Alles wat je moet weten over Frankrijk

Het landschap van Frankrijk is erg gevarieerd. Het bestaat uit jonge en oude berglandschappen, kustgebieden en vlakke gebieden. Typische Franse landschappen zijn onder andere de krijtrotsen in Normandië, zonnebloem- en lavendelvelden. Door deze vele verschillen in landschap (en ook in het klimaat), is een vakantie in Frankrijk erg populair. Het land heeft erg veel te bieden!


 

Frankrijk is een zeer divers land met een grote diversiteit aan landschappen en bezienswaardigheden. De beroemde Côte d’Azur ziet er bijvoorbeeld weer compleet anders uit dan het vulkanische berglandschap in de Ardèche of de witte krijtrotsen aan de Franse Kanaalkust. Het is een land dat je met ieder bezoek opnieuw kunt ontdekken. Daarnaast is Frankrijk het enige Europese land met een Disneyland park. Ook dit trekt veel bezoekers.

Populaire Bestemmingen in Frankrijk

De hoofdstad van Frankrijk is Parijs en dit is gelijk ook de belangrijkste toeristische bestemming van het land. Naast Parijs zijn er nog veel meer plaatsen die een vakantie in Frankrijk waard zijn. Bekijk hier de gehele lijst met prachtige steden.

● Parijs                                                                              ● Nice
● Lyon                                                                                ● Marseille

Bekende vakantie streken in Frankrijk zijn o.a:
♥ Normandie
♥ Côte d’Azur
♥ Bourgondië
♥ Ardennen

Ook het eiland Corsica behoort tot Frankrijk. Het eiland is werkelijk prachtig en een vakantie op Corsica is dan ook zeker de moeite waard.
Wilt u meer informatie weten over een vakantiebestemming op Corsica, klik dan hier.

Bezienswaardigheden in Frankrijk. 

Frankrijk is een zeer divers land met een grote diversiteit aan landschappen en bezienswaardigheden.  Je vakantie in Frankrijk is niet compleet zonder de mooiste bezienswaardigheden van de omgeving bezocht te hebben. De beste bezienswaardigheden van Frankrijk vind je hieronder. Voor de complete lijst met bezienswaardigheden, klik hier.

1. De Eiffeltoren
De Eiffeltoren is natuurlijk iets dat je niet mag missen als je in Parijs bent. De locatie van de Eiffeltoren is aan de linker kant van de Seine in het 7e arrondissement. In de toren zelf kun je op het eerste platform een expositie met schilderijen, foto’s en informatie bekijken die in het teken staat van de Eiffeltoren. Verder kun je met de lift helemaal naar het hoogste punt van de Eiffeltoren. Op de top van de Eiffeltoren kun je dan op informatiepunten lezen welke gebouwen je allemaal vanaf daar kunt zien. Ook in de avond is een bezoek aan de Eiffeltoren schitterend. Vanaf negen uur tot twaalf uur ’s avonds gaan namelijk ieder uur de lampjes op de toren knipperen.

 

2. Monaco
Bijzonder aan Monaco is dat het een Prinsdom is, dat wil zeggen dat het een eigen land is gelegen in Frankrijk. Monaco maakt geen deel uit van Europa, zo kan zij onder andere bekend blijven als populaire badplaats waar veel rijke mensen wonen. Naast de toeristen die afkomen op het mooie weer, zijn de casino’s ook echten toeristen trekkers. Ook vindt er ieder jaar de Formule 1-autorace Grand Prix plaats.

 

3. Krijt Rotsen
Ook zeer bijzonder om te zien zijn de prachtige krijtrotsen van Normandië. Toch wel een van de mooiste plaatsen waar je dit goed kunt bezichtigen is Étretat. Hier vind je hoge spierwitte krijtrotsen en natuurlijke bogen. Er zijn wandelpaden zodat je naar boven kunt klimmen en kunt genieten van het prachtige uitzicht over de krijtrotsen en het mooie dorpje.

 

4. Lavendel Velden
Lavendel is hét symbool van de Provence. Langs de kenmerkende paarse planten lopen diverse toeristische lavendelroutes en overal worden lavendelfeesten georganiseerd. Snuif de aromatische geuren op en ontdek de paarse geheimen van de Provence. We zetten de mooiste lavendelroutes Provence op een rij ( bekijk hier de lijst). Bon voyage!

