Alles wat je moet weten over Corsica

Corsica wordt ook wel ‘Ile de Beauté’ genoemd, dit betekent ‘eiland van de schoonheid’. 
Toerisme is voor Corsica een belangrijke bron van inkomsten. Het eiland heeft ruim 230 campings, van erg luxe tot zeer eenvoudig, daarnaast zijn er ook veel vakantieparken, hotels en appartementen. Er is dus genoeg keuze voor een overnachting op het eiland tijdens een vakantie op Corsica.


Op Corsica vind je twee prachtige natuurreservaten die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Dit zijn Calanches de Piana en Scandola. Beide reservaten hebben prachtige natuur, grote rotsformaties, grotten, wandelpaden en mooie uitzichten. Daarnaast is Parc Naturel Régional de Corse in het midden van het eiland ook prachtig, dit park beslaat 40% van het eiland. Wanneer je van wandelen houdt, kun je hier je geluk niet op: er ligt hier voor 1500 km aan bewegwijzerde paden. Deze paden worden regelmatig onderbroken met plaatsen om te logeren. Je vindt in dit park o.a. de wereldberoemde GR20 route.

Populaire bestemmingen op Corsica 

Het eiland is werkelijk prachtig dankzij de indrukwekkende natuurgebieden en het heerlijke strand.. Een vakantie op Corsica is dan ook zeker de moeite waard.

● Ajaccio                                                                          ● Bonifacio
● Cargese                                                                        ● Piana
● Porto Vecchio                                                              ● Sartene
● Zonza

Daarnaast zijn de havens van Bastia, Propriano, Ajaccio, Calvi en Porto-Vecchio ook een ware bezienswaardigheid.

Bezienswaardigheden op Corsica

1. Cucuruzzu
In het zuiden van Corsica ligt de prehistorische nederzetting Cucuruzzu. Vroeger woonde hier de Torreanen. Dit is een beschaving die Corsica had veroverd duizend jaar voor Christus. De Torreanen en de andere beschavingen die in Cucuruzzu hebben gewoond leefden voornamelijk van veeteelt en landbouw. Pas in 1956 zijn de overblijfselen van Cucuruzzu ontdekt en in 1991 werd de nederzetting in zijn geheel gerenoveerd. De nederzetting is 1.200 vierkante meter groot en je kunt er naast de overblijfselen van erg hoge muren, een houten loopbrug en een stenen trap zien. Bovendien is Cucuruzzu voor alle toeristen vrij toegankelijk.

 

2. Scandola Nature Reserve
Gelegen aan de westkust van het eiland niet ver van Calvi, het Scandola-natuurreservaat – een erkend UNESCO-werelderfgoed, bestaat uit 1900 hectare, inclusief land en zee. Een manier om deze unieke natuurlijke omgeving te verkennen, is per boot – die u kunt nemen vanaf Calvi of Porto, waar u kunt genieten van een prachtig vogelleven, waaronder reuze meeuwen, adembenemende landschappen zoals ongewone rotsformaties plus een breed scala aan zeeleven. Een geweldige tijd om deze reis te maken als je kunt is het einde van de middag, zodat je de gouden tinten kunt opvangen die het landschap weerspiegelen.

 

3.Cap Corse
Een plek waar je aan de ene kant dramatische, rauwe natuurlijke schoonheid kunt ontdekken en aan de andere kant bruisende dorpjes aan de kust en glooiende wijngaarden, Cape Corse is als een geheel nieuw eiland dat veel biedt voor diegenen die van een avontuur of van alle twee houden! We proberen niet teveel de nadruk te leggen op de uitzichten (ze zijn allemaal gewoon ongelooflijk), maar er zijn veel kleine stadjes die de moeite waard zijn om te bezoeken. Nonza met zijn zwarte strand, Macinaggio dat ideaal is voor wandelaars en de vissersdorpen Erbalunga en Barcaggio zijn prachtige kleine plaatsen die allemaal iets anders laten zien dan uw traditionele strandvakantie

 

Klimaat op Corsica

Corsica heeft een middellands zee klimaat, de zomers zijn er warm en de winters erg vochtig. De maanden oktober tot en met december zijn de natste maanden en in juli valt er vrijwel geen regen. De temperaturen op het eiland verschillen wel sterk van elkaar, door het hoogte verschil. Corsica heeft veel bergen en op deze bergen is er veel winters weer en op sommige bergentoppen ligt zelfs eeuwige sneeuw. Wanneer je voor de zon gaat, kun je dus beste in de zomer maanden naar het eiland gaan. Voor een actieve vakantie op Corsica kun je vrijwel het hele jaar door in het land terecht, maar om ook van de prachtige natuur te kunnen genieten, is het beter om de regenachtige maanden te vermijden.

