Alles wat je moet weten over Cyprus

Cyprus is een prachtige vakantiebestemming. Meer nog, als je van exotische stranden houdt in hun ongerepte staat, en geen massa toerisme. Ook is Cyprus een perfecte vakantie voor gezinnen. Klein genoeg om gemakkelijk rond te reizen, maar volgepakt met geschiedenis, mythe, legende en de fascinerende invloeden van de vele culturen die deze mooie plek ooit op een of ander moment hebben heeft moeten doorstaan.


 

Met warme zon, glinsterende zee, gastvrije mensen en een prachtig landschap, biedt Cyprus de bezoekers een fantastische vakantiebestemming vol met onvergetelijke ervaringen, buitengewone bezienswaardigheden en een voortreffelijke mediterrane keuken, plus een flinke dosis romantische oude legenden om die luie dagen bij de zee op te vrolijken.

Vakantiebestemmingen op Cyprus

● Ayia Napa                                                                     ● Famagusta
● Kakopetria                                                                    ● Kyrenia
● Larnaka                                                                         ● Limassol
●Nicosia                                                                           ● Noord Cyprus
● Pafos                                                                             ● Tochni

 

Bezienswaardigheden op Cyprus 

Cyprus biedt zoveel diversiteit en entertainment dat je je geen minuut hoeft te vervelen op het eiland. Van loungen op zwoele stranden tot het ontdekken van oude nederzettingen, wandelen over bospaden of ontspannen onder een glas Commandaria, er is een hele wereld van geweldige bezienswaardigheden op dit eiland die bij je bezoek passen. Hieronder kunt ziet u een Top 5.

1. Agia Solomoni
De kerk van Agia Solomoni ligt aan Kato Pafos, de laan Apostolos Pavlos, ongeveer een kilometer van de haven van Kato Pafos. Het is een ondergronds uit kalksteen gesneden catacombe, hoewel het volgens sommige archeologen denken dat het oorspronkelijk graven waren die dateren uit de Hellenistische periode. De bezoeker moet ongeveer twintig treden afdalen om de kerk en zijn overblijfselen van de oude fresco’s uit de 12e eeuw te bezichtigen. Op de rots boven de kerk staat een grote, eeuwenoude terpentijnboom. Wanneer je hier een persoonlijk kledingstuk aan hangt, meestal een zakdoek, wordt verondersteld om de kwalen van degenen die het kleding stuk ophangen te genezen, en veel mensen, zowel inwoners als bezoekers, doen dat nog steeds vandaag de dag

2. Kykkos klooster
Het klooster van Panagia tou Kykkou, algemeen bekend als “Kykkos”, is het beroemdst in Cyprus. Gelegen aan de verre rand van het Troodos-gebied, 15 km ten westen van Pedoulas en de Marathasa-vallei, wordt het vaak afgedaan omdat de gebouwen relatief modern zijn, maar het zal u meer vertellen over de Grieks-Cyprioten en hun religie dan alle meer eerbiedwaardige kerken van Troodos. samengesteld. Met zijn mix van religieuze observantie en commercieel ondernemen, de aanwezigheid van het graf van nationale held President Makarios en de nabijgelegen EOKA-schuilplaatsen, is het een must-visit voor iedereen die probeert greep te krijgen op het moderne Cyprus.

 

3. Bezoek markten op Cyprus
In de meeste grote plaatsen wordt een openluchtmarkt gehouden, hier kan je lokale producten en groenten en fruit kopen. Op zaterdag kun je in Nicosia, Limassol en Larnaka terecht voor een groenten- en fruitmarkt. Tijdens de zondagmarkt in Limassol kun je veel krijgen dan alleen groenten en fruit.

 

4. Bellapais Abbey
Elegante gotische bogen, indrukwekkend lang, schouder aan schouder, nodigen U stilletjes uit voor een toegang tot de kloosters in de abdij van Bellapais, ook bekend als het Bellapais-klooster. Dit is een van de iconische beelden van Noord-Cyprus en een must-visit plaats op uw Noord-Cyprus vakanties.