 

5. Disneyland Resort Parijs 
Disneyland Resort Parijs bezit het grootste themapark- en recreatiecomplex van Europa. Disneyland Resort Parijs vervult vele kinderwensen met bekende figuren van Disney. Het bestaat uit twee parken: Themapark Disneyland en Walt Disney Studios Park.
Meer informatie en aanbiedingen voor Disneyland Resort Parijs vindt je hier.

 

Klimaat in Frankrijk

In de zomer is het weer in Frankrijk bijna altijd erg aangenaam. Niet voor niets kiezen veel Nederlanders ervoor om naar (Zuid)-Frankrijk af te reizen. De verschillen in het weer in Frankrijk kunnen vrij groot zijn en temperaturen kunnen van West-Frankrijk naar Oost-Frankrijk of Noord-Frankrijk naar Zuid-Frankrijk wel 20 graden verschillen. Frankrijk is eenn van de grootste landen van West-Europa, waardoor het land verschillende klimaattypes kent, onder meer door de invloed van de Atlantische Oceaan, die steeds minder wordt naarmate je naar het binnenland reist. Ook de Middellandse Zee en de aanwezigheid van bergen hebben invloed op het klimaat.

Het zuidoosten van Frankrijk kent een mediterraan klimaat, met zachte winters en hete zomers. De Pyreneeën en de Alpen hebben vanwege de grote hoogtes een hooggebergteklimaat en het overgrote deel van Frankrijk heeft een zeeklimaat.

Juli en augustus zijn de warmste en droogste maanden, met een gemiddelde maximumtemperatuur van 27 graden. In juni en juli schijnt de zon echter het meest. De koudste maanden zijn januari en december, waarin het gemiddeld nog maximaal 7 graden wordt.

Waar het mediterrane klimaat heerst, zijn de zomers droog en warm en de winters zacht en vochtig. De temperaturen kunnen hier hoog oplopen tot 35 graden. De minste regen valt in juli en de meeste neerslag valt in het voor- en najaar.

Bekende Toeristische Streken van Frankrijk

Door heel Frankrijk bevinden zich talloze campings die iedere zomer weer druk worden bezocht. Maar er zijn 4 streken die er uit springen.

Normadie
Normandië ligt in het noordwesten van Frankrijk aan het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk. Het is een regio met prachtige natuur, van krijtrotsen tot glooiende heuvels. De regio heeft 600 kilometer kustlijn met mooie badplaatsen. De hoofdstad van Normandië is Rouen. Deze stad heeft ook wel de bijnaam ‘de stad van honderd klokkentorens’. Normandië kent een rijke historie en er zijn dan ook vele historische plaatsen die bezocht kunnen worden. Normandië staat ook bekend om de vele festivals en feesten, en natuurlijk om D-day.
Meer informatie over deze streek vindt U hier.

Côte d’Azur
De Côte d’Azur is een populaire vakantiebestemming voor velen, Nederlanders niet uitgezonderd. De Côte d’Azur is de streek om te genieten van een rustige vakantie volop zon, zee en strand. De plek waar je geweldige steden kunt bezoeken, rustige wandelingen kunt maken en uren aan het strand kunt liggen. Een prachtige omgeving, goed eten, gezellige stadjes en leuke mensen maken deze bestemming een perfecte plek om je zomer door te brengen.

Bourgondië
Bourgondië is de streek in Frankrijk waarbij je als Nederlander het beste gevoel krijgt als je het uitspreekt. Het eten, het landschap en de manier van leven spreekt iedereen aan. En dat is ook terecht omdat Bourgondië alles heeft waar wij als Nederlanders denken waar je gelukkig van wordt; een prachtig landschap met bergen en wijngaarden, lekker eten, mooie steden zoals Autun en Dijon maar natuurlijk ook prachtige dorpen.

Franse Ardennen
Voor een vakantie zijn de Franse Ardennen voor jong en oud een mooi gebied dat voor elk wat wils te bieden heeft. Kinderen kunnen heerlijk ravotten in de bossen en de dorpen en grotere plaatsen bieden veel cultuur en historie. Sedan is trouwens qua historie zeker een bezoek waard want je vindt er het grootste fort/kasteel van Europa!

