereld van de chocolade. Je wordt meegenomen in de geschiedenis van chocolade en cacao en komt alles te weten over de Belgische chocolade. Het Museum wil graag de gezonde en kwalitatieve punten van de Belgische chocolade bekend maken, maar ook zeker de mensen leren over hoe de chocolade wordt gemaakt. In dit museum kan je een kijkje nemen in de bibliotheek, maar ook een gesprek aangaan met chocolade-experts.

4. Stadhuis van Brussel
Het Stadhuis in Brussel werd in 1459 voltooid en is het mooiste openbare gebouw van België. Het bevindt zich op de Grote Markt en je kunt er een rondleiding krijgen. Bovenop het gebouw staat een verguld standbeeld van de aartsengel Michaël die een draak velt. Het stadhuis is een voorbeeld van de bouwstijl flamboyante gotiek.

5. Sint-Rombouts kathedraal 
De Sint-Rombouts kathedraal is de hoofdkerk van Mechelen. Deze kathedraal heeft een toren van maar liefst 97 meter hoog en daarbij twee beiaarden, om deze hoge toren staat de kerk dan ook bekend. De toren van de kathedraal is tevens opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het bisdom in Mechelen werd in het jaar 1559 opgericht, toen werd de kerk ook meteen bevorderd tot kathedraal. Deze kathedraal is zeker een bezoekje waard.

Klimaat België 

Het weer in België verschilt niet veel met het weer in Nederland, wel zijn de verschillen tussen de kust en de meest landinwaartse plaatsen groter. Daarnaast zijn ook de verschillen tussen de dag- en nachttemperaturen in de Ardennen vrij groot, vooral in de herfst en in de lente. De temperaturen in België liggen gemiddeld net een graadje hoger dan de temperaturen in Nederland.

Activiteiten die je kunt ondernemen

In België zijn verschillende activiteiten mogelijk om je vakantie helemaal compleet te maken. Een lijst met de mooiste activiteiten vindt je hier. Hieronder staat de Top 3

1. Fietsen of Mountainbiken
België is een waar paradijs voor fietsers. De fietsgebieden van de Limburgse Kempen, de Ardennen, de Condroz, de Vlaamse laagvlakte, Brabant, Henegouwen en de kuststreek vormen tezamen een groot netwerk dat geheel België bestrijkt. Het netwerk sluit naadloos aan op de netwerken in de Nederlandse provincies Limburg en Brabant.

Ook op het gebied van mountainbiken is België een uniek land. Op elke startplaats staat een informatiebord met de nodige informatie. De routes zijn veelal samengesteld uit drie op elkaar aansluitende lussen die aangeduid zijn met een gekleurd symbool: groen (gemakkelijk), blauw (inspannend) en rood (zwaar).

2. Markten bezoeken in Belgie
In iedere stad of dorp vind je wel een markt. Dit zijn wekelijkse markten, feestmarkten, jaarmarkten of avondmarkten. Elke zondag gaan vele belangstellenden naar de Graanmarkt en het Theaterplein in Antwerpen voor de bekende Vogeltjesmarkt. De markt van Gare du Midi in Brussel is ook één van de grootste markten van Europa. Iedere zondag trekt deze markt veel bezoekers. In Brugge vind je op de Markt (13e-eeuws marktplein) iedere zaterdag een markt.

3. Verschillende Survival activiteiten in de Ardennen

In de Belgische Ardennen biedt Survival Life verschillende arrangementen aan. Groepsarrangementen, schoolarrangementen, arrangementen op basis van individuele inschrijving, zomeractiviteiten op de camping en een jaarlijkse zomer actief week.
Zij verzorgen het gehele jaar uitdagende outdoor activiteiten in de omgeving van Polleur, nabij Spa, Remouchamps en Coo. Er is een keuze uit ruim 35 activiteiten. Van teambuildingactiviteiten tot individuele grenzen verleggen bij bijvoorbeeld klimmen & abseilen.
Survival Life werkt volgens de TUV veiligheidsnormen. Deze handleiding geeft aan hoe en met welke middelen op een hoog kwalitatief en veilig niveau gewerkt moet worden. Alle instructeurs van Survival Life zijn in het bezit van een EHBO diploma. Door regelmatige verplichte bijscholingen van onze instructeurs proberen wij je een veilig en vooral gezellig arrangement aan te bieden. Daarom luidt ons motto: Bij alle activiteiten staat veiligheid voorop en gezelligheid centraal. Benieuwd welke outdoor activiteiten zij nog meer hebben? Neem dan een kijkje op de website van Survival Life 

Belangrijk om te weten !!!

