Alles wat U moet weten over Duitsland

Vlak bij huis, prima betaalbaar, en toch écht op vakantie: Duitsland is de ideale bestemming voor een gezinsvakantie. Door het hele land vindt u een veelzijdig aanbod van gezinsvriendelijke hotels, campings, vakantiehuizen en natuurlijk volop mogelijkheden voor spannende uitstapjes. Ontdek met het hele gezin de vele dierentuinen, pretparken, musea en indoor speelparadijzen. En met meer dan 70.000 km aan fietsroutes, een groot aantal kindvriendelijke wandelroutes of skigebieden is er elke dag weer een feest. Aan één vakantie heeft u echt niet genoeg!


Duitsland is een populaire vakantiebestemming onder de Nederlanders vanwege de rijke geschiedenis, de prachtige natuur en de gezellige oude stadjes. Daarnaast staat Duitsland bekend als ‘het land van de kerstmarkten’. Ook zijn er veel wintersport-, fiets- en wandelmogelijkheden.

Populaire Bestemmingen in Duitsland

Duitsland is een mooi, afwisselend land met een indrukwekkende cultuur en een enorm aantal reismogelijkheden, diepe bossen, sprookjesachtige kastelen en prachtige steden zijn iets dat je niet mag missen.

● Berlijn                            ● Keuelen
● Dusseldorf                    ● Munchen
● Bremen                          ● Winterberg

Bekende vakantie streken in Duitsland zijn o.a:

♥ Beieren                            ♥ Moezel
♥ Saksen                            ♥ Zwarte Woud
♥ Beierse Alpen                 ♥ Nedersaksen

Bezienswaardigheden in Duitsland

1. Heksenrondleiding Celle
Ben je met kinderen op vakantie en in de omgeving van de Duitse stad Celle? Laat je door de heksen Petronella en Begina rondleiden en waan je even terug in de 16e eeuw, de tijd van het bijgeloof en de heksenjacht. Het is een echte ontdekkingstocht voor kinderen en volwassenen, de rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur.

 

2. Kasteel Neuschwanstein
Kasteel Neuschwanstein is het mooiste en meest bekende kasteel van Duitsland. Dit sprookjesachtige kasteel ligt in de Duitse plaats Hohenschwangau in de prachtige, natuurrijke omgeving van Beieren. Ben je op doorreis en ben je in de buurt? Of ga je in deze regio op vakantie en wil je bijvoorbeeld vanuit München een leuke dagtrip maken? Een bezoek aan dit kasteel kun je gewoonweg niet overslaan. Ook leuk om te weten: Walt Disney liet zich voor het kasteel van Doornroosje in Disneyland Californië inspireren door Kasteel Neuschwanstein. Het wereldberoemde icoon bezocht het kasteel in Hohenschwangau alvorens hij aan de bouw van zijn eerste themapark begon.

 

3. Moviepark Germany
Moviepark Germany is een pretpark met attracties voor jong en oud. Het park is gelegen in Bottrop-Kirchhellen en is een belangrijk filmpark. Er zijn ruim 40 attracties en shows die allemaal in het teken van film en amusement staan. Hierbij is het park in te delen in 5 verschillende thema’s. Ook zijn er in het park genoeg mogelijkheden voor een hapje en een drankje. De hond kun je achterlaten in het pension.

 

4. De Berliner Dom
De Berliner Dom is een van de belangrijkste kerken in Berlijn en tevens ook de grootste kerk. De kerk dient als vitaal centrum voor de protestantse kerk van Duitsland. Wat de kerk bijzonder maakt zijn de sarcofagen van Pruisische koningen, de fraaie mozaïeken en het Sauerorgel. De kerk werd tussen 1894 en 1905 gebouwd, maar werd tijdens de Tweede Wereldoorlog helaas beschadigd. Bij het restaureren is er besloten om te kiezen voor een lagere kerk en een opbouw die iets simpeler is. De kerk is dagelijks geopend voor het publiek en trekt jaarlijks trekt de kerk veel bezoekers van over de hele wereld. De Berliner Dom kun je vinden op het Museumsinsel.