 

Beste reistijd voor Frankrijk

De beste reistijd voor Frankrijk zijn de maanden mei tot en met september. De gemiddelde temperatuur schommelt in die reisperiode in heel Frankrijk tussen de 21 en 28 graden. De meeste kans op zon en warmte heb je in de maanden juli en augustus, maar het kan dan vooral in Zuid-Frankrijk erg heet worden. Bovendien kunnen de Franse kustregio’s in deze zomermaanden erg druk zijn, aangezien het voor de Fransen zelf, maar ook veel Europese en Nederlandse toeristen een zeer populaire bestemming is.

 

Belangrijk om te weten !!!

Reisdocumenten

Persoonsdocumenten

 • Een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart is vereist.

Visum

 • Voor Frankrijk is geen visum nodig.

Reizen met minderjarige kinderen

 • Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.
 • Binnen de Schengenzone is het aan te raden (niet verplicht) een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op rijksoverheid.nl. Denk ook aan de landen waar je doorheen reist op weg naar de bestemming.

Bijzonderheden

 • Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.
 • Voor tips en advies over het gebruik van een paspoort of identiteitskaart in het buitenland kijk op anwb.nl.

Bekijk hier de douaneregels van Frankrijk

Rijbewijs

Auto of motor

 • Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Frankrijk, ook bij het huren van een voertuig.
 • Een IRB (internationaal rijbewijs) is niet vereist.
 • Let op: verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.

Bromfiets of snorfiets

 • Voor het besturen van brom- en snorfietsen is een rijbewijs vereist.

Overige voertuigen

 • Bijzondere voertuigen als speed-pedelecs, trikes, quads, tuktuks en dergelijke worden in de meeste landen bij een of meer van de bekende rijbewijscategorieën ondergebracht. Zo kan bijvoorbeeld een quad (in Nederland) zowel een bromfiets, een auto of een motor zijn, afhankelijk van de goedkeuring.
 • Binnen de EU, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland is er wat auto’s, motoren en bromfietsen betreft, geen verschil in rijbewijzen. In andere landen kunnen aan bijzondere voertuigen mogelijk andere rijbewijseisen worden gesteld dan in Nederland. Wij adviseren daarom ter plaatste bij de politie te informeren of je over het juiste rijbewijs beschikt.

Bijzonderheden

 • Deze informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.

 

Voertuigdocumenten

 • Het Nederlandse kentekenbewijs wordt erkend.
 • Een NL-sticker is niet vereist. De landcode op de kentekenplaat is voldoende. Heeft de kentekenplaat geen landcode (caravan/aanhangwagen, fietsendrager, oldtimer), dan is wel een NL-sticker vereist.

Leenvoertuig

 • Indien het voertuig niet op eigen naam staat, bijvoorbeeld een leaseauto, laat dan door de eigenaar een machtiging opstellen en ondertekenen, bij voorkeur in meerdere talen.
 • Meer informatie over het rijden in een voertuig van iemand anders zie anwb.nl

Verzekering

 • Zowel voertuig als caravan/aanhangwagen moeten verzekerd zijn.
 • Een groene kaart wordt erkend.
 • Het is niet verplicht om een groene kaart bij je te hebben, maar je moet wel altijd kunnen aantonen dat een voertuig en caravan/aanhangwagen (met eigen kenteken) verzekerd is. Het is daarom aan te raden om voor beide een groene kaart mee te nemen omdat alle verzekeringsgegevens hierop staan. Neem het origineel mee, een kopie wordt vaak niet geaccepteerd.

Bijzonderheden

 • Bovenstaande informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.

 

Milieuzones Frankrijk

Lees hier alles over milieuzones in Frankrijk.

Vaardocumenten

Lees hier alles over varen in Frankrijk

Betalen in Frankrijk

Bankpas

 • Bankpassen worden vrijwel overal geaccepteerd.
 • Gebruik van een bankpas is meestal gratis. Er geldt een limiet per dag.

Creditcard

 • Creditcards worden bij vrijwel alle hotels, restaurants, winkels, tolwegen en bemande tankstations geaccepteerd. Ook de tol (péage) langs de tolwegen kan met een creditcard voldaan worden.
 • Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als de bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van een creditcard bij kleine bedragen af te raden.
 • De ANWB-creditcard is de goedkoopste creditcard voor ANWB-leden, zie anwb.nl.

Geldautomaten

 • Frankrijk heeft voldoende geldautomaten (GAB = guichet automatique bancaire of DAB = distributeur automatique de billets).
 • Actuele informatie over geldautomaten in een bepaalde plaats is onder meer te vinden op maestrocard.commastercard.nl of visa.com

Bijzonderheden

Buitenlandse bankpassen en creditcards worden bij sommige onbemande tankstations niet geaccepteerd.

Fooien

 • De 15% service compris oftewel bedieningsgeld is bij de hotel- of restaurantrekening inbegrepen.
 • Het is gebruikelijk om in een restaurant het bedrag naar boven af te ronden of het kleine wisselgeld te laten liggen. Geef in duurdere restaurants een fooi van 5%.
 • Bij taxichauffeurs is een fooi van 10% gebruikelijk

Prijsniveau

Het prijsniveau in Frankrijk is redelijk vergelijkbaar met die van Nederland. In de supermarkt worden ongeveer dezelfde prijzen gehanteerd.
In Frankrijk wordt, net zoals in Nederland, met de Euro betaald.

 

Vervoer

De grootste internationale vliegvelden van Frankrijk zijn Parijs Charles de Gaulle Airport, Parijs Orly Airport, Nice Airport, Lyon-Saint Exupéry Airport en Marseille Airport. Om binnen Frankrijk te reizen kun je een regionale vlucht boeken of gebruikmaken van het uitgebreide treinnetwerk. De TGV en de Thalys zijn hogesnelheidstreinen die veel plaatsen in Frankrijk (en daarbuiten) aandoen. Het is een gemakkelijke en snelle manier om je door het land te verplaatsen. Verder zijn de grote steden voorzien van een goed en uitgebreid busnetwerk en beschikken sommige van de grootste steden over een metronetwerk.

Frankrijk heeft een uitgebreid spoorwegsysteem, waaronder een netwerk van hogesnelheidslijnen voor de TGV dat zich sinds 1981 vanuit Parijs in alle windrichtingen en ook naar het buitenland vertakt. De Société Nationale des Chemins de fer Français (afkorting: SNCF) is de Franse nationale spoorwegmaatschappij. Via de Kanaaltunnel is er ook een spoorverbinding met Engeland.

In Frankrijk is een wegennet van autosnelwegen waar op belangrijke wegen tol wordt geheven.
Frankrijk heeft diverse luchthavens o.a. in Parijs, Lyon, Nice en Marseille.
In Frankrijk zelf is er geen algemene bus organisatie, maar zijn er verschillende maatschappijen door heel het land.

Gemiddeld ben je met eigen vervoer binnen 5 a7 uur in Frankrijk ( afhankelijk van je eind bestemming ) Van Utrecht naar Parijs is  het ongeveer 5 uur rijden.

Bekijk hier ” Vanuit Nederland met de trein naar Frankrijk ”

 

Medische informatie

Er zijn geen vaccinaties nodig voordat je naar Frankrijk vertrekt. De gezondheidsvoorzieningen in Frankrijk zijn vergelijkbaar met de voorzieningen in Nederland.

 

Veiligheid

Voor Frankrijk gelden geen veiligheidsrisico’s. Wel geldt sinds de terroristische aanslagen in 2015 en 2016 de noodtoestand in Frankrijk. Dit betekent dat de maatregelen zijn verscherpt en iedereen wordt opgeroepen alert te blijven. Daarnaast zijn de grenscontroles versterkt en worden belangrijke plaatsen extra bewaakt. De versterkte grenscontroles kunnen voor extra reistijd zorgen, door extra identiteits- en bagagecontroles. Vooral in Parijs is de kans op aanslagen aanwezig.

 

Eten en drinken

De Franse keuken is wereldberoemd en typeert zich door de extreme diversiteit van gerechten. Croissants, verschillende kazen, stokbrood en wijn zijn vaak de eerste dingen waar je aan denkt bij Frankrijk. Ook quiche lorraine, salade niçoise en coq au vin de Bordeaux zullen je niet vreemd in de oren klinken als je ooit naar Frankrijk bent geweest. Iedere Franse streek heeft eigen typische gerechten. In het noordwesten van Frankrijk worden vooral veel crème fraîche, boter en appels gebruikt bij de bereiding van gerechten. De Provençaalse keuken uit het zuidwesten typeert zich door het gebruik van veel olijfolie, tomaten en natuurlijk Provençaalse kruiden. Het zuidwesten van Frankrijk gebruikt eendenvet, eekhoorntjesbrood, pens en de zeer bekende foie gras (ganzenlever). In het noordoosten van Frankrijk is de Duitse invloed duidelijk merkbaar in de keuken. Hier wordt veel gekookt met reuzel, worsten, zuurkool en bier.