Reisdocumenten

Persoonsdocumenten

 • Een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart is vereist.

Visum

 • Voor een vakantie in België heb je geen visum nodig.

Reizen met minderjarige kinderen

 • Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.
 • Binnen de Schengenzone is het aan te raden (niet verplicht) een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen. Denk ook aan de landen waar je doorheen reist op weg naar de bestemming.

Bijzonderheden

 • Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.
 • Voor tips en advies over het gebruik van een paspoort of identiteitskaart in het buitenland kijk op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding.

 

Rijbewijs

Auto of motor

 • Het Nederlandse rijbewijs is geldig in België, ook bij het huren van een voertuig.
 • Een IRB (internationaal rijbewijs) is niet vereist.
 • Let op: verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.

Bromfiets

 • Voor het besturen van een bromfiets is een rijbewijs vereist.

Overige voertuigen

 • Bijzondere voertuigen als speed-pedelecs, trikes, quads, tuktuks en dergelijke worden in de meeste landen bij een of meer van de bekende rijbewijscategorieën ondergebracht. Zo kan bijvoorbeeld een quad (in Nederland) zowel een bromfiets, een auto of een motor zijn, afhankelijk van de goedkeuring.
 • Binnen de EU, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland is er wat auto’s, motoren en bromfietsen betreft, geen verschil in rijbewijzen. In andere landen kunnen aan bijzondere voertuigen mogelijk andere rijbewijseisen worden gesteld dan in Nederland. Wij adviseren daarom ter plaatste bij de politie te informeren of je over het juiste rijbewijs beschikt.

Bijzonderheden

 • Deze informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.

 

Voertuigen in België

 • Het Nederlandse kentekenbewijs wordt erkend.
 • Een NL-sticker is niet vereist. De landcode op de kentekenplaat is voldoende. Heeft de kentekenplaat geen landcode (aanhangwagen, fietsendrager, oldtimer), dan is wel een NL-sticker vereist.

Leenvoertuig

 • Indien het voertuig niet op eigen naam staat, bijvoorbeeld een leaseauto, laat dan door de eigenaar een machtiging opstellen en ondertekenen, bij voorkeur in meerdere talen.
 • Meer informatie over het rijden in een voertuig van iemand anders zie anwb.nl/juridisch-advies/op-vakantie.

Verzekering

 • Zowel voertuig als caravan/aanhangwagen moeten verzekerd zijn.
 • Een groene kaart wordt erkend.
 • Het is niet verplicht om een groene kaart bij je te hebben, maar je moet wel altijd kunnen aantonen dat een voertuig en caravan/aanhangwagen (met eigen kenteken) verzekerd is. Het is daarom aan te raden om voor beide een groene kaart mee te nemen omdat alle verzekeringsgegevens hierop staan. Neem het origineel mee, een kopie wordt vaak niet geaccepteerd.

Bijzonderheden

 • Bovenstaande informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.

! Voor “Vaar-documenten” kunt u het beste een kijkje nemen op de website van de ANWB

 

Betalen in België 

Bankpas

 • Bankpassen worden vrijwel overal geaccepteerd.
 • Gebruik van een bankpas is meestal gratis. Er geldt een limiet per dag.

Creditcard

 • Creditcards worden bij vrijwel alle hotels, restaurants, winkels en bemande tankstations geaccepteerd.
 • Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als de bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van een creditcard bij kleine bedragen af te raden.
 • De ANWB-creditcard is de goedkoopste creditcard voor ANWB-leden, zie anwb.nl/creditcard.

Geldautomaten

Fooien

Bedieningsgeld is bij de hotel- of restaurantrekening inbegrepen. Voor een goede dienstverlening wordt een fooi van vijf procent op prijs gesteld. Je kunt het bedrag ook naar boven afronden of het kleine wisselgeld laten liggen. Bij taxichauffeurs kan je het bedrag afronden.

 

Prijsniveau

Het gemiddelde prijsniveau in België is gelijk aan dat van Nederland.
De munteenheid in België de euro.

 

Vervoer

Vanuit Nederland kun je met de auto of met de trein naar België. De wegen in België zijn redelijk. Er zijn diverse treinverbindingen met de grote steden in België.

