Naar Egypte met Kinderen

Een bezoek aan Egypte met kinderen kan een genot zijn. Voor hen kan het zien van oude monumenten – of een kameel van dichtbij – een echte fantasie zijn. Hier dragen wij graag een steen aan bij en hebben speciaal deze lijst met allemaal prachtige bezienswaardigheden voor kinderen en verdere reisinformatie voor u samen gesteld voor wanneer u samen met U kinderen geniet van een geweldige vakantie in Egypte. 

 


 

Beste regio’s voor kinderen

Cairo
Intense drukte in Caïro is niet altijd leuk voor de kinderen, maar vinden het misschien wel ontzettend leuk om allerlei exotische snuisterijen te vinden in de souq. In de moskeeën mogen ze blootsvoets op tapijten rondlopen (maar niet schreeuwen). Hoe leuk is het om met de kinderen op een paard of een kameel rond de piramides te rijden of de diepe, smalle gangen in te gaan die naar het hart van een piramide leidt.

 

 

Zuidelijke Nijl-vallei
Heel de zuidelijke Nijl-vallei tot aan het zuiden van Luxor, komt regelrecht uit prentenboeken: tempels, kamelen en oude boten. Veel van de gezinsvriendelijke hotels hebben zwembaden om te herstellen van de bezienswaardigheden en de hitte.

 

 

Westelijke woestijn
Het langzame tempo van de oases is zeer geschikt voor kinderen. Afgezien van in Bawiti is er vrijwel geen gedoe, en in de woestijn kunnen kinderen zandduinen afrollen, fossielen vinden en in een tent slapen. (lees hier binnenkort meer informatie)

Rode Zeekust
Tal van stranden hier, en veel entertainment voor kinderen. Tieners kunnen hier leren duiken, en kleintjes kunnen leren snorkelen. (lees hier binnenkort meer informatie)

 

Egypte voor kinderen

Attitudes
Wat Egypte mist in kinderinfrastructuur, zoals speeltuinen en luiertafels, wordt ruimschoots goedgemaakt door de liefdevolle houding ten opzichte van de kleintjes. In alle, behalve de beste restaurants, zijn kelners blij om kinderen te zien – wees niet verbaasd als uw baby zelfs maar door de ruimte wordt gepasseerd zodat iedereen hem kan knuffelen, of uw peuter met blijdschap wordt verwelkomd en snoep wordt gevoerd. (Ja, waarschijnlijk vlak voor het naar bed gaan Egyptenaren hebben vaak een ander concept van ‘naar bed gaan’.)

Tieners zijn minder onderhevig aan dit soort aandacht, hoewel hun Egyptische tegenhangers waarschijnlijk een beetje jonger en meer beschut zullen lijken. In de adolescentie is de scheiding van geslachten meer typerend, dus tieners moeten zich houden aan de ouderwetse etiquette wanneer ze Egyptenaren van hun leeftijd ontmoeten.

Praktisch
Veiligheidsnormen kunnen bezoekers nerveus maken: verwacht geen autostoeltjes (of zelfs veiligheidsgordels) in taxi’s of privé-auto’s, of kinderverzorgingsproducten op boten.

Hygiëne bij het bereiden van voedsel kan inconsistent zijn, dus wees voorbereid op diarree of andere maagproblemen (en heb een plan voor wanneer je ziek wordt en de kinderen nog steeds staan te popelen om te gaan). Uitdroging zouten, die in alle apotheken zeer goedkoop verkrijgbaar zijn (vraag naar Rehydran), kunnen levensreddend zijn, omdat kinderen snel vocht kunnen verliezen in het hete, droge klimaat van Egypte.

Houd kinderen uit de buurt van zwerfdieren, die ziektes kunnen verspreiden – met name straatkatten zijn overal en kunnen bij het naderen krabben.

In resort steden is baby voeding wel makkelijk te verkrijgen, net als wegwerpluiers, maar deze kunnen moeilijk te vinden zijn in afgelegen plaatsen. Kinderstoelen zijn vaak verkrijgbaar in betere restaurants. Kinderopvangfaciliteiten zijn meestal beschikbaar in tophotels. Snacks zoals pinda’s, sesamzaadrepen, gedroogd fruit en dadels zijn gebruikelijk en handig voor uitstapjes, altijd beter dan dat iemand suikerdranken en chips verkoopt.

 

Hoogtepunten voor kinderen

Er is veel meer te doen in Egypte dan naar piramides kijken en kamelen rijden – al zijn deze ook best leuk. Hier zijn enkele tips voor kindvriendelijk plezier in de woestijn, op het water en op een aantal oude locaties.

