Alles wat je moet weten over Elba

Het eiland Elba is een van de mooiste pareltjes van Toscane, maar blijft relatief onbekend, ondanks dat het het op twee na grootste eiland van Italië is. Het is een adembenemende mix van stijgende pieken en turquoise baaien, gedomineerd door het centrum van de kilometerslange berg Capanne. Ben je gek op zon, zee en strand en nog op zoek naar een unieke vakantiebestemming? Dan is Elba echt een aanrader. Lange stranden, kiezelstranden en zwarte zandstranden, ze zijn allemaal te vinden op Elba.


Van het ijzerhoudende hart van Ginevro, een van de mooiste ondergrondse mijncomplexen tot het fantastische kristalheldere water van Capo Sant’Andrea, Elba zal de ziel en de zintuigen inspireren. Proef de schoonheid van de toppen, zoals de berg Capanne, met zijn panoramische uitzicht over de Toscaanse archipel; volg de fietspaden door koele kastanjebossen of duik naar dramatische scheepswrakken op de zeebodem. Het eiland heeft zoveel dimensies en er is meer te beleven dan je op het eerste gezicht ziet. Waarom zou u de geheime kamers van Napoleon niet opzoeken en later genieten van een avond vol festivals, folklore en gastronomie? Je zult betoverd zijn.

 

Populaire bestemmingen op Elba

De bekendste steden van Elba zijn absoluut een bezoek waard!

● Portoferraio                                                                 ● Marciana Marina
● Marciana Alta                                                              ● Porto Azzurro
● Rio Marina                                                                    ● Capoliveri

 

Bezienswaardigheden op Elba 

Van de oude mediterrane beschavingen tot Napoleon, Elba heeft een geschiedenis die duizenden jaren teruggaat, waarvan er nog tal van zeer interessante getuigenissen overblijven. Om de zomerse luiheid te doorbreken of iets anders te doen tijdens de zeldzame perioden van onzeker weer, is hier een korte lijst van mogelijke bestemmingen.

1. Madonna del Monte 
Voor degenen die van wandelingen door de natuur genieten, is de wandeling naar de Madonna del Monte niet te missen. Het uitzicht vanaf hier is uniek en de wandeling is allesbehalve zwaar en vermoeiend, maar aangenaam en verbluffend. De meer romantisch ingestelde gasten kunnen ook genieten van de unieke ervaring van een concert in het klooster van Santa Caterina. De akoestiek is “natuurlijk” spectaculair en de displays spannend!

 

2. Forte Falcone
Forte Falcone, zijn imposante en lineaire structuur lijkt diegenen te verwelkomen die op het punt staan om een voet op het eiland te zetten. Sommige kamers geven de indruk terug te keren naar de tijd van Cosmopoli. Een reis door schilderijen, schetsen en uitleg beschrijft de geschiedenis van de “ideale” stad van Cosmopoli, vanaf de oprichting in 1548 tot de invloed van de latere hertogen van de Medici tot heden.

 

3. Villa dei Mulin
Napoleon was een uiterst belangrijke figuur voor het eiland, dat hem nog steeds viert en zijn grote werken, zoals villa’s, theaters, musea en huizen, met de grootste zorg en aandacht bewaart. Villa dei Mulini is daar een goed voorbeeld van. Een oude Medici-villa die door Napoleon is gerenoveerd en opnieuw is ontworpen als verblijfplaats voor Maria Luisa, werd vervolgens gebruikt door zijn zuster Pauline en bleef de favoriete plek van de keizer.

 

4. Calamita mines
Elba is zeer rijk aan ijzer en zijn mijnen zijn beroemd; een bezoek aan de Calamita-mijnen in Capoliveri wordt aanbevolen. De geschiedenis van deze mijnen gaat duizenden jaren terug, van de Etrusken tot aan 1980, toen ze gesloten waren. IJzer is altijd de belangrijkste bron van de stad geweest en heeft het eiland tot een centraal punt van de mediterrane handelsroutes gemaakt. Een afdaling naar de Ginevro-mijn is interessant, omdat het de enige ondergrondse mijn op het eiland is die nog steeds toegankelijk is.