België heeft een aantal luchthavens: Antwerpen, Brussel, Charleroi, Luik en Oostende. De bekendste en grootste luchthaven is Brussel. Het is zeker verstandig, als je een vlucht wilt boeken, om eens te kijken of het niet goedkoper is als je vanaf Brussel vliegt i.p.v. Amsterdam/Rotterdam.

Het openbaar vervoer is in België goed geregeld. Er zijn busdiensten die de plaatsen buiten de grote steden met elkaar verbinden, maar ook de treinen hebben een uitstekende dienstregeling. Bij de plaatselijke toeristenbureau’s kun je de dienstregelingen opvragen. Mocht je zin hebben om de omgeving met de fiets te gaan verkennen, dan kun je op de meeste stations een fiets huren.

 

Medische informatie

België heeft een uitstekend gezondheidszorgsysteem. Er zijn geen wachtlijsten.

Om een bezoek te brengen aan België heb je geen vaccinaties nodig. Voor actuele adviezen neem contact op met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.

Het kraanwater in België kan een beetje zoutig smaken, maar is veilig te drinken.

 

Veiligheid

In België kun je veilig reizen. Houdt, zoals overal, wel rekening met zakkenrollers.

 

Belgische gerechten

Antwerpse handjes
Een typisch streekproduct zijn de Antwerpse handjes, koekjes die de vorm van handjes hebben. Deze koekjes verwijzen naar de legende van het ontstaan van de stad. Het deeg bestaat uit boter, eieren, suiker, bloem en geschaafde amandelen.

Konijn met pruimen
Een echt winters gerecht is konijn met pruimen. In het begin van de vorige eeuw was konijn een belangrijke bron van energie voor het armere deel van de bevolking. Tegenwoordig komt het niet heel vaak meer voor op het menu. De ingrediënten zijn konijn, gedroogde pruimen, donkere trappist, bouillonblokje, ui, laurier, tijm, maïzena, peper en zout.

Moules-frites
Mosselen met friet (moules-frites) wordt vaak gezien als het nationale gerecht van België. Het is dan ook een veelvoorkomend gerecht in de Belgische restaurants. De mosselen worden op diverse wijzen geserveerd, bijvoorbeeld in pikante saus, gemarineerd of op de traditionele Vlaamse wijze. Je krijgt de mosselen meestal in een zwart pannetje, vergezeld met verschillende sausjes zoals knoflooksaus en whiskey cocktailsaus.

Paling in ’t Groen
Paling in ’t Groen is een streekproduct uit de Scheldestreek. Het wordt gemaakt van zoetwaterpaling in een groene saus die bestaat uit verse groene groenten. In de volksmond wordt dit vaak ‘palingkruid’ genoemd. Meestal wordt het warm gegeten en geserveerd met brood of frieten.

Waterzooi
Waterzooi is een typisch gerecht uit de Belgische stad Gent. Het wordt gemaakt van vis of kip, groenten, aardappelen en room. Het is een soort soep en wordt geserveerd met brood. Waarschijnlijk wordt waterzooi al sinds de middeleeuwen bereid met de zoetwatervis uit de Gentse rivieren, kanalen, grachten en vesten.

België heeft maar liefst 1.000 verschillende soorten bier. Vele biertjes zijn te proeven in verschillende biercafés in zowel de steden als de dorpen. Van licht tot donker, van zoet tot bitter. Voor iedereen zit er wat lekkers tussen. Zelfs bijna ieder biersoort heeft zijn eigen glas. De meest bekende biermerken uit België zijn Palm, Leffe, Jupiler en Hoegaarden.

 

Bevolking

België heeft ongeveer 11 miljoen inwoners en bestaat uit twee delen. Het noordelijke deel van België is Nederlands en wordt Vlaanderen genoemd. Het zuidelijke deel van het land is Frans en wordt Wallonië genoemd. De hoofdstad van België, Brussel, is tweetalig. Over het algemeen kent België dezelfde feestdagen als Nederland. Toch hebben ze hier nog andere nationale feestdagen, zoals onder andere de wapenstilstand op 11 november en de nationale feestdag op 21 juli.

 

Adressen en telefoonnummers België 

Het zal je maar overkomen, je paspoort kwijtraken op vakantie. Mocht er onverhoopt iets gebeuren in Andorra, dan weet je nu waar je terecht kunt.

Klik hier voor meer informatie.