 

5.Ruïnes van Salamis
Net ten noorden van Famagusta aan de voet van het schiereiland Karpaz liggen de overblijfselen van de stad Salamis. Salamis de hoofdstad van Cyprus al in 1100 voor Christus, overleefde de opeenvolgende beroepen van de Assyriërs, Egyptenaren, Perzen en Romeinen, maar bezweek uiteindelijk aan de krachten van de natuur. Het gebied strekt zich uit over één vierkante mijl langs de kust en het binnenland van Noord-Cyprus. Een groot deel van het gebied wacht nog op opgraving dit gedeelte is nog bebost met mimosa, dennen en eucalyptusbomen. De vondst van belangrijke relikwieën en gouden munten daterend van 411 tot 374 voor Christus en was het eerste echte bewijs van de archeologische belangen van deze stad.

 

Klimaat Cyprus 

Wanneer je op vakantie op Cyprus bent, ben je verzekerd van de zon. Het eiland heeft lange zomers en korte, milde winters. Daardoor is dit eiland voor de zonliefhebbers de ultieme vakantiebestemming. Het mediterraans klimaat zorgt voor een aangename temperatuur, het hele jaar door. Vanaf maart gaan de temperaturen al snel omhoog, in mei wordt vaak de 30 graden bereikt en van juni tot en met augustus kan het zelfs meer dan 40 graden worden. In de zomermaanden is het daarom aan te raden in de buurt van de kust te blijven. In het binnenland is alleen verkoeling te vinden in het Trodos-gebergte. Daar is het dan gemiddeld 27 graden. Wanneer je veel activiteiten wilt ondernemen, is het verstandig om niet in de maanden juni tot en met augustus te gaan. Het najaar heeft heerlijke temperaturen voor een wat meer actieve vakantie. Daarnaast is het zeewater erg warm, dus zwemmen is dan erg aangenaam. Van half mei tot half oktober is het hoogseizoen. Dat is langer dan gemiddeld. Van half oktober tot half november en van half maart tot half mei is het middenseizoen. Vergeleken met het hoogseizoen liggen de prijzen dan een stuk lager. In de winter is het rustig op het eiland, hoewel het ook dan zeker niet koud is. Gemiddeld is het dan 16 graden. In de wintermaanden is het Trodos-gebergte wintersportgebied. Als er voldoende sneeuw is gevallen kun je daar in januari en februari skiën. De hellingen van Olympus bieden in deze maanden vaak voldoende sneeuw.

 

Activiteiten die je kunt ondernemen

In Cyprus zijn verschillende activiteiten mogelijk om je vakantie helemaal compleet te maken. Een lijst met de mooiste activiteiten vindt je hier. Hieronder staat de Top 3

1. Snorkelen
Cyprus is de perfecte plek om te snorkelen & duiken door zijn warme en heldere zee. Door de warme temperaturen is het een van de langste snorkel-, duikseizoenen in de Middellandse Zee. Er is geen plankton in het water en dit zorgt voor een goede zichtbaarheid. De onderwater riffen zijn rijk aan een verscheidenheid van prachtige onderwaterleven. Zeeschildpadden zijn vaak te zien. Dit komt door een project ter bescherming van schildpadden op het eiland. Er zijn ook prachtige onderwatergrotten en tunnels die uitnodigen om ze te verkennen, plus de overblijfselen van scheepswrakken en oude amfora vormen een groot onderwateravontuur.

 

2. Wandelen & Fietsen op Cyprus
Voor wandelaars en fietsers is Kakopetria een echt paradijs. Er zijn verschillende goed aangelegde wandel- en fietspaden met duidelijke bordjes en informatie over de omgeving. Het beste seizoen om te wandelen en te fietsen is in de lente en aan het einde van de herfst. Dan staat alles in bloei.

 

3. Ga heerlijk afkoelen in 1 van Cyprus Waterparken
Bijvoorbeeld een bezoekje aan het Fasouri Watermania Park staat garant voor een dag vol waterplezier. Dit waterpark ligt in de buurt van Limassol en heeft veel waterglijbanen die geschikt zijn voor kinderen van verschillende leeftijden. Er zijn rustige glijbanen, maar het park heeft ook een echte wildwaterbaan. Als je honger krijgt van al het waterplezier, kun je in het park ook goed terecht. Fasouri Watermania Park heeft onder andere een piratenrestaurant en een mini donut kiosk.

