Welkom in de Zuidelijke Nijl Vallei

De Nijl ten zuiden van Luxor wordt steeds meer ingesloten door de oostelijke woestijn, de oevers omzoomd met grootse, goed bewaard gebleven Grieks-Romeinse tempels in Esna, Edfu en Kom Ombo, en de weelderige velden onderbroken door palmbomen dorpen – wil je extra genieten van deze omgeving vaar dan mee op een Nijl-boot.

 


 

De ooit zo grote stad Al Kab vormt het perfecte contrast met de grootsheid van de tempels, terwijl de rivier bij Gebel Silsila door een kloof gaat die heilig was voor de Ouden, die steen uit de steengroeve gebruikte om de tempels in Luxor te bouwen. Aswan, de oude ivoren handelspost, heeft een ontspannen sfeer en er zijn veel dingen om te zien.

Ten zuiden van Aswan wordt het land gedomineerd door het meer Nasser, een van ’s werelds grootste kunstmatige meren. Aan de kust ligt een van de ontzagwekkendste gebouwen van het oude Egypte: de Grote Tempel van Ramses II in Abu Simbel.

 

Reist U naar Zuidelijke Nijl Vallei met Kinderen?

Ook hier geld het zelfde als in Caïro. Hoewel Cairo ontzettend chaotisch kan zijn, is het hier een stuk rustiger, echt let wel weer op de trottoirs want het verkeer kan een nachtmerrie zijn voor ouders met kleintjes, dus rugdragers zijn een veel beter idee voor peuters dan kinderwagens. De hitte kan een ernstige afleiding zijn voor kinderen, evenals ouders die afgeleid zijn door de hitte, dus bezoek in de koelere wintermaanden indien mogelijk of wanneer u in de zomer Egypte bezoekt is Caïro in de ochtend een goede optie. Desnoods, zorg dat U voldoende schaduw opzoekt en zelf en de kinderen genoeg blijft drinken. Wanneer kinderen niet willen drinken, is natuurlijk een ijsje altijd een goede verkoeling.

 

De Top 8 bezienswaardigheden in de Zuidelijke Nijl Vallei:

De Tempel of Horus – Deze Ptolemeïsche tempel, gebouwd tussen 237 en 57 voor Christus, is een van de best bewaarde oude monumenten in Egypte. Bewaard door woestijnzand, dat de plaats vulde nadat de heidense cultus was verboden, is de tempel opgedragen aan Horus, de wrekende zoon van Isis en Osiris. Met zijn intacte dak is het ook een van de meest sfeervolle oude gebouwen.

Tempel of Horus

Grote tempel van Ramses II – De imposante hoofdtempel van het Abu Simbel-complex werd tussen 1274 en 1244 voor Christus uit de berg op de westelijke oever van de Nijl gebeeldhouwd en was net zo toegewijd aan de vergoddelijkte Ramses II zelf als aan Ra-Horachtej, Amon en Ptah. De vier kolossale standbeelden van de farao, die voor de tempel staan, zijn als gigantische schildwachten die waken over het binnenkomende verkeer vanuit het zuiden, ongetwijfeld ontworpen als een waarschuwing voor de kracht van de farao.

Tempel van Isis – Gebouwd ter ere van de godin Isis, dit was de laatste tempel gebouwd in de klassieke Egyptische stijl. De bouw begon rond 690 voor Christus en het was een van de laatste buitenposten waar de godin werd aanbeden. De cultus van Isis ging hier door tot ten minste AD 550. De boot verlaat je bij de Kiosk van Nectanebo, het oudste deel, en de ingang van de tempel wordt gemarkeerd door de 18 meter hoge eerste pyloon met reliëfs van Ptolemaeus XII Neos Dionysos die vijanden slaan .

Tempels van Abu Simbel – Uitkijkend over het Nassermeer, behoren de Grote Tempel van Ramses II en de Tempel van Hathor, die samen de Tempels van Abu Simbel vormen, tot de meest beroemde en spectaculaire monumenten in Egypte. In een modern technisch wonder, dat overeenkomt met de oorspronkelijke constructie van Ramses II voor pure durf, werd het tempelcomplex gered van te worden verzwolgen door de stijgende wateren en voor altijd verloren te gaan na de bouw van de Hoge Dam, door slot, kous en vat naar de positie te worden verplaatst het zit op vandaag.

Nubia Museum – Het weinig bezochte Nubia Museum, tegenover het Basma Hotel, is een traktatie, een uitstalraam van de geschiedenis, kunst en cultuur van Nubia. Opgericht in 1997 in samenwerking met Unesco, herinnert het museum aan wat verloren was gegaan onder het meer van Nasser. Exposities worden prachtig weergegeven in enorme zalen, waar duidelijk geschreven uitleg je meeneemt van 4500 voor Christus tot vandaag.

Aswan Botanical Gardens – Kitchener’s Island, ten westen van Elephantine Island, werd in de jaren 1890 aan Lord Horatio Kitchener gegeven toen hij commandant van het Egyptische leger was. Met zijn passie voor prachtige palmen en planten veranderde Kitchener het hele eiland in de prachtige botanische tuinen van Aswan, waar planten uit het Verre Oosten, India en delen van Afrika werden geïmporteerd.

Ruïnes van Abu – De suggestieve ruïnes van het oude Abu en het Aswan Museum (gedeeltelijk gesloten voor renovatie) liggen op de zuidelijke punt van Elephantine Island. Genummerde plaquettes en gereconstrueerde gebouwen markeren de lange geschiedenis van het eiland van ongeveer 3000 voor Christus tot de 14e eeuw na Christus. De grootste structuur ter plaatse is de gedeeltelijk gereconstrueerde tempel van Khnum (plaquenummers 6, 12 en 13). Gebouwd ter ere van de god van de overstroming tijdens het Oude Rijk, werd het meer dan 1500 jaar gebruikt voordat het uitgebreid werd herbouwd in de Ptolemeïsche tijd.

Onvoltooide Obelisk – Aswan was de bron van het mooiste graniet uit het oude Egypte, gebruikt om beelden te maken en tempels, piramides en obelisken te verfraaien. De grote onafgewerkte obelisk in de noordelijke steengroeven heeft waardevolle inzichten opgeleverd over de manier waarop deze monumenten zijn gemaakt, hoewel het volledige bouwproces nog steeds niet helemaal duidelijk is. Drie zijden van de schacht, bijna 42 m lang, werden voltooid, behalve de inscripties. Met 1168 ton was de voltooide obelisk het zwaarste stuk steen dat de Egyptenaren ooit maakten.