 

Stranden op Corsica

Het eiland heeft ook een aantal prachtige stranden, de mooiste stranden vind je aan de oostkust van Corsica. Het strand bij Porto-Vecchio is één hiervan, een zuurblauwe zee, de bomen op het strand met op de achtergrond grote rotsen, zorgen dat je hier optimaal kunt genieten. Wil je liever surfen, dan kun je terecht op het strand bij de baai van Santa Manza. Tot slot kun je ook een bezoekje brengen aan het Italiaanse eiland Sardinië. Met een ferry ben je er in 50 minuten, dus je kunt de hele dag genieten van het eiland dat bekend staat om de mooie stranden en de ongerepte natuur.

♥ Saleccia                                                       ♥ Calvi
♥ Porto                                                            ♥ Rondinara
♥ Palombaggia                                              ♥ Aleria
♥ Iles Lavezzi                                                 ♥ Porticcio

 

Beste reistijd voor Corsica

Omdat Corsica nu eenmaal omringd is door de zee, is de invloed van de wind erg groot. Die kan in de zomer tot aangename verkoeling leiden, maar in de winter de gevoelstemperatuur aanzienlijk lager laten lijken. De kustgebieden zijn in de zomer uitermate geschikt voor een zon- en watersport vakantie, terwijl in die periode het binnenland voor liefhebbers van wandel- en klimtochten veel meer mogelijkheden te bieden heeft.

Buiten het vakantieseizoen is het eiland natuurlijk ook meer dan de moeite waard voor bezoekers die de koude winters van de meer noordelijke landen willen ontvluchten. Voor wie lagere temperaturen op de koop toe neemt om te genieten van het ruige binnenland en de rust en stilte die men hier in deze maanden aantreft is een bezoek ook een aanrader.

 

Belangrijk om te weten !!!

Reisdocumenten

Persoonsdocumenten

 • Een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart is vereist.

Visum

 • Voor Frankrijk is geen visum nodig.

Reizen met minderjarige kinderen

 • Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.
 • Binnen de Schengenzone is het aan te raden (niet verplicht) een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op rijksoverheid.nl. Denk ook aan de landen waar je doorheen reist op weg naar de bestemming.

Bijzonderheden

 • Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.
 • Voor tips en advies over het gebruik van een paspoort of identiteitskaart in het buitenland kijk op anwb.nl.

Bekijk hier de douaneregels van Frankrijk

 

Rijbewijs

Auto of motor

 • Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Frankrijk, ook bij het huren van een voertuig.
 • Een IRB (internationaal rijbewijs) is niet vereist.
 • Let op: verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.

Bromfiets of snorfiets

 • Voor het besturen van brom- en snorfietsen is een rijbewijs vereist.

Overige voertuigen

 • Bijzondere voertuigen als speed-pedelecs, trikes, quads, tuktuks en dergelijke worden in de meeste landen bij een of meer van de bekende rijbewijscategorieën ondergebracht. Zo kan bijvoorbeeld een quad (in Nederland) zowel een bromfiets, een auto of een motor zijn, afhankelijk van de goedkeuring.
 • Binnen de EU, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland is er wat auto’s, motoren en bromfietsen betreft, geen verschil in rijbewijzen. In andere landen kunnen aan bijzondere voertuigen mogelijk andere rijbewijseisen worden gesteld dan in Nederland. Wij adviseren daarom ter plaatste bij de politie te informeren of je over het juiste rijbewijs beschikt.

Bijzonderheden

 • Deze informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.

 

Voertuigdocumenten

 • Het Nederlandse kentekenbewijs wordt erkend.
 • Een NL-sticker is niet vereist. De landcode op de kentekenplaat is voldoende. Heeft de kentekenplaat geen landcode (caravan/aanhangwagen, fietsendrager, oldtimer), dan is wel een NL-sticker vereist.

Leenvoertuig

 • Indien het voertuig niet op eigen naam staat, bijvoorbeeld een leaseauto, laat dan door de eigenaar een machtiging opstellen en ondertekenen, bij voorkeur in meerdere talen.
 • Meer informatie over het rijden in een voertuig van iemand anders zie anwb.nl

Verzekering

 • Zowel voertuig als caravan/aanhangwagen moeten verzekerd zijn.
 • Een groene kaart wordt erkend.
 • Het is niet verplicht om een groene kaart bij je te hebben, maar je moet wel altijd kunnen aantonen dat een voertuig en caravan/aanhangwagen (met eigen kenteken) verzekerd is. Het is daarom aan te raden om voor beide een groene kaart mee te nemen omdat alle verzekeringsgegevens hierop staan. Neem het origineel mee, een kopie wordt vaak niet geaccepteerd.