 

5. Spreewald
Uniek voor de deelstaat Brandenburg is het Spreewald, een bosrijk veengebied op een uur afstand van Berlijn. Met een 970 kilometer lang netwerk van waterwegen is dit biosfeerreservaat een uniek landschap en wordt het ook wel het Groene Venetië genoemd. Het is een labyrint van kleine rivieren die je het beste met de platbodem of de Spreewaldboot kunt verkennen. Met de vele smalle bruggen zijn de verschillende ‘wooneilanden’ te bereiken. Sinds 1991 staat het Spreewald op de UNESCO Werelderfgoedlijst vanwege de zeldzame planten- en diersoorten die hier voorkomen. Het landschap is geschikt voor het maken van fiets- en wandeltochten. Het Spreewald wordt daarom jaarlijks door duizenden bezoekers bezocht.

Klimaat in Frankrijk

Duitsland kent volgens het Köppen-systeem een gematigd zeeklimaat (types Cfb) met relatief milde winters, geen extreem hete zomers en neerslag gedurende het hele jaar.
Vanwege de diverse berg en heuvelgebieden vind je in Duitsland toch nog redelijk wat variatie in het weer. Binnen een straal van honderd kilometer kun je te maken hebben met grote verschillen in temperatuur en weerbeeld, zeker als er een hoger gelegen zone tussen ligt. Dat het naar het zuiden toe warmer wordt is in Duitsland ook niet gegarandeerd. De langjarige gemiddelde temperaturen tonen aan dat het noordwesten in de zomermaanden inderdaad koeler is dan de rest van Duitsland, echter in de wintermaanden is het precies andersom. Omdat de meeste kou dan uit noordelijke en oostelijke richting komt en het noordwesten en het westen van het land positieve invloed hebben van de Noordzee wat betreft de temperatuur lijkt het erop dat hoe verder je van Nederland af Duitsland ingaat, hoe kouder het wordt. Dit is vooral merkbaar in hoger gelegen gebieden zoals het Thüringer Wald, het Beierse Woud, het Zwarte Woud, Sauerland en de Beierse Alpen.

Activiteiten die je kunt ondernemen

1.Wandelen
Ontdek Duitsland tijdens een leuke wandeling: Het landschap in de Duitse grensregio is veelzijdig en geschikt voor zowel beginners als geoefende wandelaars. Begeef u in de sporen van handelaars en helden en verken het buurland in uw eigen wandeltempo. Kan wandelen nog leuker zijn? Verken Duitsland en het Duitse grensgebied tijdens een leuke wandeltocht.

2.Winkelen
Ontdek elegante winkels en trendy zaakjes, slenter door gezellig drukke voetgangersgebieden en passages, geniet van de stijlvol en leuk ingerichte etalages.  In een schilderachtige sfeer van historische steden of in modern gestylde, nieuwe winkelcentra. Met een gevarieerd aanbod aan internationale topmerken, maar ook met producten uit de streek. Met vriendelijke bediening en deskundig advies.

 

3.Attractieparken bezoeken
Bij Duitsland denken mensen vaak in eerste instantie aan grote pullen bier, uitbundige feesten en goede wijn. Maar ook op het gebied van pretparken valt bij onze oosterburen veel te beleven met een groot aantal leuke en grote parken waarvan verschillende zelfs goed te doen zijn voor een dagje uit.   Zie hier de Duitsland Kaart voor alle locaties van attractieparken & informatie, prijzen, kortingen enz.

 

Beste reistijd voor Duitsland

De beste reistijd voor Duitsland is voor het hele land van mei tot en met september. Het voorjaar is de beste reisperiode voor een stedentrip en een actieve wandel- of fietsvakantie. Duitsland is het hele jaar door goed te bezoeken. Ook in het najaar is Duitsland een mooie plek om te bezoeken. De herfstkleuren in de bossen zijn prachtig en het is minder druk dan in het hoogseizoen.