 

5. Bezoek Elba’s mooiste Stranden.
Lange stukken goudkleurig zand afgewisseld met kleine inhammen van zuiver witte kiezelstenen en rotswanden hoog boven de zee, en dan stranden van zwart zand en anderen met veelkleurige stenen; het is geen utopie om te suggereren dat iedereen een eigen dimensie kan vinden in een hoek van het eiland. Stranden voor sportievelingen, baaien voor snorkelaars, excursies tussen de scheepswrakken en lange stukken voor degenen die gewoon willen zonnebaden; perfect uitgeruste stranden en wilde stranden, ideale plekken voor gezinnen en gebieden die zijn gewijd aan diegenen die bij hun viervoeters willen verblijven.

Klimaat op Elba

Elba heeft een gematigd mediterraan klimaat dat grotendeels bepaald wordt door zijn ligging in de Middellandse Zee. De invloed van de Middellandse Zee zorgt ervoor dat het klimaat van Elba het gehele jaar aan de zachte kant is. De extremen worden eruit gefilterd. Hierdoor is het in de zomerperiode warm maar zelden echt heel heet en komen echt winterweer er maar zelden voor. De meeste neerslag kun je er verwachten in de laatste maanden van het jaar.

De Stranden op Elba

Een echte parel van de Toscaanse archipel, met 147 km kustlijn en enorm verschillende landschappen en scenario’s. Een onderscheidende plaats met veel verschillende gezichten; dit is een geschikte definitie van de zwemfaciliteiten op Elba.

♥ Le Ghiaie
♥ Biodola
♥ Cavoli
♥ Laconia
♥ Cala Seregda
♥ Fetovaia

Beste reistijd voor Elba

Elba is in de zomermaanden heet, met temperaturen van 28 tot 30 graden. De herfst en lente zijn in Zuid-Italië aangenamer met een gemiddelde temperatuur van 17 tot 20 graden. Ook in de winter is Elba een prima plek om te overwinteren. In de wintermaanden is het gemiddeld nog steeds 15 graden.

 

Belangrijk om te weten !!!

Reisdocumenten

Persoonsdocumenten

 • Een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart is vereist.

Visum

 • Voor Elba/Italië is geen visum nodig.

Reizen met minderjarige kinderen

 • Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.
 • Binnen de Schengenzone is het aan te raden (niet verplicht) een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op rijksoverheid.nl. Denk ook aan de landen waar je doorheen reist op weg naar de bestemming.

Bijzonderheden

 • Alle aankoopbonnen van artikelen en diensten die in Italië gekocht zijn moeten worden bewaard. De Guardia Finanza kan naar de bonnen vragen om te controleren of de BTW is betaald. Het ontbreken van deze bonnen kan een hoge boete (tot € 10.000) opleveren.
 • Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.

Lees hier de douaneregels van Italie

Voertuigen in Italië

 • Het Nederlandse kentekenbewijs wordt erkend.
 • Een NL-sticker is niet vereist. De landcode op de kentekenplaat is voldoende. Heeft de kentekenplaat geen landcode (aanhangwagen, fietsendrager, oldtimer), dan is wel een NL-sticker vereist.

Leenvoertuig

 • Indien het voertuig niet op eigen naam staat, bijvoorbeeld een leaseauto, laat dan door de eigenaar een machtiging opstellen en ondertekenen, bij voorkeur in meerdere talen.
 • Meer informatie over het rijden in een voertuig van iemand anders zie anwb.nl

Verzekering

 • Zowel voertuig als caravan/aanhangwagen moeten verzekerd zijn.
 • Een groene kaart wordt erkend.
 • Het is niet verplicht om een groene kaart bij je te hebben, maar je moet wel altijd kunnen aantonen dat een voertuig en caravan/aanhangwagen (met eigen kenteken) verzekerd is. Het is daarom aan te raden om voor beide een groene kaart mee te nemen omdat alle verzekeringsgegevens hierop staan. Neem het origineel mee, een kopie wordt vaak niet geaccepteerd.