Bijzonderheden

 • Bovenstaande informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.

 

Milieuzones Frankrijk

Lees hier alles over milieuzones in Frankrijk.

Vaardocumenten

Lees hier alles over varen in Frankrijk

 

Betalen in Frankrijk

Bankpas

 • Bankpassen worden vrijwel overal geaccepteerd.
 • Gebruik van een bankpas is meestal gratis. Er geldt een limiet per dag.

Creditcard

 • Creditcards worden bij vrijwel alle hotels, restaurants, winkels, tolwegen en bemande tankstations geaccepteerd. Ook de tol (péage) langs de tolwegen kan met een creditcard voldaan worden.
 • Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als de bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van een creditcard bij kleine bedragen af te raden.
 • De ANWB-creditcard is de goedkoopste creditcard voor ANWB-leden, zie anwb.nl.

Geldautomaten

 • Frankrijk heeft voldoende geldautomaten (GAB = guichet automatique bancaire of DAB = distributeur automatique de billets).
 • Actuele informatie over geldautomaten in een bepaalde plaats is onder meer te vinden op maestrocard.commastercard.nl of visa.com

Bijzonderheden

Buitenlandse bankpassen en creditcards worden bij sommige onbemande tankstations niet geaccepteerd.

Fooien

 • De 15% service compris oftewel bedieningsgeld is bij de hotel- of restaurantrekening inbegrepen.
 • Het is gebruikelijk om in een restaurant het bedrag naar boven af te ronden of het kleine wisselgeld te laten liggen. Geef in duurdere restaurants een fooi van 5%.
 • Bij taxichauffeurs is een fooi van 10% gebruikelijk

Prijsniveau

Het prijsniveau in Frankrijk is redelijk vergelijkbaar met die van Nederland. In de supermarkt worden ongeveer dezelfde prijzen gehanteerd.
In Frankrijk wordt, net zoals in Nederland, met de Euro betaald.

 

Vervoer

De grootste internationale vliegvelden van Frankrijk zijn Parijs Charles de Gaulle Airport, Parijs Orly Airport, Nice Airport, Lyon-Saint Exupéry Airport en Marseille Airport. Om binnen Frankrijk te reizen kun je een regionale vlucht boeken of gebruikmaken van het uitgebreide treinnetwerk. De TGV en de Thalys zijn hogesnelheidstreinen die veel plaatsen in Frankrijk (en daarbuiten) aandoen. Het is een gemakkelijke en snelle manier om je door het land te verplaatsen. Verder zijn de grote steden voorzien van een goed en uitgebreid busnetwerk en beschikken sommige van de grootste steden over een metronetwerk.

Frankrijk heeft een uitgebreid spoorwegsysteem, waaronder een netwerk van hogesnelheidslijnen voor de TGV dat zich sinds 1981 vanuit Parijs in alle windrichtingen en ook naar het buitenland vertakt. De Société Nationale des Chemins de fer Français (afkorting: SNCF) is de Franse nationale spoorwegmaatschappij. Via de Kanaaltunnel is er ook een spoorverbinding met Engeland.

In Frankrijk is een wegennet van autosnelwegen waar op belangrijke wegen tol wordt geheven.
Frankrijk heeft diverse luchthavens o.a. in Parijs, Lyon, Nice en Marseille.
In Frankrijk zelf is er geen algemene bus organisatie, maar zijn er verschillende maatschappijen door heel het land.

Gemiddeld ben je met eigen vervoer binnen 5 a7 uur in Frankrijk ( afhankelijk van je eind bestemming ) Van Utrecht naar Parijs is  het ongeveer 5 uur rijden.

Bekijk hier ” Vanuit Nederland met de trein naar Frankrijk ”

 

Medische informatie

Er zijn geen vaccinaties nodig voordat je naar Frankrijk vertrekt. De gezondheidsvoorzieningen in Frankrijk zijn vergelijkbaar met de voorzieningen in Nederland.

 

Veiligheid

Voor Frankrijk gelden geen veiligheidsrisico’s. Wel geldt sinds de terroristische aanslagen in 2015 en 2016 de noodtoestand in Frankrijk. Dit betekent dat de maatregelen zijn verscherpt en iedereen wordt opgeroepen alert te blijven. Daarnaast zijn de grenscontroles versterkt en worden belangrijke plaatsen extra bewaakt. De versterkte grenscontroles kunnen voor extra reistijd zorgen, door extra identiteits- en bagagecontroles. Vooral in Parijs is de kans op aanslagen aanwezig.