De temperaturen in Duitsland wijken niet zoveel af van de Nederlandse gemiddelden, maar in de bergen en op de heuvels is het wel een stuk kouder dan in de lagergelegen gebieden

 

Belangrijk om te weten !!!

Reisdocumenten

Persoonsdocumenten

 • Een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart is vereist.

Visum

 • Voor Duitsland is geen visum nodig.

Reizen met minderjarige kinderen

 • Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.
 • Binnen de Schengenzone is het aan te raden (niet verplicht) een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op rijksoverheid.nl. Denk ook aan de landen waar je doorheen reist op weg naar de bestemming.

Bijzonderheden

 • Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.
 • Voor tips en advies over het gebruik van een paspoort of identiteitskaart in het buitenland kijk op anwb.nl.

Lees hier de douane regels van Duitsland 

Voertuigen in Duitsland

 • Het Nederlandse kentekenbewijs wordt erkend.
 • Een NL-sticker is niet vereist. De landcode op de kentekenplaat is voldoende. Heeft de kentekenplaat geen landcode (aanhangwagen, fietsendrager, oldtimer), dan is wel een NL-sticker vereist.

Leenvoertuig

 • Indien het voertuig niet op eigen naam staat, bijvoorbeeld een leaseauto, laat dan door de eigenaar een machtiging opstellen en ondertekenen, bij voorkeur in meerdere talen.
 • Meer informatie over het rijden in een voertuig van iemand anders zie anwb.nl.

Verzekering

 • Zowel voertuig als caravan/aanhangwagen moeten verzekerd zijn.
 • Een groene kaart wordt erkend.
 • Het is niet verplicht om een groene kaart bij je te hebben, maar je moet wel altijd kunnen aantonen dat een voertuig en caravan/aanhangwagen (met eigen kenteken) verzekerd is. Het is daarom aan te raden om voor beide een groene kaart mee te nemen omdat alle verzekeringsgegevens hierop staan. Neem het origineel mee, een kopie wordt vaak niet geaccepteerd.

Bijzonderheden

 • Bovenstaande informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.

Rijbewijs

Auto of motor

 • Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Duitsland, ook bij het huren van een voertuig.
 • Een IRB (internationaal rijbewijs) is niet vereist.
 • Let op: verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.

Bromfiets of snorfiets

 • Voor het besturen van brom- en snorfietsen is een rijbewijs vereist.

Overige voertuigen

 • Bijzondere voertuigen als speed-pedelecs, trikes, quads, tuktuks en dergelijke worden in de meeste landen bij een of meer van de bekende rijbewijscategorieën ondergebracht. Zo kan bijvoorbeeld een quad (in Nederland) zowel een bromfiets, een auto of een motor zijn, afhankelijk van de goedkeuring.
 • Binnen de EU, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland is er wat auto’s, motoren en bromfietsen betreft, geen verschil in rijbewijzen. In andere landen kunnen aan bijzondere voertuigen mogelijk andere rijbewijseisen worden gesteld dan in Nederland. Wij adviseren daarom ter plaatste bij de politie te informeren of je over het juiste rijbewijs beschikt.

Bijzonderheden

 • Deze informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.

Milieuzones

Bekijk hier alle informatie over de milieusticker in Duitse stadscentra.

Vaardocumenten

 • Informatie over verplichte vaardocumenten en vaarregels in Duitsland vind je bij de ANWB op anwb.nl

 

Betalen in Duitsland

 • Neem voldoende contant geld mee want bankpassen zijn niet overal bruikbaar.
 • Gebruik van een bankpas is meestal gratis. Er geldt een limiet per dag.
 • Indien betalen met een creditcard niet gratis is, kunnen de kosten van het gebruik hoog oplopen.
 • Creditcards worden bij vrijwel alle hotels, restaurants, winkels en tankstations geaccepteerd.
 • Banken en creditmaatschappijen verstrekken inlichtingen over de gebruiksmogelijkheden en -kosten van pinpassen.

