Alles wat je moet weten over de Kaapverdische Eilanden

Een vakantie op de Kaapverdische eilanden kun je voornamelijk invullen met het genieten aan het strand. Je kunt heerlijk op een strandbedje liggen, maar er zijn ook verschillende activiteiten te doen op het strand en in zee, vooral duiken en surfen is erg populair. Dit kun je dan ook op veel verschillende plekken doen. Naast de prachtige stranden bieden de eilanden ook mogelijkheden tot wandelen en in de hoofdstad Santiago kun je genieten van de mooie cultuur.

 


 

 

De bekende vakantie bestemmingen naar de Kaapverdische Eilanden zijn:

● Barlavento                                      ● Boa Vista
● Brava                                               ● Fogo
● Maio                                                ● Mindelo
● Praia                                                ● