Welkom in Cairo

Cairo is chaos op zijn meest magnifieke, en prachtige manier. Van bovenaf echoot het verwrongen gebrul van de oproep van de muezzins tot gebed uit het duelleren van minaretten. Onderaan blazen autohoornen stemloze symfonieën in te midden van verwilderde negentiende-eeuwse grandeur, terwijl ezelkarren over stoffige weggetjes rennen richting de kolossale Fatimid- en Mamluk-monumenten.

 


 

Het constante geroezemoes en lawaai van deze mega-stad is een product van de 22 miljoen inwoners die tegelijkertijd de infrastructuur van Cairo verpletterden onder hun collectieve gewicht en hun humeur opvrolijken met hun uitzonderlijke humor. Je zenuwen zullen jengelen, de snottebellen zullen zwart worden van de smog en sjacheraars zullen je bij elke bocht achtervolgen, maar het is een kleine prijs om te betalen om gebruik te maken van de energie van de plaats die Egyptenaren Umm Ad Dunya noemen – de Moeder van de Wereld.

Blaas je neus, maak een grapje en kijk door het zand om de ware kleuren van de stad te zien. Als je van Cairo houdt, houd het zeker van je terug.

Reis met kinderen

Caïro kan vermoeiend zijn voor kinderen, maar er is veel waar ze van zullen genieten. Let op de trottoirs want het verkeer kan een nachtmerrie zijn voor ouders met kleintjes, dus rugdragers zijn een veel beter idee voor peuters dan kinderwagens. De hitte kan een ernstige afleiding zijn voor kinderen, evenals ouders die afgeleid zijn door de hitte, dus bezoek in de koelere wintermaanden indien mogelijk of wanneer u in de zomer Egypte bezoekt is Caïro in de ochtend een goede optie. Desnoods, zorg dat U voldoende schaduw opzoekt en zelf en de kinderen genoeg blijft drinken. Wanneer kinderen niet willen drinken, is natuurlijk een ijsje altijd een goede verkoeling.

Kinderen van alle leeftijden houden van een excursie op een Nile Felucca, terwijl ze uitkijken naar de schatten van Tut in het Egyptisch Museum en de Piramides van Giza en de schitterende zonneboot in het nabijgelegen Cheops Boat Museum onderzoeken, evenals het verkennen de mazelike markt van Khan Al Khalili. Voor avondentertainment zullen de meeste kinderen gebiologeerd zijn door een onstuimige en kleurrijke uitvoering van de Al Tannoura Egyptian Heritage Dance Troupe terwijl de Cairo Puppet Theatre-shows de jongere moeten betoveren.

Ouders met kleinere kinderen moeten op vrijdag of zaterdag naar het Al Azhar-park gaan, waar lokale families hier samenkomen voor een picknick. Het is een geweldige kans om je te mengen met lokale kinderen. Hoewel de ouders even lekker kunnen relaxen, zullen veel kleintjes ook genieten van Dr Ragab’s Pharaonic Village. Hoewel een beetje gehavend, is het goed om de verbeelding over hoe het leven in het oude Egypte was aan te wakkeren. In Ma’adi organiseert het Art Café kindvriendelijke kunst- en ambacht sessies om verhalen te vertellen die een goede manier zijn om de hele geschiedenis in balans te brengen.

 

 

Wat heeft Caïro te bieden

Pyramids of Giza – Het laatst overgebleven wonder van de oude wereld; bijna 4000 jaar lang hebben de buitengewone vorm, de onberispelijke geometrie en het grootste deel van de Giza-piramides de voor de hand liggende vragen opgeroepen: ‘Hoe werden ze gebouwd en waarom?’. Eeuwen van onderzoek hebben ons een deel van het antwoord gegeven. Gebouwd als massieve graven op bevel van de farao’s, werden ze gebouwd door tienduizenden sterke teams van arbeiders. Tegenwoordig staan ze als een ontzagwekkende hulde aan de macht, organisatie en prestaties van het oude Egypte.

Pyramids of Giza

Egyptian Museum – Een van ’s werelds belangrijkste collecties van oude kunstvoorwerpen, het Egyptisch Museum staat op de eerste plaats in het centrum van Caïro, aan de noordkant van Midan Tahrir. Binnenin het grote gewelfde, vreemd roze gebouw, liggen de glinsterende schatten van Toetanchamon en andere grote farao’s naast de grafgoederen, mummies, juwelen, eetkommen en speelgoed van Egyptenaren wiens namen verloren zijn gegaan aan de geschiedenis.

Khan Al Khalili – De smalle straatjes van Khan Al Khalili zijn in wezen een winkelcentrum in middeleeuwse stijl. Deze agglomeratie van winkels – veel ingericht rond kleine binnenplaatsen – heeft alles van zeeppoeder tot halfedelstenen, om nog maar te zwijgen over de vele speelgoed-kamelen en albasten piramides. De meeste winkels en kraampjes zijn open van ongeveer 9.00 uur tot ver na zonsondergang (behalve vrijdagochtend en zondag), hoewel veel van de souvenirverkopers open zijn zolang er klanten zijn, zelfs op zondag.

Coptic Museum – Dit museum, gesticht in 1908, huisvest de Koptische kunst vanaf de vroegste dagen van het christendom in Egypte tot de vroege islam. Het is een prachtige plek, zowel voor het uitgebreide houtsnijwerk in alle galerijen als voor de schatten die ze bevatten. Deze omvatten sculptuur die een vanzelfsprekende continuïteit toont uit de Ptolemeïsche periode, rijk textiel en hele muren van fresco’s uit het klooster. Wacht minstens een paar uur om de ongeveer 1200 stukjes te bekijken.

Coptic Museum

Museum voor islamitische kunst – Dit museum, aan de rand van Islamitisch Caïro, bezit een van de mooiste collecties islamitische kunst ter wereld en is een van de mooiste samengestelde musea van Egypte (en een van het hele Midden-Oosten). Wat wordt getoond is slechts een stukje van de 80.000 objecten die het museum bezit, maar de geselecteerde items zijn verbluffend. Het museum raakte in januari 2014 zwaar beschadigd door een autobomaanslag op het nabijgelegen politiehoofdkwartier, maar na uitgebreide heropening werd het begin 2017 eindelijk heropend.

Al Azhar Mosque – Al Azhar, gesticht in 970 na Christus als het middelpunt van de nieuw gecreëerde Fatimid-stad, is een van de eerdere moskeeën in Caïro en de sjeik wordt beschouwd als de hoogste theologische autoriteit voor Egyptische moslims. Het gebouw is een harmonieuze mix van architecturale stijlen, het resultaat van talrijke uitbreidingen gedurende meer dan 1000 jaar. De grafkamer, gelegen aan de linkerzijde net binnen de ingang, heeft een prachtige mihrab (een nis die de richting van Mekka aangeeft) en mag niet worden gemist.

Sharia Al Muizz Li Din Allah – Sharia Al Muizz, zoals het gewoonlijk wordt genoemd, genoemd naar de Fatimidische kalief die Caïro veroverde in 969 na Chr., Was de grote verkeersader van Caïro, eens een blok met verhalenvertellers, entertainers en eetstalletjes. Het deel van Sharia Al Muizz net ten noorden van het gouddistrict van Khan Al Khalili staat bekend als Bein Al Qasreen, een herinnering aan de grote paleizencomplexen die tijdens het Fatimid-tijdperk de straat flankeerden. Tegenwoordig bieden de grote Mamluk-complexen een van Caïro’s meest indrukwekkende vergaderingen van minaretten, koepels en gestreepte stenen gevels.

Moskee-Madrassa van Sultan Hassan – Enorm en toch elegant, deze grootse structuur wordt beschouwd als het mooiste stuk van de vroege Mamluk-architectuur in Caïro. Het werd gebouwd tussen 1356 en 1363 door Sultan Hassan, een kleinzoon van Sultan Qalaun; hij nam de troon op 13-jarige leeftijd, werd niet minder dan drie keer afgezet en hersteld en vervolgens vermoord kort voordat de moskee was voltooid. Voorbij de opvallende, verzonken ingang leidt een donkere doorgang naar een vredige, vierkante binnenplaats omringd door vier zwevende iwans (gewelfde zalen).

Moskee-Madrassa van Sultan Hassan

Bab Zuweila – Gebouwd in de 11e eeuw, was de prachtige Bab Zuweila een executieplaats tijdens de Mamluk-tijden, en vandaag is de enige overgebleven zuidelijke poort van de middeleeuwse stad Al Qahira. Er zijn interessante tentoonstellingen over de geschiedenis van de poort, allemaal met grondige uitleg in het Engels, binnen de poort, terwijl je op het dak panoramische vergezichten krijgt die zich uitstrekken tot aan de citadel. Degenen met een hoofd voor hoogten kunnen zich ook een weg banen naar de top van de twee minaretten.

Misschien ook interessante artikelen : 
(onder constructie, wordt aan gewerkt )

  • Downtown Cairo
  • Waar te eten als een local in Cairo 
  • Een perfecte dag in Caïro
  • Get Lost: de beste wijken om te dwalen in Caïro