Alles wat je moet weten over Bulgarije

Bulgarije is qua landschap een erg divers land. Je vindt er strand, bergen in het Balkangebergte, strand aan de Bulgaarse kust en verschillende rivieren. Een vakantie in Bulgarije kan je dan ook op verschillende manieren besteden. Een stedentrip, zonvakantie, wintersport of een cultuurvakantie, tijdens een vakantie in Bulgarije kan het allemaal!


Een vakantie in Bulgarije is goedkoop en het heeft moderne faciliteiten. Vooral naar Sunny Beach is een vakantie erg populair, dit is een badplaats in Bulgarije. Maar ook voor de natuur en cultuur ben je in Bulgarije op een goede plek

Vakantiebestemmingen in Bulgarije

● Burgas                                                            ● Golden Sands
● Nessebar                                                       ● Plovdiv
● Pomorie                                                         ● Sandanski
● Sofia                                                               ● Sozopol
● Varna                                                              ● Veliko Turnovo
● Sunny Beach

 

Bezienswaardigheden in Bulgarije 

Bulgarije biedt meer dan 5.000 gemarkeerde wandel- en fietsroutes door de bossen, bergen en eindeloze vlaktes. En door het land heen vind je prachtige bezienswaardigheden zoals de Alexander Nevski Kathedraal, Boyana kerk, het Rila klooster en de rotskerken van Ivanovo. Bekijk hier een Top 5 van bezienswaardigheden in Bulgarije

1. Kloosters in Bulgarije
Kloosters spelen al eeuwen lang een grote rol in de geschiedenis van Bulgarije. Zo waren ze in de perioden van overheersing de hoop en toevlucht in bangere dagen. Tegenwoordig fungeren ze meer als symbool voor hoop en nationale eenheid. De kloosters die in het land staan zijn allemaal prachtig versierd met fresco’s, iconen en indrukwekkend houtsnijwerk. Er zijn in totaal bijna 160 kloosters in het land die overal verborgen liggen in de ongerepte natuur. Nog steeds fascineren de kloosters de bezoekers met hun harmonieuze en pure gebouwen.

Een zeer heilige plaats voor Bulgaren is het Rila Klooster. Het is een gedeelte van hun nationale identiteit en geloof. In de 10e eeuw kwamen aanhangers van Bulgaarse kluizenaar en heilige Ivan Rilski op het idee om dit klooster op te richten. Het Rila klooster is een keer volledig afgebrand, maar in de 19e eeuw is het weer herbouwd. Tot nu toe is het Rila klooster het grootste renaissancemonument van Bulgarije. Nog steeds wordt het klooster gebruikt. Ze hebben een eigen bibliotheek, een historisch museum en een museumtentoonstellingen met een paar onderwerpen. De mooie schilderingen die in de kerk aanwezig zijn, zijn geschilderd door de beroemdste vertegenwoordigers van de Bulgaarse renaissance artistieke school.

2. Alexander Nevski-kathedraal
Tussen 1892 en 1912 is de heilige Alexander Nevski-kathedraal gebouwd ter ere van de omgekomen soldaten tijdens de oorlog. Het is zeker een kathedraal die je gezien zou moeten hebben als je een bezoek brengt aan Sofia. Het is een van de beroemdste monumenten van Sofia en is in Neo-Byzantijnse stijl gebouwd. In de crypte van de kathedraal is een tentoonstellingsruimte waar onder andere iconen worden getoond van de 9e tot en met de 19e eeuw.

3. Tsarevets fort
In het oosten van Veliko Turnovo ligt op de gelijknamige berg het fort Tsravets (de koningsheuvel). Dit fort was het paleis van de koningen van het Tweede Bulgaarse Rijk, tijdens de jaren 1185-1395. Bulgarije was toen een van de grootste staten van het zuidoosten van Europa en hierdoor was Tsarevets een belangrijke vesting. Tegenwoordig is het fort nog te bezoeken en heb je prachtig uitzicht vanaf het fort.

4. Het Stenen Woud
Op ongeveer 20 kilometer afstand van Varna ligt ‘het Stenen Woud’. Dit is een stuk land vol met stenen pilaren tot 12 meter hoogte. Deze stenen zouden er al miljoenen jaren staan. Vroeger zou dit de zeebodem zijn geweest. Nadat de zee zich teruggetrokken had, bleven er pilaren van kalk over.

5. Strandja National Park
Vlakbij Burgas ligt het Strandja (Strandzha) National Park. De naam komt van het Bulgaarse woord ‘stran’, dit betekent mystiek. Dit natuurpark is het grootste beschermde natuurgebied van Bulgarije. In dit park ligt de Strandja berg, een grote berg die prachtig uitzicht biedt over het hele gebied. Op het hoogste punt is de Strandja berg 710 meter hoog. In het Strandja National Park vind je een grote verscheidenheid aan bomen, planten en dieren. Door het park kun je heerlijk wandelen, alleen of met een gids. Tijdens je wandeltocht kun je genieten van de rustige, prachtige natuur. Het enige geluid dat je hier hoort, is dat van het water van watervallen en andere geluiden uit de natuur.

Graag de complete lijst met bezienswaardigheden van Bulgarije zien? Klik dan hier

Klimaat in Bulgarije 

In Bulgarije heb je te maken met warme zomers en koude winters. In de zomermaanden liggen de temperaturen tussen de 20 en 35 graden, de warmste maanden van het jaar zijn juli en augustus. De temperaturen liggen in de wintermaanden rond het vriespunt. Een vakantie in Bulgarije wordt steeds populairder, dit komt onder andere door het weer. In de zomer is een zonvakantie aan de kust aan te raden, maar een vakantie in Bulgarije is in de winter ook mogelijk!

Activiteiten die je kunt ondernemen 

In Bulgarije zijn verschillende activiteiten mogelijk om je vakantie helemaal compleet te maken. Een lijst met de mooiste activiteiten vindt je hier. Hieronder staat de Top 3

1. Zwemmen in een Aquapark
In Goustrand vind je het mooiste waterpretpark van Oost-Europa, Aquapolis. Dit waterpretpark ligt in het noorden van Goudstrand en wordt omgeven door een prachtig bos. Het was het allereerste waterpretpark dat in Bulgarije gebouwd werd. Het waterpark is gebouwd in een mooie mediterrane stijl. Iedere waterrat is hier op de juiste plek. Aquapolis heeft verschillende attracties voor alle leeftijden: zwembaden, glijbanen en een wildwaterbaan.

2. Off Road Adventure  
Vanaf het strand kun je deelnemen aan ‘Off Road Eventure’. Met jeeps verlaat je het strand van Sunny Beach om vervolgens te genieten van een avontuurlijke dag. Je gaat o.a. op quads rijden, boogschieten en paardrijden. Daarnaast zijn er een aantal leuke verrassingsactiviteiten voor de deelnemers. Later op de dag breng je ook nog een bezoek aan de kaai en een vuurtoren. Na een zeer uitgebreide picknick bezoek je nog een kleine orthodoxe kerk. De gidsen die je vergezellen, kunnen veel vertellen over de geschiedenis van Bulgarije en Sunny Beach. Tot slot bezoek je nog het strand van Irakli. Hier krijg je een uur vrije tijd om te genieten van het strand en de zee. Na dit volle dagprogramma keer je vervolgens weer terug naar Sunny Beach.

3. Markten bezoeken in Bulgarije 
Door heel Bulgarije zijn in de steden wel markten te vinden. Zo is er bijvoorbeeld in de stad Sofia elke dag wel ergens een markt. De vrouwenmarkt (Zhenski Pazar) is de grootste markt in Sofia waar je van alles kunt kopen. Fruit, groenten, potten, pannen maar ook schoenen en kleding. Een voordeel is dat een deel van de markt overdekt is. In Sofia zijn verder ook leuke boekenmarkten en marktjes waar ze souvenirs verkopen.

De beste Reistijd

De beste reistijd voor Bulgarije zijn de maanden mei tot en met september. In de zomermaanden juli en augustus kan het er wel druk zijn. Bulgarije kan in principe het gehele jaar door bezocht worden, afhankelijk van je reisdoelen. De kust van de Zwarte Zee is ideaal voor zonliefhebbers in de zomer, maar ook overwinteraars kunnen er in de wintermaanden terecht. Van december tot en met februari kan het hier wel licht vriezen. Rondreizen in Bulgarije kan het beste van april tot eind juni gedaan worden. Wintersporten kun je van december tot en met maart in de wintersportgebieden van Bulgarije, vooral in het Rilagebergte.

Belangrijk om te weten !!! 

Reisdocumenten

Persoonsdocumenten

 • Een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart is vereist.

Visum

 • Voor Bulgarije is geen visum nodig.

Reizen met minderjarige kinderen

 • Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.
 • Binnen de Schengenzone is het aan te raden (niet verplicht) een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen. Denk ook aan de landen waar je doorheen reist op weg naar de bestemming.