Bijzonderheden

 • Bovenstaande informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.

 

Rijbewijs

Auto of motor

 • Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Elba/Italië, ook bij het huren van een voertuig.
 • Een IRB (internationaal rijbewijs) is niet vereist.
 • Let op: verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.

Bromfiets of snorfiets

 • Voor het besturen van brom- en snorfietsen is een rijbewijs vereist.

Overige voertuigen

 • Bijzondere voertuigen als speed-pedelecs, trikes, quads, tuktuks en dergelijke worden in de meeste landen bij een of meer van de bekende rijbewijscategorieën ondergebracht. Zo kan bijvoorbeeld een quad (in Nederland) zowel een bromfiets, een auto of een motor zijn, afhankelijk van de goedkeuring.
 • Binnen de EU, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland is er wat auto’s, motoren en bromfietsen betreft, geen verschil in rijbewijzen. In andere landen kunnen aan bijzondere voertuigen mogelijk andere rijbewijseisen worden gesteld dan in Nederland. Wij adviseren daarom ter plaatste bij de politie te informeren of je over het juiste rijbewijs beschikt.

Bijzonderheden

 • Deze informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.

Vaardocumenten

 • Informatie over verplichte vaardocumenten en vaarregels in Italië vind je bij de ANWB op anwb.nl

 

Betalen op Elba

Bankpas

 • Bankpassen worden vrijwel overal geaccepteerd.
 • Gebruik van een bankpas is meestal gratis. Er geldt een limiet per dag.

Creditcard

 • Creditcards worden bij vrijwel alle hotels, restaurants, winkels en tankstations geaccepteerd.
 • Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als de bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van een creditcard bij kleine bedragen af te raden.
 • De ANWB-creditcard is de goedkoopste creditcard voor ANWB-leden, zie anwb.nl.

Geldautomaten

 • Italië heeft voldoende geldautomaten (bancomat).
 • Actuele informatie over geldautomaten in een bepaalde plaats is onder meer te vinden op maestrocard.commastercard.nl of visa.com.

Bijzonderheden

 • Houd er rekening mee dat op Sicilië de geldautomaten in het weekeinde dikwijls leeg zijn.

Fooien

De servizio incluso oftewel het bedieningsgeld is bij de prijs inbegrepen. Bovenop dit bedrag wordt een fooi van 10% verwacht. Bij taxichauffeurs kan je het bedrag afronden.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Elba/Italië is vergelijkbaar met Nederland.
In Elba/Italië is de euro de officiële munteenheid.

 

Vervoer

Eigen auto & Boot overtocht

Elba is ook te bereiken met de auto en de boot. Hiervoor moet je een Ferrie-overtocht boeken. Bekijk hier welke maatschappijen er overtochten hebben naar Elba . Elba ligt op 90 minuten rijden ten zuiden van Pisa en de overtocht per pont vanuit Piombino duurt een uur
♥ Wilt u hier meer informatie over weten? Klik dan hier. 
♥ Hulp nodig bij het boeken? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via het contact formulier. Wij zullen u vraag binnen 48 uur beantwoorden.

Ga je met eigen auto, dan moet je in Italië voor de autosnelwegen tol betalen. Bij alle bemande tolhokjes gaat dit contant, maar ook creditcards worden goed geaccepteerd (bij ‘Fastpay’). De auto is het ideale vervoermiddel als je kleine plaatsjes en landelijke gebieden wilt bezoeken. Het wegennet is van hoge kwaliteit.

