Alles wat je moet weten over Denemarken

Een vakantie naar Denemarken kan je op allerlei verschillende manieren besteden. Van lekker winkelen tot mooie bezienswaardigheden zoals De Kleine Zeemeermin en van heerlijk eten tot vriendelijke Denen. Ook natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens een vakantie in Denemarken. Dagen lang fietsen of wandelen, het kan allemaal in dit prachtige land! 


Denemarken is een populair vakantieland voor strandliefhebbers, visliefhebbers en natuurliefhebbers. Zo vind je er kilometer lange stranden, veel mogelijkheden om te vissen en prachtige natuurgebieden.

 

Populaire Vakantiebestemmingen in Denemarken

● Aalborg                                                                           ● Arhus
● Bornholm                                                                       ● Funen
● Helsingor                                                                       ● Jutland
● Kopenhagen                                                                  ● Odense
● Ronne                                                                             ● Seeland

Bezienswaardigheden in Denemarken

De vele charmes van Denemarken zijn voor een wereldwijd publiek duidelijk geworden, met name in de afgelopen jaren. De “Europese” vleugel van Scandinavië heeft glorieuze stranden, prachtige sprookjesachtige kastelen, weelderige bossen, een gematigd klimaat, vriendelijke burgers. Tijdens je vakantie naar Denemarken zijn er een aantal leuke bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Hieronder vindt je een Top 5.

1. Den Gamle By
De ‘Den Gamle By’ (De oude stad) is een perfect unieke attractie in Aarhus voor het hele gezin om een fascinerende reis door de geschiedenis te maken. Het museum krijgt de maximale drie sterren in de Michelingids. Hier ontmoet je mensen met eind 19e eeuwse kleding en zie je ook hoe mensen in 1927 leefden en werkten. Je kunt ook een wandeling maken door een stadsdistrict uit het Denemarken van de jaren 1970, compleet met straten, herenhuizen, winkels, achtertuinen en ateliers opnieuw opgebouwd zoals ze in het verleden stonden.

 

2. Slot Kronborg
Kasteel Kronborg is waarschijnlijk het meest beroemde Deense kasteel, wereldwijd bekend van Shakespeare’s Hamlet. Grote vestingwerken met bastions en kazematten werden gebruikt om het Deense land te beschermen tegen ongewenste bezoekers en waren de thuisbasis van de koninklijke familie tot het einde van 1600. Een rondleiding door het kasteel voert u door prachtig ingerichte kamers met renaissance- en barokinterieurs die de decadente levensstijl van de bewoners onthullen. Een van de belangrijkste attracties is de fijne balzaal van Frederik II en het standbeeld van Ogier de Deen, een mythische nationale held die al honderden jaren in de koude kazematten onder het kasteel zit.

 

3. Breng een bezoekje aan Kopenhagen
Een ander leuk uitje tijdens je verblijf in Denemarken is een bezoek aan Kopenhagen. Deze hoofdstad staat bekend om de kleine zeemeermin die in het water ligt te zonnen. Verder is het koninklijk paleis in Kopenhagen, Amelienborg, erg leuk om te bezoeken en de haven van Kopenhagen met haar gekleurde houten huizen. Hier is het altijd druk en erg gezellig.

 

4. Hammershus
Op een steile rotsachtige voorgrond … en op het noordelijke puntje van Bornholm vindt u het indrukwekkende middeleeuwse fort Hammershus. Het is een perfecte must-see voor het hele gezin. Ervaar de grootste kasteel ruïne in Noord-Europa en de meest populaire attractie op Bornholm – een plek om tot de verbeelding te spreken en de geschiedenis van Bornholm tot leven te brengen.

 

5. De Zuid Funense Archipel
De Zuid-Funense archipel bestaat uit 55 eilanden en is een uniek gebied ten zuiden van Funen. De eilandengroep van Zuid-Funen wordt vaak gezien als een geheel, maar de eilandjes zijn echter heel verschillend van elkaar. Wat de eilanden met elkaar gemeen hebben is dat het er altijd vredig is. Bovendien heeft elk eiland veel gezellige dorpjes, een prachtige natuur en mooie havens. De eilanden zijn makkelijk bereikbaar vanaf Funen en Seeland. De Zuid-Funense archipel is populair bij watersporters en zeilers.