Desert Life

 • Siwa Oasis – De gemoedelijke sfeer van Siwa is perfect voor kinderen, hoewel de busrit erg lang duurt. Eenmaal daar kunnen ze duiken in de bronnen en grazen op verse dagen.
 • Wadi Al Hittan – Hoe raakte een walvis de woestijn in? Ontdek het in Wadi Al Hittan, waar fossielen zich in het zand bevinden. Uitstapjes hier bevatten vaak sandboarden op nabijgelegen duinen.
 • Fayoum Pottery School – Praktisch aardewerk in de Fayoum-oase.
 • Nobi’s Arabische paardenstallen – Rijd met een kameel de woestijn in vanaf de westoever in Luxor, met een van Nobi’s vakkundig opgeleide verzorgers om over je te waken.

Siwa Oasis

Oud en geweldig 

(Lees hier binnenkort meer informatie)

 • Grote piramide van Khufu – Oudere kinderen zullen verbaasd zijn om de Grote Piramide van Khufu in Giza binnen te gaan – hoewel ze van tevoren testen op een neiging tot claustrofobie.
 • Egyptian Museum – Bedenk een virtuele speurtocht voor kinderen in het Egyptisch Museum. Kunnen ze de pruik doos van koning Tut vinden? Hoeveel miniatuur roeiers kost het om een miniatuurboot te roeien? Waar zijn de bavianen mummies?
 • Mummificatie museum – Kinderen zijn gefascineerd door mummies, dus leer alles over de processen in Luxor of bezoek de Koninklijke mummie kamer in het Egyptisch Museum in Caïro.
 • Tombs of the Nobles – Laat ze voelen alsof Kuifje de mysteries van de farao’s blootlegt in de tempels in Aswan of in de Vallei der Koningen.
 • Bibliotheca Alexandrina – Boekenwormen kunnen antieke manuscripten inspecteren, terwijl wetenschap fans het wetenschapsmuseum kunnen verkennen. En iedereen houdt van het planetarium.

Piramide van Khufu

Iedereen aan boord!

(lees hier binnenkort meer informatie)

 • Een felucca varen, Cairo, Luxor of Aswan -Je kunt ’s middags in Luxor en Aswan zeilen, maar vergeet niet dat je kunt ontsnappen aan de verkeersgekte van Cairo door te zeilen en de kinderen kunnen heerlijk als een piraat spelen.
 • Trein naar Tanta – De treinen van Egypte zijn zelden druk in de 1e klas, ideaal voor een uitstapje naar de Delta regio – misschien naar Tanta, beroemd om zijn snoepjes – een low-stress halve dag uit.
 • Varen naar Qanater – Ga op een vrijdag samen met Egyptische families op de boot naar Qanater, de Nijlbarakken net buiten Caïro.
 • Rijden op de West Bank – Spring op een fiets op de westoever van Luxor – het is een geweldige manier om een beetje wind te vangen, als die er ook is.
 • Trammen in Alexandrië – Rij met de tram in Alexandria van begin tot einde voor een goedkoop, stressvrij uitzicht op de stad.

 

Op het water

(lees hier binnenkort meer informatie)

 • Snorkelen – Rode Zeekust Snorkelen in de Rode Zee is een duizelingwekkende introductie tot de onderwaterwereld. Zoek naar sites – bijvoorbeeld in Sharm en Al Quseir – waar kinderen langs een rif kunnen dobberen, in plaats van er direct overheen.
 • Scheepswerven – Boten van alle groottes worden op deze scheepswerven aan gewerkt. Vraag aspirant-aanvoerders die ze willen besturen. Rond het af met een bezoek aan de vismarkt en daarna een diner in een van de vele gezinsvriendelijke restaurants.
 • Suezkanaal – Om op nog grotere schaal schepen te bewonderen, stopt u in Port Said en kijkt u hoe de massale vrachtschepen het Suezkanaal passeren.

Kijk hier voor de complete lijst van alle bezienswaardigheden die Egypte te bieden heeft.


Planning

Voordat je gaat
Als ze dat nog niet zijn, laat kinderen iets lezen over het oude Egypte (voor zover ze dit kunnen, of lees enkele leuke verhaaltjes voor).  Voor ontluikende egyptologen is de website van het www.geschiedenisvoorkinderen.nl een mooie site om kinderen bekend te laten worden met Egypte.

Zorg er ook voor dat kinderen up-to-date zijn met routinematige vaccinaties en bespreek mogelijke reisvaccinaties ruim voor vertrek met uw arts.

Wat moet je inpakken
Neem een Reis EHBO-koffertje mee, pak goede Zonnebrand met genoeg factor, en vergeet niet om vanuit Nederland misschien al wat ORS en diaree-remmers mee te nemen. Voor baby’s,  is een draagdoek of rugdrager wel heel handig- met kinderwagens of buggys kom je helaas niet zo heel ver. Neem uw eigen autostoel mee als u met de auto reist.