Geld opnemen

 • Duitsland heeft voldoende geldautomaten (Geldautomat, Bankautomat).
 • Let op: geld opnemen met een bankpas is niet altijd gratis; steeds meer banken brengen onafhankelijk van het opgenomen bedrag kosten in rekening tot wel € 8 per transactie! Als er kosten in rekening gebracht worden, hoort dat op de geldautomaat aangegeven te worden, echter slechts enkele banken vermelden de exacte kosten voordat de pincode is ingevoerd.
 • Geld opnemen met een creditcard is niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als de bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van een creditcard bij kleine bedragen af te raden.
 • Actuele informatie over geldautomaten in een bepaalde plaats is onder meer te vinden op maestrocard.commastercard.nl of visa.com.

Fooien

 • Bedieningsgeld is bij de hotel- of restaurantrekening inbegrepen. Het is gebruikelijk het bedrag naar boven af te ronden of het kleine wisselgeld te laten liggen. Geef voor een uitstekende dienstverlening een fooi van 5%.
 • Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden.

Prijsniveau

Het prijsniveau ligt gelijk aan dat van Nederland.
In Duitsland is de euro het officiële betaalmiddel.

 

Vervoer

Om in Duitsland te komen kun je gebruik maken van de auto, trein en vliegtuig. Het Duitse wegennet is zeer uitgebreid en goed onderhouden. Deutsche Bahn heeft ongeveer 40.000 km rails in Duitsland. Dagelijks rijden er meer dan 33.000 treinen, waarvan er 1200 lange afstandstreinen zijn. Daarnaast heeft Duitsland ruim 600 luchthavens.

Het Duitse wegennet heeft een totale lengte van meer dan 225.000 km waarvan ongeveer 12.000 km Bundesautobahn is. In Duitsland ligt de op een na grootste tunnel van Europa. De Elbetunnel is 3.325 m lang, alleen de Eurotunnel is langer. Dagelijks passeren 120.000 auto’s de Elbetunnel. Duitsland heeft veel binnenhavens aan kanalen en rivieren. De waterwegen hebben een gezamenlijke, bevaarbare lengte van 7.356 km. De haven van Duisburg is de grootste binnenhaven van Duitsland en tegelijkertijd ook de grootste binnenhaven van Europa. De binnenvaart staat bekend als een relatief goedkoop en milieuvriendelijk.

Het vliegverkeer wordt in Duitsland steeds belangrijker. In 2005 waren er ruim 145 miljoen passagiers. Net als in voorgaande jaren vloog meer dan 85% van de Duitse luchtvaartpassagiers naar het buitenland. De belangrijkste luchthaven van Duitsland is Frankfurt.

Het openbaar vervoer in de Duitse steden wordt door S- en U-Bahnen (stadstreinen en metro’s) en bussen verzorgd. De verbindingen tussen en in de steden zijn over het algemeen erg goed.

 

Medische informatie

De reputatie van het Duitse gezondheidsstelsel is een van de beste in de wereld. Er is een uitgebreid netwerk van doktoren en ziekenhuizen. Wachtlijsten voor behandelingen zijn zeldzaam. In de meeste ziekenhuizen zijn de beste en modernste apparaten aanwezig en dekken de ziektekostenverzekeringen het grootste gedeelte van de medische behandelingen en medicijnen.

Voor een bezoek aan Duitsland heb je geen inentingen nodig.

Het kraanwater in Duitsland is drinkbaar en smaakt over het algemeen net zo goed als in Nederland.

Het kraanwater in Duitsland is drinkbaar en smaakt over het algemeen net zo goed als in Nederland.

 

Veiligheid

De veiligheid in Duitsland is vergelijkbaar met die in Nederland.