 

Klimaat in Denemarken

Het klimaat in Denemarken lijkt erg op het klimaat dat wij in Nederland hebben. Het land kent een gematigd zeeklimaat. Denemarken kent aangename zomermaanden. De maanden juni, juli en augustus kennen gemiddeld veel zonuren waardoor het een prettige reisperiode is om het land te bezoeken. De temperaturen liggen dan rond de 22 graden Celsius. In het zuiden van Jutland kunnen de temperaturen oplopen tot 30 graden Celsius, maar dit is geen zekerheid als je in de zomer op vakantie naar Denemarken gaat.

 

Activiteiten die je kunt ondernemen 

In Denemarken zijn verschillende activiteiten mogelijk om je vakantie helemaal compleet te maken. Een lijst met de mooiste activiteiten vindt je hier. Hieronder staat een Top 3.

1. Breng een bezoekje aan Legoland
LEGOLAND Billund is het beroemdste en populairste pretpark van Denemarken voor gezinnen en kinderen van alle leeftijden. Met zoveel plezier, snelheid en actie voor het hele gezin, is het maar de vraag of je aan 1 dag wel genoeg hebt. Stel je fantasie de vrije loop – op het land, op zee en in de lucht. LEGOLAND is een fantastische wereld vol fantasie en geweldige familie-ervaringen …

 

2. Breng een bezoekje aan het attractiepark Tivoli
Tivoli vermaakt zijn bezoekers al sinds de opening in 1843. Het is het op een na oudste attractiepark ter wereld en ’s werelds meest bezochte seizoensgebonden themapark. De veelzijdige mix van achtbanen, attracties, voorstellingen en cultuur maken van het park een echte traktatie voor zowel volwassenen als kinderen.

 

3. Fieten in Denemarken
Zie het land op twee wielen. Er is na Nederland geen mooiere fietsbestemming te vinden dan Denemarken. Met meer dan 12.000 km aan bewegwijzerde fietsroutes, zacht terrein, inspirerende natuur en korte afstanden tussen voorzieningen, is Denemarken een land voor fietsers. Het is veilig, gemakkelijk en heel leuk. Dus ga heerlijk fietsen en zie Denemarken van een hele andere kant.

 

Beste reistijd voor Denemarken

De beste reistijd voor Denemarken is van april tot en met oktober. De zomers zijn vrij kort, maar wel zonnig, waarbij de temperatuur tussen de 20 en 25 graden ligt. De warmste maand van het jaar is meestal juli. De hoogste temperaturen komen voor in Jutland op plaatsen waar de zee ver weg is. Denemarken heeft een mild klimaat met aangename zomers, maar wel gemiddeld koudere winters dan in Nederland. De wintertemperaturen liggen 2 tot 3 graden lager. In het voorjaar en de vroege zomer van mei tot en met juli, valt er de minste neerslag in Denemarken en kunnen de maanden al erg zonnig zijn. Dit is dan ook het beste seizoen voor een fietsvakantie in Denemarken of geschikt voor andere buitenactiviteiten.

 

Belangrijk om te weten !!!

Reisdocumenten

Persoonsdocumenten 

 • Een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart is vereist.

Visum

 • Voor Denemarken is geen visum nodig.

Reizen met minderjarige kinderen

 • Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.
 • Binnen de Schengenzone is het aan te raden (niet verplicht) een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op rijksoverheid.nl. Denk ook aan de landen waar je doorheen reist op weg naar de bestemming.

Bijzonderheden

 • Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.
 • Voor tips en advies over het gebruik van een paspoort of identiteitskaart in het buitenland kijk op anwb.nl.

Voertuigen in Denemarken

 • Het Nederlandse kentekenbewijs wordt erkend.
 • Een NL-sticker is niet vereist. De landcode op de kentekenplaat is voldoende. Heeft de kentekenplaat geen landcode (aanhangwagen, fietsendrager, oldtimer), dan is wel een NL-sticker vereist.

Leenvoertuig

 • Indien het voertuig niet op eigen naam staat, bijvoorbeeld een leaseauto, laat dan door de eigenaar een machtiging opstellen en ondertekenen, bij voorkeur in meerdere talen.
 • Meer informatie over het rijden in een voertuig van iemand anders zie anwb.nl.