Bijzonderheden

 • Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.
 • Voor tips en advies over het gebruik van een paspoort of identiteitskaart in het buitenland kijk op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding.

Voertuigdocumenten

 • Het Nederlandse kentekenbewijs wordt erkend.
 • Een NL-sticker is niet vereist. De landcode op de kentekenplaat is voldoende. Heeft de kentekenplaat geen landcode (aanhangwagen, fietsendrager, oldtimer), dan is wel een NL-sticker vereist.

Leenvoertuig

 • Indien het voertuig niet op eigen naam staat, bijvoorbeeld een leaseauto, laat dan door de eigenaar een machtiging opstellen en ondertekenen, bij voorkeur in meerdere talen. De machtiging moet worden gewaarmerkt door een notaris. Informeer bij de vertegenwoordiging van Bulgarije wat de beste procedure is.
 • Meer informatie over het rijden in een voertuig van iemand anders zie anwb.nl/juridisch-advies/op-vakantie.

Verzekering

 • Zowel voertuig als caravan/aanhangwagen moeten verzekerd zijn.
 • Een groene kaart wordt erkend.
 • Het is niet verplicht om een groene kaart bij je te hebben, maar je moet wel altijd kunnen aantonen dat een voertuig en caravan/aanhangwagen (met eigen kenteken) verzekerd is. Het is daarom aan te raden om voor beide een groene kaart mee te nemen omdat alle verzekeringsgegevens hierop staan. Neem het origineel mee, een kopie wordt vaak niet geaccepteerd.

Bijzonderheden

 • Bovenstaande informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.

Rijbewijs

Auto of motor

 • Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Bulgarije, ook bij het huren van een voertuig.
 • Een IRB (internationaal rijbewijs) is niet vereist.
 • Let op: verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.

Bromfiets of snorfiets

 • Voor het besturen van brom- en snorfietsen is een rijbewijs vereist.

Overige voertuigen

 • Bijzondere voertuigen als speed-pedelecs, trikes, quads, tuktuks en dergelijke worden in de meeste landen bij een of meer van de bekende rijbewijscategorieën ondergebracht. Zo kan bijvoorbeeld een quad (in Nederland) zowel een bromfiets, een auto of een motor zijn, afhankelijk van de goedkeuring.
 • Binnen de EU, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland is er wat auto’s, motoren en bromfietsen betreft, geen verschil in rijbewijzen. In andere landen kunnen aan bijzondere voertuigen mogelijk andere rijbewijseisen worden gesteld dan in Nederland. Wij adviseren daarom ter plaatste bij de politie te informeren of je over het juiste rijbewijs beschikt.

Bijzonderheden

 • Deze informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.

Voor “Vaar-documenten”kunt u het beste de website van de ANWB erop na lezen.

Betalen in Bulgarije

Bankpas

 • Bankpassen worden geaccepteerd bij automaten met een Cirrus- of Maestrologo.
 • Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank en per bankpas. Als de bank een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van een bankpas bij kleine bedragen af te raden.
 • Er geldt een limiet per dag.

Creditcard

 • Creditcards worden bij vrijwel alle tankstations, grote hotels, autoverhuurbedrijven en in beperkte mate bij winkels en restaurants geaccepteerd.
 • Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als de bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van een creditcard bij kleine bedragen af te raden.
 • De ANWB-creditcard is de goedkoopste creditcard voor ANWB-leden, zie anwb.nl/creditcard.

Geldautomaten

Geld wisselen

 • Banken, postkantoren en wisselkantoren wisselen geld. Hotels wisselen doorgaans tegen een ongunstiger koers dan banken.
 • De lev is gekoppeld aan de euro. Vaste koers: € 1 = BGN 1,95583; BGN 1 = € 0,51129.
 • Actuele informatie over bankbiljetten en munten is te vinden op bnb.bg

Bijzonderheden

 • Op termijn zal Bulgarije overgaan op de euro. Ingangsdatum nog onbekend.
 • Accepteer geen gescheurde, verfomfaaide, vuile of incomplete bankbiljetten, ook niet als wisselgeld, want het is vaak moeilijk er weer vanaf te geraken.

Fooien

 • Bedieningsgeld is soms bij de hotel- of restaurantrekening inbegrepen. Geef voor een goede dienstverlening een fooi van 10 %. Kamermeisjes en kruiers kun je een kleine fooi geven.
 • Bij taxichauffeurs is een fooi van 10% gebruikelijk.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Bulgarije is lager dan in Nederland.
De Bulgaarse munteenheid is de lev.

