Welkom bij Siwa Oasis

Siwa is de Oase van woestijndromen. Op slechts 50 km van de Libische grens belichaamt dit vruchtbare stroombekken, dat ongeveer 25 meter onder de zeespiegel ligt en boordevol olijfbomen en palmen staat, het oase van traagheid.

 

Gelegen tussen de schaduwrijke bosjes, zijn squat, slopende modder-baksteengehuchten verbonden door kronkelende onverharde stroken waar driewielige ezelskarren nog steeds net zo goed deel uitmaken van de straatactie als putterende motorfietsen en 4WD’s. Verspreid door de oase zijn kristalheldere bronnen, die een hemels respijt van de harde hitte zijn. Aan de rand van de oase rollen de deining van de Grote Zandzee naar de horizon en bieden onweerstaanbare voedergewassen voor woestijnverkenning.

Het geografische isolement van Siwa hielp een unieke samenleving beschermen die zich duidelijk onderscheidt van de reguliere Egyptische cultuur. Tegenwoordig domineren lokale tradities en Siwi, de lokale Berber-taal.

Het is zeker de moeite waard hier een bezoekje te brengen, Siwa spreekt een betovering uit die moeilijk te weerstaan is.

Wat is er te zien in Siwa Oasis :

 • Siwa Oasis. 300.000 palmbomen, 70.000 olijfbomen, 300 zoetwaterbronnen.
 • Temple of the Oracle, (Gelegen op de heuvel van Aghurmi, ongeveer 4 km ten oosten van Siwa Town). Gebouwd in de 6e eeuw voor Christus, opgedragen aan Zmun (Zeus). Koningen hebben zonder succes legers gestuurd om deze tempel te vernietigen vanwege de kracht van het orakel. Bezocht door Alexander de Grote, die vroeg of hij de zoon van Zeus was. Slecht gerestaureerd. Het nabijgelegen dorp is de moeite van het bekijken waard.
 • Tempel van Amun / Tempel van Umm Ubaydah, (200m verder van de Tempel van het Orakel). Deze structuur is bijna volledig verwoest, vanwege de dynamiek in 1896 door een Ottomaanse gouverneur die graag bouwmateriaal wil kopen. Een ingeschreven muur vertegenwoordigt alles dat nog te bezien is. Gebaseerd op eerdere tekeningen van pionier verkenners, hebben wetenschappers echter afgeleid dat de tempel werd opgericht door de farao Nectanebo van de 30e dynastie.
 • Het zwembad van Cleopatra. Een natuurlijke hete bron voedt deze rotspoel, een populair zwemgat voor de lokale bevolking en bezoekers. Tito’s Cafe, eerder hier vermeld, is gesloten. Maar de vriendelijke eigenaar heeft een nieuw café geopend in Cleopatra Spring, genaamd Dolce Vita. Hij spreekt vloeiend Italiaans en spreekt ook Engels. Het café biedt een keuze aan koude en warme dranken en eten, en u kunt een ononderbroken uitzicht op het zwembad krijgen vanuit het café of de bedoeïenentent. Ze hebben een website met veel foto’s, waaronder de feestjes met Siwan-muzikanten die daar soms ’s nachts worden gehouden, kijk op de Dolce Vita-website voor aankomende evenementen.
 • Fatnas Spring, (6 km ten westen van Siwa town.) Ga voorbij het gebouw van de Raad en ga bij de eerste splitsing linksaf. Ga verder rond de Shali en volg de borden, je komt dan in een Idyllische omgeving tussen palmbomen en weelderig groen. Geweldige plek om zonsondergang te kijken.
 • Gebel el-Mawta / Berg van de Doden, (gelegen op ongeveer 1 km ten noorden van het centrum van Siwa Town). De graven zijn open wanneer de voogden aanwezig zijn, dagelijks 07:00- 14:00 uur (vrijdag tussen 07:00 en 12:00 uur) Deze heuvel beschikt over een groot aantal rotsgraven, voornamelijk uit de Ptolemeïsche en Romeinse tijd (3e eeuw BCE – 2e eeuw CE). Zorg ervoor dat je de tombe ziet met de 1500 jaar oude Grieks-Romeinse mummies die in uitstekende staat zijn.
  -the Tomb of Siamun – prachtig gekleurde reliëfs
  -the Tomb of Mesu-Isis – bevat een gemummificeerde schedel
  -the Tomb of Niperpathot – inscripties en tekeningen
  -the Tomb of the Crocodile – verslechterende muurschilderingen laten een gele krokodil zien
 • Gebel Darkur, (4 km van de stad Siwa). Laat je 20 minuten achter elkaar in een bad met heet zand vallen en drink dan thee. Vermoedelijk goed voor reuma. (Alleen zomer, juli en augustus)