Verzekering

 • Zowel voertuig als caravan/aanhangwagen moeten verzekerd zijn.
 • Een groene kaart wordt erkend.
 • Het is niet verplicht om een groene kaart bij je te hebben, maar je moet wel altijd kunnen aantonen dat een voertuig en caravan/aanhangwagen (met eigen kenteken) verzekerd is. Het is daarom aan te raden om voor beide een groene kaart mee te nemen omdat alle verzekeringsgegevens hierop staan. Neem het origineel mee, een kopie wordt vaak niet geaccepteerd.

Bijzonderheden

 • Bovenstaande informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.

Milieuzones

 • Dieselvoertuigen van meer dan 3500 kg of met meer dan 8 zitplaatsen, moeten in de Deense milieuzones voorzien zijn van een milieuvignet (miljømærkeecolabel).
 • De maatregel geldt ook voor campers en personenauto’s, maar alleen als deze op diesel rijden en meer dan 8 zitplaatsen hebben, ongeacht het gewicht van het voertuig.
 • Milieuzones zijn er in Kopenhagen, Frederiksberg, Aarhus, Odense en Aalborg.
 • Informatie en bestellen (in Deens, Noors, Zweeds, Engels, Duits en Frans): ecosticker Bestel tijdig!

 

Rijbewijs

Auto of motor

 • Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Denemarken, ook bij het huren van een voertuig.
 • Een IRB (internationaal rijbewijs) is niet vereist.
 • Let op: verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.

Bromfiets of snorfiets

 • Voor het besturen van brom- en snorfietsen is een rijbewijs vereist.

Overige voertuigen

 • Bijzondere voertuigen als speed-pedelecs, trikes, quads, tuktuks en dergelijke worden in de meeste landen bij een of meer van de bekende rijbewijscategorieën ondergebracht. Zo kan bijvoorbeeld een quad (in Nederland) zowel een bromfiets, een auto of een motor zijn, afhankelijk van de goedkeuring.
 • Binnen de EU, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland is er wat auto’s, motoren en bromfietsen betreft, geen verschil in rijbewijzen. In andere landen kunnen aan bijzondere voertuigen mogelijk andere rijbewijseisen worden gesteld dan in Nederland. Wij adviseren daarom ter plaatste bij de politie te informeren of je over het juiste rijbewijs beschikt.

Bijzonderheden

 • Deze informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.

Vaardocumenten

 • Informatie over verplichte vaardocumenten en vaarregels in Denemarken vind je bij de ANWB op anwb.nl.
 • Tip: de Waterkampioen is hét blad voor zeilers en motorboot-vaarders. Met onafhankelijke tests van boten en materialen, toeristische vaarroutes en aanbod van tweedehands vaartuigen.

 

Betalen in Denemarken

Bankpas

 • Bankpassen worden vrijwel overal geaccepteerd.
 • Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank en per bankpas. Als de bank een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van een bankpas bij kleine bedragen af te raden.
 • Er geldt een limiet per dag.

Creditcard

 • Creditcards worden bij vrijwel alle hotels, restaurants, winkels en tankstations geaccepteerd.
 • Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als de bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van een creditcard bij kleine bedragen af te raden.
 • De ANWB-creditcard is de goedkoopste creditcard voor ANWB-leden, zie anwb.nl/creditcard.

Geldautomaten

 • Denemarken heeft voldoende geldautomaten (pengeautomathæveautomat).
 • Actuele informatie over geldautomaten in een bepaalde plaats is onder meer te vinden op maestrocard.commastercard.nl of visa.com.

Geld wisselen

Banken, postkantoren en wisselkantoren wisselen geld. Hotels wisselen doorgaans tegen een ongunstiger koers dan banken.

Bijzonderheden

 • Op veerboten van en naar Duitsland kan met euro’s of Deense kronen betaald worden. Hier en daar, met name waar veel toeristen en andere reizigers komen zoals musea en vliegvelden, worden euro’s geaccepteerd; wel bestaat het wisselgeld dan veelal uit Deense kronen.

Fooien

 • Bedieningsgeld is bij de hotel- of restaurantrekening inbegrepen. Een fooi van 5-10% wordt wel gewaardeerd indien je zeer tevreden bent over de service.
 • De fooi voor taxichauffeurs is bij de prijs inbegrepen, maar afronding van het bedrag wordt wel gewaardeerd.
 • Gidsen rekenen op een fooi van circa 10%.