 

Beste reistijd voor Cyprus

Het eiland Cyprus ligt in het oostelijke deel van de Middellandse Zee en is voor een groot aantal soorten vakantie geschikt. In de periode mei tot en met oktober is Cyprus vooral een zonbestemming, maar ook erg populair onder fietsers en wandelaars die zich dan vooral in het Troodosgebergte begeven. Cyprus kent een uitgesproken droog seizoen (april tot en met half november) en een natter seizoen (december, januari en maart) waarin ongeveer 90% van de totale hoeveelheid jaarlijkse neerslag valt.
Omdat de winter te nat maar ook te koud is wordt Cyprus niet aangeboden als winterzon bestemming. Wél is er in de hoogst gelegen bergen de mogelijkheid om aan wintersport te doen. Cyprus kent zelfs een aantal officiële skipistes.

 

Belangrijk om te weten !!!

Reisdocumenten

Persoonsdocumenten

 • Voor Cyprus is een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart vereist.
 • Ook voor de niet-erkende Turkse Republiek Noord-Cyprus is een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart vereist.

Visum

 • Voor Cyprus is geen visum nodig.
 • Voor Noord-Cyprus wordt een gratis visum bij aankomst verstrekt.

Reizen met minderjarige kinderen

 • Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.
 • Binnen de Schengenzone is het aan te raden (niet verplicht) een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op rijksoverheid.nl. Denk ook aan de landen waar je doorheen reist op weg naar de bestemming.

Bijzonderheden

 • Het is mogelijk van het zuiden naar Noord-Cyprus en terug te reizen met een geldig paspoort of geldige identiteitskaart en zonder visum.
 • De regels om via Noord-Cyprus naar het zuiden te reizen zijn ingewikkeld, vraag daarom een los visum en vermijd een stempel in je paspoort. Je kunt het land niet via het zuiden verlaten als je bent binnengekomen via het noorden, noch naar het zuiden reizen met een huurauto uit Noord-Cyprus.
 • Aangeraden wordt Cyprus via de erkende luchthavens van Larnaca en Paphos of via de zeehavens van Larnaca, Limassol, Paphos of Latsi in te reizen.
 • Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.
 • Voor tips en advies over het gebruik van een paspoort of identiteitskaart in het buitenland kijk op anwb.nl.

Lees hier de douaneregels van Cyprus

Rijbewijs

Auto of motor

 • Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Cyprus, ook bij het huren van een voertuig.
 • Een IRB (internationaal rijbewijs) is niet vereist.
 • Let op: verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.

Bromfiets of snorfiets

 • Voor het besturen van brom- en snorfietsen is een rijbewijs vereist. De minimumleeftijd is 17 jaar.

Overige voertuigen

 • Bijzondere voertuigen als speed-pedelecs, trikes, quads, tuktuks en dergelijke worden in de meeste landen bij een of meer van de bekende rijbewijscategorieën ondergebracht. Zo kan bijvoorbeeld een quad (in Nederland) zowel een bromfiets, een auto of een motor zijn, afhankelijk van de goedkeuring.
 • Binnen de EU, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland is er wat auto’s, motoren en bromfietsen betreft, geen verschil in rijbewijzen. In andere landen kunnen aan bijzondere voertuigen mogelijk andere rijbewijseisen worden gesteld dan in Nederland. Wij adviseren daarom ter plaatste bij de politie te informeren of je over het juiste rijbewijs beschikt.

Bijzonderheden

 • Deze informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.

 

Betalen in Cyprus

Bankpas

 • Bankpassen worden vrijwel overal geaccepteerd.
 • Gebruik van een bankpas is meestal gratis. Er geldt een limiet per dag.

Creditcard

 • Creditcards worden bij vrijwel alle hotels, restaurants, winkels, tolwegen en grote tankstations geaccepteerd.
 • Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als de bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van een creditcard bij kleine bedragen af te raden.
 • De ANWB-creditcard is de goedkoopste creditcard voor ANWB-leden, zie anwb.nl/creditcard.