 

Eten en drinken

De Franse keuken is wereldberoemd en typeert zich door de extreme diversiteit van gerechten. Croissants, verschillende kazen, stokbrood en wijn zijn vaak de eerste dingen waar je aan denkt bij Frankrijk. Ook quiche lorraine, salade niçoise en coq au vin de Bordeaux zullen je niet vreemd in de oren klinken als je ooit naar Frankrijk bent geweest. Iedere Franse streek heeft eigen typische gerechten. In het noordwesten van Frankrijk worden vooral veel crème fraîche, boter en appels gebruikt bij de bereiding van gerechten. De Provençaalse keuken uit het zuidwesten typeert zich door het gebruik van veel olijfolie, tomaten en natuurlijk Provençaalse kruiden. Het zuidwesten van Frankrijk gebruikt eendenvet, eekhoorntjesbrood, pens en de zeer bekende foie gras (ganzenlever). In het noordoosten van Frankrijk is de Duitse invloed duidelijk merkbaar in de keuken. Hier wordt veel gekookt met reuzel, worsten, zuurkool en bier.

De Fransen houden over het algemeen erg van zoetigheden. De dag wordt vaak begonnen met een croissant of pain au chocolat. Crêpes zijn de wereldberoemde, dunne pannenkoeken die vaak met zoetigheden worden gevuld. Ze kunnen daarnaast met hartige ingrediënten gegeten worden. Verder bereiden Franse patissiers de heerlijkste gebakjes. Macarons, eclairs, madeleines en mille-feuille zijn bekende zoetigheden afkomstig uit Frankrijk. Daarnaast zijn er nog veel meer heerlijkheden te proeven in Frankrijk, zoals bijvoorbeeld petitfours: kleine, maar smaakvolle gebakjes.

Bovendien staat Frankrijk natuurlijk bekend om wijn en kaas. In Frankrijk is het zeer gebruikelijk om na het eten een kaasplankje met een variatie van kazen op tafel te zetten. In totaal bestaan er meer dan 750 verschillende Franse kazen, die allemaal van elkaar verschillen in vorm en smaak. De kazen zijn heerlijk om zo op te eten, maar smaken natuurlijk ook goed op een Franse baguette. Daarnaast drink je een glaasje typische Franse wijn. Frankrijk is beroemd door de grote productie van diverse wijnsoorten. De meest bekende wijnen zijn afkomstig uit Bordeaux, Bourgogne en Beaujoulais.

Het kraanwater is in Frankrijk goed drinkbaar. Het is mogelijk dat het water een ietwat andere smaak heeft dan dat je in Nederland gewend bent, maar het water is niet schadelijk voor de gezondheid.

In Frankrijk wordt zeer veel wijn gedronken. Zelfs de kinderen drinken met het eten een tafelwijntje mee. Wijn is een alcoholhoudende drank die ontstaat na het vergisten van het sap van druiven. De meeste wijngebieden in het huidige Frankrijk (de Elzas is de uitzondering) dateren uit de Romeinse tijd. Elk klooster had een eigen wijngaard om miswijn te maken. Frankrijk kent al lang een systeem waarbij een wettelijk beschermde naam wordt toegestaan als wordt voldaan aan verschillende voorwaarden als wijngebied, wijnstokken die gebruikt worden en eventueel in welke verhouding, maximale opbrengst per hectare en alcoholpercentage.

Champagne – al sinds het begin van onze jaartelling wordt er wijn verbouwd op het grondgebied van de Champagne. Hoewel het oppervlak in de loop der tijd steeds kleiner werd, werd de specifieke smaak al vroeg erkend en was champagne een van de eerste producten die het label Appellation d’Origine kreeg.

Bordeaux is de grootste producent van goede wijn ter wereld. De rode Bordeaux is buiten Frankrijk de bekendste wijn.

 

De taal

Eén van de grootste verschillen met de rest van Frankrijk is de taal. In Corsica wordt Corsicaans gesproken, terwijl Frans er de officiële taal is. Het Corsicaans heeft meer Italiaanse dan Franse invloeden.

 

Bevolking

Frankrijk wordt hoofdzakelijk bewoond door Fransen. Door de opkomst van immigratie is de etnische diversiteit de laatste decennia echter sterk toegenomen. Tegenwoordig wonen er ook veel Marokkanen, Turken, Noord-Afrikanen en Indonesiërs in Frankrijk.

De Franse bevolking is overwegend rooms-katholiek. Door de opkomende immigratie is de islam tegenwoordig de tweede religie van Frankrijk. Daarnaast zijn er nog enkele minderheden, zoals de protestanten en de joden. Ongeveer één vierde van de Franse bevolking is niet gelovig.

 

Adressen en telefoonnummers Frankrijk

Het zal je maar overkomen, je paspoort kwijtraken op vakantie. Mocht er onverhoopt iets gebeuren in Frankrijk, dan weet je nu waar je terecht kunt.

Klik hier voor meer informatie