 

 

Medische informatie

De publieke gezondheidszorg is in Italië voor iedereen tegen beperkte kosten toegankelijk. De kwaliteit van de artsen is doorgaans goed, maar er zijn grote regionale verschillen in de aangeboden zorgfaciliteiten (met name tussen Noord- en Zuid-Italië). Er zijn lange wachttijden voor behandeling in publieke klinieken.
Voor reizen naar Italië gelden geen verplichte vaccinaties.
Neem voor actuele adviezen altijd contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het water uit de kraan kan wel gedronken worden, maar smaakt niet echt lekker. Aangeraden wordt om water in flessen te kopen.

 

Veiligheid

Elba/Italië heeft een positief reisadvies. Wel is er, net zoals in andere Europese landen, een risico op terroristische aanslagen. Het is daarnaast belangrijk dat je in de grote steden rekening houdt met zakkenrollers of oplichters. Vooral op de drukke plekken, zoals in de metro of de tram, lopen veel zakkenrollers rond. Houd je persoonlijke eigendommen goed bij en laat ze niet onbeheerd achter.

 

Eten en drinken

Iedereen kent de Italiaanse keuken wel. Vooral de pizza’s en verschillende soorten pasta’s zijn erg populair. De Italianen hebben andere eetgewoonten dan wij. Zo eten ze bijvoorbeeld op andere tijdstippen en zien zij eten als een echte sociale bezigheid. Zij eten vaak met grote families waarvan de moeder vaak kookt.

Het ontbijt bestaat meestal uit een zoete croissant of een broodje met een cappuccino. Ze ontbijten niet thuis, maar doen dit in een café. Het ontbijt is het enige moment dat de Italianen cappuccino drinken. De rest van de dag drinken zij espresso met heel veel suiker. De lunch bestaat meestal uit een warme maaltijd. Dit doen ze vaak in een barretje op de kosten van de baas. Het avondeten doen zij een stuk later dan wij. De Italianen krijgen namelijk een langere lunchpauze maar werken dan ook langer door. Het diner start met een koud voorgerecht om de eetlust op te wekken. Daarna eten zij een warm voorgerecht en opvolgend het hoofdgerecht. Ook het nagerecht slaan zij niet vaak over. Na het nagerecht wordt er vaak een drankje gedaan of een kopje koffie gedronken.

Italië staat bekend om haar wijnen. Er worden namelijk veel wijnen verbouwd en geëxporteerd. Daarnaast is Limoncello, het citroendrankje, ook erg bekend. Dit drankje bevat tussen de 25 en de 30% alcohol. Ook Aperol wordt steeds populairder. Dit is een frisse, bitterzoete drank met 11% alcohol.

 

De taal

Het is aan te raden een beetje kennis op te doen van de Italiaanse taal. Er wordt buiten de grote steden en dorpen om geen Engels gesproken en degene die dat wel doen, zijn de hoger opgeleide studenten. Een kleine basiskennis van de Italiaanse taal is gewenst. Heeft u dit niet, zie dat dan niet als een reden om Sicilië niet te bezoeken

 

De Bevolking

De inwoners van Elba zijn over het algemeen zeer positief. Ze staan positief in het leven en genieten met volle teugen.

Het draait om liefde en eenvoud. Moeten ze voor iemand zorgen? Dan doet ze dat met alle liefde. Is het te warm om bepaald werk te verrichten? Dan wachten ze totdat het is afgekoeld.

U hoeft als toerist niet bang te zijn in Elba dat u ongewenst bent. Men helpt je graag, geven je graag tips en leiden je met liefde naar net dat leuke onbekende restaurantje in de buurt!

 

Adressen en telefoonnummers Elba/Italië 

Het zal je maar overkomen, je paspoort kwijtraken op vakantie. Mocht er onverhoopt iets gebeuren in Sicilië/Italië, dan weet je nu waar je terecht kunt.

Klik hier voor meer informatie