Geldautomaten

Bijzonderheden

 • Ook in de Britse overzeese gebiedsdelen Akrotiri en Dhekelia is de euro de munteenheid; in de niet-erkende Turkse Republiek Noord-Cyprus wordt de Turkse lire (TRY) gebruikt.

Fooien

 • Bedieningsgeld is meestal bij de hotel- of restaurantrekening inbegrepen. Je kunt het bedrag afronden indien je erg tevreden bent over de service.
 • Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden, maar het is niet gebruikelijk.

Prijsniveau

Het prijsniveau op Cyprus is gelijk of zelfs hoger dan in Nederland.
Sinds 1 januari 2008 wordt er met de euro betaald.

 

Vervoer

Vanuit Nederland gaan er verschillende vluchten naar Cyprus. Op donderdag en vrijdag vliegt Transavia in vier uur vanaf Amsterdam naar de havenstad Larnaca, gelegen aan de zuidoostkust van Cyprus. Ook KLM vliegt af en toe rechtstreeks naar Cyprus. Je kan wekelijks met KLM naar Cyprus vliegen, maar deze vluchten zijn vaak wel met een tussenstop. Ryanair vliegt vanaf het vliegveld van Brussel regelmatig naar Pafos, een havenstad in het zuidwesten van Cyprus. Van april tot november vliegt ook TUI rechtstreeks naar Pafos.

Bus
Op Cyprus rijden stadsbussen en intercity bussen. Het vervoer met de bus is het meest geschikt voor vervoer tussen de kuststeden, er rijden namelijk maar weinig bussen naar het binnenland van Cyprus. De stadsbussen rijden door de stad zelf en langs de omliggende dorpjes. De intercity bussen rijden tussen de plaatsen langs de kust. Bustickets kunnen gewoon in de bus zelf gekocht worden, je hoeft dus niet vooraf op zoek naar een ticketbalie.

Taxi
Op Cyprus rijden twee typen taxi’s: de gewone taxi’s en servicetaxi’s.
De gewone taxi’s op Cyprus zijn 24 uur per dag, zeven dagen in de week beschikbaar. Je kunt de taxi’s naar je accommodatie laten komen door vanaf de receptie te bellen, maar je kunt ook instappen op een van de taxistandplaatsen of je kunt een taxi aanhouden op straat. De taxi’s rijden aan de hand van een teller en hebben een instaptarief. De kosten zijn te vergelijken met de kosten van de taxi’s in Nederland. De transfers naar het vliegveld zijn apart te boeken. Deze kunnen gereserveerd worden via bijvoorbeeld Airport Radio Taxi.

Travel Express is een speciale servicetaxi op Cyprus. Dit zijn een soort minibusjes die je deelt met andere reizigers. Doordat je de kosten kan delen, zijn deze minibusjes een stuk goedkoper dan normale taxi’s. Deze speciale taxi’s kun je telefonisch boeken.

Huurauto
Ook autorijden op Cyprus is mogelijk. De wegen zijn goed onderhouden en er wordt gebruik gemaakt van internationale verkeersborden. Houd er wel rekening mee dat er op Cyprus links wordt gereden. De maximale snelheid op de snelweg is 100 kilometer per uur en de minimale snelheid is 65 kilometer per uur. Op alle andere wegen is er een maximale snelheid van 80 kilometer per uur, tenzij het anders wordt aangegeven. De maximale snelheid binnen de bebouwde kom is 50 kilometer per uur. Een huurauto is de perfecte manier om het eiland Cyprus te ontdekken.

 

Medische informatie

De gezondheidszorg op Cyprus is van een goed niveau. Behandelingen in privéklinieken moeten contant afgerekend worden; behandelingen in noodgeval bij staatsziekenhuizen of gezondheidscentra worden gratis uitgevoerd bij toeristen.

Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht. Voor actuele adviezen neem contact op met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.

Cyprus is een schoon land.