De Fransen houden over het algemeen erg van zoetigheden. De dag wordt vaak begonnen met een croissant of pain au chocolat. Crêpes zijn de wereldberoemde, dunne pannenkoeken die vaak met zoetigheden worden gevuld. Ze kunnen daarnaast met hartige ingrediënten gegeten worden. Verder bereiden Franse patissiers de heerlijkste gebakjes. Macarons, eclairs, madeleines en mille-feuille zijn bekende zoetigheden afkomstig uit Frankrijk. Daarnaast zijn er nog veel meer heerlijkheden te proeven in Frankrijk, zoals bijvoorbeeld petitfours: kleine, maar smaakvolle gebakjes.

Bovendien staat Frankrijk natuurlijk bekend om wijn en kaas. In Frankrijk is het zeer gebruikelijk om na het eten een kaasplankje met een variatie van kazen op tafel te zetten. In totaal bestaan er meer dan 750 verschillende Franse kazen, die allemaal van elkaar verschillen in vorm en smaak. De kazen zijn heerlijk om zo op te eten, maar smaken natuurlijk ook goed op een Franse baguette. Daarnaast drink je een glaasje typische Franse wijn. Frankrijk is beroemd door de grote productie van diverse wijnsoorten. De meest bekende wijnen zijn afkomstig uit Bordeaux, Bourgogne en Beaujoulais.

Het kraanwater is in Frankrijk goed drinkbaar. Het is mogelijk dat het water een ietwat andere smaak heeft dan dat je in Nederland gewend bent, maar het water is niet schadelijk voor de gezondheid.

In Frankrijk wordt zeer veel wijn gedronken. Zelfs de kinderen drinken met het eten een tafelwijntje mee. Wijn is een alcoholhoudende drank die ontstaat na het vergisten van het sap van druiven. De meeste wijngebieden in het huidige Frankrijk (de Elzas is de uitzondering) dateren uit de Romeinse tijd. Elk klooster had een eigen wijngaard om miswijn te maken. Frankrijk kent al lang een systeem waarbij een wettelijk beschermde naam wordt toegestaan als wordt voldaan aan verschillende voorwaarden als wijngebied, wijnstokken die gebruikt worden en eventueel in welke verhouding, maximale opbrengst per hectare en alcoholpercentage.

Champagne – al sinds het begin van onze jaartelling wordt er wijn verbouwd op het grondgebied van de Champagne. Hoewel het oppervlak in de loop der tijd steeds kleiner werd, werd de specifieke smaak al vroeg erkend en was champagne een van de eerste producten die het label Appellation d’Origine kreeg.

Bordeaux is de grootste producent van goede wijn ter wereld. De rode Bordeaux is buiten Frankrijk de bekendste wijn.

 

De taal

De officiële taal van Frankrijk is Frans. Er bestaan enkele regionale talen en dialecten, maar het gebruik hiervan is sterk aan verminderen en komt niet veel meer voor. De Fransen staan er bekend om dat ze vaak niet goed Engels spreken. Houd er daarom rekening mee dat de kans aanwezig is dat een Fransman je niet begrijpt als je Engels tegen hem spreekt, maar het wel zeer op prijs zou stellen als je een paar woorden Frans spreekt.

 

Bevolking

Frankrijk wordt hoofdzakelijk bewoond door Fransen. Door de opkomst van immigratie is de etnische diversiteit de laatste decennia echter sterk toegenomen. Tegenwoordig wonen er ook veel Marokkanen, Turken, Noord-Afrikanen en Indonesiërs in Frankrijk.

De Franse bevolking is overwegend rooms-katholiek. Door de opkomende immigratie is de islam tegenwoordig de tweede religie van Frankrijk. Daarnaast zijn er nog enkele minderheden, zoals de protestanten en de joden. Ongeveer één vierde van de Franse bevolking is niet gelovig.

 

Adressen en telefoonnummers Frankrijk

Het zal je maar overkomen, je paspoort kwijtraken op vakantie. Mocht er onverhoopt iets gebeuren in Frankrijk, dan weet je nu waar je terecht kunt.

Klik hier voor meer informatie