 

Gerechten en hapjes uit Duitsland

Berlinerbol
Een Berlinerbol is een lekkernij uit, zoals de naam al doet vermoeden, Berlijn. De ronde bollen zijn gemaakt van gefrituurd gistdeeg en worden gevuld met banketbakkersroom of een confituur. De Berlinerbol kent vele namen. De meeste Duitsers noemen het een Berliner, echter in Berlijn zelf krijgt het de naam Pfannkuchen.

Bretzel
Bretzels zie je eigenlijk overal op de Duitse straten. De broodjes in de vorm van een krakeling zijn een hartige lekkernij die veel worden verkocht bij kraampjes. Ook bij de bakker zijn ze te koop. De Bretzel heeft meerdere namen, zo wordt het ook wel een Pretzel genoemd. De snacks zijn ook in het klein te koop, wat ze erg leuk maakt als kleine Duitse hapjes.

Currywurst
De currywurst is een van de meest bekende snacks uit Duitsland. De worst wordt gegrild, waarna er currypoeder en een gekozen saus bij wordt geserveerd. Je kan de worst op een broodje, bij een gerecht of gewoon los eten.

Kartoffelsuppe
Een heerlijk voorafje is de Duitse kartoffelsuppe, ook wel aardappelsoep genoemd. Aardappel is een belangrijk ingrediënt in de Duitse keuken, een soep mag dan ook zeker niet ontbreken. De soep wordt gemaakt van aardappel, boter, groentebouillon, een sjalot, groente, slagroom, bacon en gehakte bieslook.

Schweinebraten
Schweinebraten is een typisch Beierse specialiteit en heeft dan ook grote bekendheid in heel Duitsland. Het is gebraden varkensvlees, waarbij vaak gebruik wordt gemaakt van de schouder, de ham of de rug. Het gebraden vlees wordt met aardappelknoedels en rodekool gegeten, met daarbij een willekeurige saus (denk aan een saus van donker bier).

Zwiebelkuchen
Zwiebelkuchen is een hartige taart met uien en spekjes die vaak wordt gegeten in de nazomer. Bij de hartige taart hoort de Federweißer, een jonge witte wijn waarbij de taart perfect aansluit.

Duitsland is een echt bierland. 40% van alle bierbrouwerijen in de wereld bevinden zich hier. Zo is hier onder andere het bockbiertje ontstaan en is Warsteiner een bekend biermerk uit Duitsland. Iedere streek heeft zijn eigen biersoort. Naast bier heeft Duitsland ook heerlijke wijnen. Je vindt in het land namelijk dertien wijnstreken. Het populaire wijntje Hugo, komt ook van onze oosterburen vandaan. Dit is een zoete wijn met koolzuur, mint en een schijfje limoen.

De taal

De enige officiële taal van Duitsland is natuurlijk Duits. Deze taal behoort tot de Germaanse talen. Duits wordt ook gesproken in onder andere Oostenrijk, Zwitserland, Luxemburg, Zuid-Tirol (Italië) en Liechtenstein. Het alfabet bestaat uit 27 letters doordat de ringel-s (ß) er ook in staat. De taal staat op plek zeven in de wereldrangorde van talen en wordt door circa 120 miljoen mensen gesproken.

 

Bevolking

In oktober zijn in München altijd de Oktoberfeesten. Dit is een wereldberoemd evenement. Het Oktoberfeest op de Theresienwiese trekt jaarlijks miljoenen bezoekers uit de hele wereld. Biertenten en kermisattracties zover het oog reikt, uitbundige stemming en twee weken feest. Het is een echt volksfeest met muziek en klederdrachten. Het bier vloeit hier rijkelijk!

In december is er in bijna iedere stad in Duitsland wel een kerstmarkt te vinden.

Adressen en telefoonnummers Duitsland

Het zal je maar overkomen, je paspoort kwijtraken op vakantie. Mocht er onverhoopt iets gebeuren in Frankrijk, dan weet je nu waar je terecht kunt.

Klik hier voor meer informatie