Het kraanwater is op de meeste plaatsen goed te drinken. Er worden echter ook overal flessen mineraalwater verkocht.

 

Veiligheid

Cyprus is één van de veiligste landen van Europa. Criminaliteit komt amper voor, met uitzondering van zakkenrollerij en diefstal. Pas daarom altijd goed op waardevolle spullen.

 

Eten en drinken

De Cypriotische keuken is erg rijk door de invloeden van o.a. de Grieken, Fransen, Arabieren en Italianen.

Meze is een ware cultuur in Cyprus. De meze wordt vaak gegeten als hapje bij een glas bier of ouzo. Maar het kan ook uit een complete maaltijd bestaan. De gerechten bestaan o.a. uit;
Halloumi: een stevige geiten- en/of schapenkaas.
Koupépia/Dolmádes: druivenbladeren gevuld met rijst.
Afélia: stukjes varkensvlees in een wijnsaus.

Loukoumia is snoepgoed gemaakt van verschillende soorten droog fruit.
Souzoukos is ook snoepgoed gemaakt van druivennat met amandelen/walnoten.
Pastellaki zijn een soort pinda`s of pistache wat wordt gedoopt in het siroop van de vrucht van de Johannesbroodboom.

De Kafenío, het traditionele koffiehuis, is de belangrijkste plaats in het dorp. Het is het centrale ontmoetingspunt, een plaats om vrienden te ontmoeten, Tavli (de Griekse variant op Backgammon) te spelen of de tijd doorbrengen met het drinken van Griekse koffie of thee. Koffie wordt altijd geserveerd met een glas koud water. Elke Kafenío heeft zijn eigen manier van koffie bereiden.

Het is traditie om met Pasen gegrild lamsvlees te eten en met kerst slachtte men het eigen varken zodat ze in januari ook nog vlees hadden.

Brandy Sour: de traditionele verfrissende drank bestaande uit Cypriotische brandy, citroensiroop, angostura en sodawater.
Ayran: verfrissende yoghurtdrank uit het turkse gedeelte.
Lemonsquash: limoensiroop met water.
Commanderia-wijn: een zoete, sterke dessertwijn.
Zivania: sterke drank.
Keo is het merk van de lokale brouwerij. Dit wordt op het hele eiland gedronken.

 

De taal

Op Cyprus wordt Grieks, Turks en Engels gesproken.

 

Bevolking

De Cyprioten staan bekend als een vriendelijk volk. Het komt vaak voor dat je wordt uitgenodigd bij de mensen thuis. Cyprioten willen je graag helpen en je wordt als toerist snel opgenomen in de lokale cultuur en manier van leven. De meeste Cyprioten spreken Engels.

Pasen is het grootste feest van het jaar. Het is traditie om dan met de hele familie gegrild lamsvlees te eten. In iedere stad worden kerkdiensten en parades georganiseerd.

De Tavérna is een traditionele eetgelegenheid en de Kafenío is een typisch Cypriotisch koffiehuis, deze neemt een belangrijke plaats in het sociale leven in.

Aphrodite is de godin van de liefde, het genot, de vruchtbaarheid en de schoonheid. Zij zorgde voor liefde tussen de goden en de aardse vrouwen. Over de geboorte van Aphrodite wordt nog gespeculeerd. Er zijn namelijk twee verschillende verhalen ontstaan. Het ene verhaal vertelt dat ze is geboren uit de zee nadat Cronus de geslachtsorganen van zijn vader Uranus had afgesneden en in de zee had gegooid. Dat zou de reden zijn dat de bevolking van Cyprus hun eiland ‘Het eiland van Aphrodite’ noemt. Het andere verhaal vertelt dat Aphrodite de dochter van Zeus en Dione is. De godin van de liefde en de schoonheid was de vrouw van Hephaestos maar was daarnaast ook de geheime liefde van Ares, waarmee ze zes kinderen kreeg.

 

Adressen en telefoonnummers Cyprus

Het zal je maar overkomen, je paspoort kwijtraken op vakantie. Mocht er onverhoopt iets gebeuren in Albanië, dan weet je nu waar je terecht kunt.

Klik hier voor meer informatie.