Prijsniveau

Het prijsniveau van levensmiddelen ligt gemiddeld hoger dan in Nederland. Op sigaretten en drank zit een hoge accijns.
Alhoewel Denemarken wel lid is van de EU heeft het land er voor gekozen niet mee te doen aan de Euro. Dit betekent dat men in Denemarken nog steeds met de Deense Kroon betaald.

 

Vervoer

Kopenhagen ligt op ongeveer 730 km van Utrecht. Vanuit Nederland is het dus goed te doen om met de auto naar Denemarken te rijden.
De Thalys vertrekt een aantal keer per dag van Brussel naar Keulen. Van daaruit kun je dan de verbinding Keulen-Kopenhagen nemen. De treinreis duurt 13 tot 14 uur. De City Night Line rijdt ook naar Kopenhagen.
KLM heeft een lijnvlucht tussen Kopenhagen en Amsterdam. Ook vliegt KLM op Billund. SAS en Norwegian vliegen ook regelmatig naar Denemarken.
Denemarken heeft een uitgebreid en goed onderhouden wegennetwerk.
De treinen van de Deense Staatsspoorwegen rijden meestal op tijd en zijn comfortabel.

 

Medische informatie

De ziekenhuizen in Denemarken zijn net zo professioneel als die in Nederland.
Denemarken heeft veel apotheken, vooral in de grotere steden. Je kan ze herkennen aan het groene kruis. Vele zijn ook ’s avonds open. Medicijnen zijn alleen op recept te verkrijgen bij de apotheek.
Voor een bezoek aan Denemarken zijn geen inentingen verplicht. Voor actuele adviezen neem contact op met de GGD of Travelclinic.

Het kraanwater in Denemarken is overal drinkbaar.

Veiligheid

Denemarken is over het algemeen een veilig land. Maar wees, zoals overal, in de grotere steden wel alert op zakkenrollers.

 

Eten en drinken

Denemarken kent een gevarieerde keuken. In restaurants wordt vooral vis, vlees en aardappelen geserveerd.
* Haring – deze vis is in veel variaties verkrijgbaar. Gewoon, gemarineerd of met een van de vele sauzen.
* Frikadeller – vlees- of visballetjes.
* Wienerbrod – het nationale gebakje van Denemarken. Het is gemaakt van bladerdeeg, amandelspijs en kaneel.
Akvavit is een typisch (sterk) Deens drankje dat koud gedronken wordt.

Als je wilt toasten, dan roep je SKÅL!

 

De taal

Deens is een Scandinavische taal. Veel Denen spreken Engels en Duits. Zelf Deens spreken is niet makkelijk, want de uitspraak wijkt vaak af van wat er geschreven staat.

 

Bevolking

De Denen houden van hun land en koesteren het verleden. Ze willen graag dat alles zo blijft zoals het was. Ze brengen hun vrije tijd graag door in oude boerderijtjes en landhuizen. Wil je meekomen in de Deense samenleving dan moet je geen kapsones hebben, daar houden de Denen niet van.

Kerstmis is het feest van het jaar. Het Deense gezin gaat dan naar het bos om eigenhandig een dennenboom om te hakken en vervolgens te versieren met gevouwen papieren hartjes. De “nisser” (trolachtige wezens) wordt ook in de kamer geplaatst. Het kerstdiner bestaat uit geroosterde eend, rode kool en aardappelen.

De sprookjes van Hans Christian Andersen (1805-1875) zijn wereldwijd beroemd. De bekendste zijn; het lelijke jonge eendje, de kleine zeemeermin en de prinses op de erwt.

In Denemarken staat het gezin duidelijk voorop. Waar je ook bent, overal wordt rekening gehouden met de aanwezigheid van kinderen. De pretparken liggen op korte afstand van elkaar en ze hebben allemaal diverse activiteiten voor kinderen.

 

Adressen en telefoonnummers Denemarken

Het zal je maar overkomen, je paspoort kwijtraken op vakantie. Mocht er onverhoopt iets gebeuren in Denemarken, dan weet je nu waar je terecht kunt.

Klik hier voor meer informatie