 

Vervoer

Er zijn verschillende luchtvaartmaatschappijen die dagelijkse lijnvluchten onderhouden met Bulgarije. In de zomer komen er nog diverse campingvluchten en chartervluchten bij. Sofia is de hoofdstad en heeft tevens de belangrijkste aanvlieghaven. Er zijn dagelijkse vluchten naar Sofia vanaf Amsterdam en Brussel. In de zomer vliegt Transavia ook naar Varna en Burgas.

Het openbaar vervoer in Bulgarije is een stuk goedkoper dan in Nederland. De bussen zijn redelijk comfortabel. De bussen die gebruikt worden voor lange afstanden, bijvoorbeeld van stad naar stad, zijn erg comfortabel. Voor korte afstanden kun je het beste een taxi nemen. Deze kun je aanhouden op straat of je kunt instappen bij een taxistandplaats. Er geldt een instaptarief en de kosten worden berekend door middel van een meter. De trein daarentegen is een wat minder goed vervoersmiddel. Ze zijn vaak erg vies en bijna nooit op tijd. Je kunt daarom dus het beste met de taxi of de bus reizen.

 

Medische informatie

Het niveau van de gezondheidszorg is redelijk laag in Bulgarije tegenover het niveau in Nederland. In veel openbare ziekenhuizen ontbreken moderne voorzieningen. Mocht er iets gebeuren tijdens je verblijf in Bulgarije, kies dan voor een privékliniek. Verder zijn er voldoende apotheken aanwezig en de eerste hulp is gratis.

Op dit moment worden geen inentingen voor Bulgarije aanbevolen. Voor actuele adviezen kun je contact opnemen met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.

Het is niet verstandig om kraanwater te drinken. Kies er daarom voor om flesjes mineraalwater te kopen in een supermarkt.

 

Veiligheid

Bulgarije is een relatief veilig vakantieland. Maar net als in vele andere wereldsteden, moet je ook in Sofia attent zijn op zakkenrollers.

 

Eten en drinken

Bulgaren eten eigenlijk de hele dag door. Op straat vind je veel snackkraampjes. Het ontbijt stelt vaak niet zo veel voor. Vaak drinken ze een kopje koffie en eten ze een klein broodje. Het middag- en avondeten is altijd warm. De keuken is erg divers en vers en er wordt veel gebruik gemaakt van producten van eigen land.

Het voorgerecht bestaat meestal uit kleine hapjes of een salade. Het hoofdgerecht bestaat meestal uit een stoofschotel, vis of gegrild vlees. Er wordt veel gebruik gemaakt van verschillende verse kruiden, yoghurt en kaas.

Bulgarije heeft verschillende eigen wijnen. Zo hebben ze verschillende witte wijnen, rode wijnen, kruidenwijnen, een harswijn en een brandewijn. Een ander Bulgaars drankje is muntlikeur. Ook bier wordt veel gedronken. Deze verkopen ze in verschillende formaten, zelfs in plastic flessen van twee liter. Verder drinken Bulgaren Turkse koffie, verschillende soorten thee en een typisch Bulgaars yoghurtdrankje, genaamd Ayran.

 

De taal

Bulgaars wordt door de overgrote meerderheid van de bevolking gesproken en is de officiële taal van het land. Het Bulgaars is een Zuid-Slavische taal die ook gesproken wordt door minderheden in het Griekse Thracië, het Roemeense deel van Dobroedsja en in Moldavië.

 

Bevolking

Het platteland van Bulgarije is dun bevolkt, 73% van de bevolking woont namelijk in de steden. 77% van de bevolking bestaat uit Bulgaren. Verder bestaat de bevolking uit Turken, zigeuners en kleine groepen Macedoniërs, Armeniërs, Roemen en Russen.

84% van de bevolking van Bulgarije is orthodox-christelijk. De bevolking van Bulgarije heeft gewoonten die vreemd kunnen zijn voor de Nederlandse bevolking. Zo bedoelen ze als ze hun hoofd schudden ‘ja’, en als ze met hun hoofd knikken ‘nee’. Ook praten Bulgaren graag en veel met luide stemmen en grote handgebaren. Dit betekent dus niet direct dat er een conflict plaatsvindt, maar dit doen ze uit enthousiasme.

 

Adressen en telefoonnummers Bulgarije

Het zal je maar overkomen, je paspoort kwijtraken op vakantie. Mocht er onverhoopt iets gebeuren in Bulgarije, dan weet je nu waar je terecht kunt.

Klik hier voor meer informatie