Gebel el-Mawta

Wat is er te doen te Siwa Oasis:

Fietsen
Fietsen zijn de beste manier om Siwa en omgeving te verkennen. Chinese modellen zonder versnellingen kunnen gehuurd worden voor 10LE per dag (5LE halve dag). Voordat u een fiets accepteert, moet u echter controleren of deze stevig is, of de remmen goed werken en of de hendels niet gebarsten of verbogen zijn. Houd er rekening mee dat rijden op met zand op overdekte straten een hele uitdaging kan zijn voor onervaren fietsers.

Ezelwagen 
Donkey cart-chauffeurs zijn meestal kinderen die al meerdere jaren op ezels rijden. Prijzen voor deze vervoerswijze zijn bespreekbaar – zorg ervoor dat de prijs duidelijk afgesproken is voordat u vertrekt – en ren van ongeveer 3LE voor een korte rit in de binnenstad tot 30LE voor langere ritten. Om een paar mensen en hun rugzakken van het busstation naar het centrum te krijgen, kan dat net zo goedkoop zijn als 1,5 LE. Een middaguitstap naar Cleopatra’s Well kost waarschijnlijk ongeveer 20-25 LE.

Excurisons naar Bir Wahid, (12 km ten zuidwesten van Siwa.). Heet springt uit in de duinen van de Grote Zandzee. Breng een nacht door op een woestijnsafari in een 4×4. Beleef enorme rollende zandduinen. Sandboarden kan worden gedaan tegen een kleine meerprijs, vraag voor vertrek. Zwem in de warme en koude bronnen in de woestijn – uitstekend, hoewel de hete bron gevuld is met (mogelijk geroeste) mineralen die oranje vlekken op kleding en handdoeken achterlaten. Dit kan al dan niet te wijten zijn aan de pijp die het zwembad levert. De koude lente is namelijk meer-sized met erg koud en schoon water. Bezoek de gefossiliseerde zee-overblijfselen in de woestijn. Slaap ’s nachts in een toeristisch bedoeïenenkamp, mits avondeten. Meer dan waarschijnlijk zal de chauffeur vertrekken en terugkeren om 8:00 uur om terug te rijden naar Siwa-stad – hoewel de Bedoeïense verzorgers voor je zullen zorgen. 100LE + 5 $ toestaan, afzoeken noodzakelijk.

Desert Safari

 

Blijf veilig
Als een zeer conservatieve en traditionele stad, is Siwa extreem veilig. Er is geen risico op diefstal of fysiek geweld zolang reizigers zich gedragen volgens de verwachte normen.

Muggen kunnen een kleine overlast zijn.

Respect 
Vrouwen mogen geen kleding dragen die de schouders, borsten of benen onthult.
Openbare vertoningen van genegenheid zijn verboden.
Alcohol mag niet in het openbaar worden geconsumeerd.
Mannelijke reizigers moeten contact met de lokale vrouwen vermijden, omdat dit als een grove en vijandige daad wordt beschouwd.

Vervoer
Directe bussen rijden dagelijks van Siwa naar Cairo, vertrekken om 20.00 uur en kosten 75LE. Je wordt op het Tahrir-plein rond 06.00 uur de volgende dag afgezet.

Om Siwa vanuit Cairo te bereiken op dagen die niet worden onderhouden door de directe bus of om Siwa vanuit Alexandrië te bereiken, neemt u een bus (of een gedeelde taxi) naar Marsa Matruh, die 25LE-35LE kost. Vanaf Marsa Matruh rijden bussen dagelijks om 13:30 en 16:00 uur naar Siwa, wat een extra 20LE kost.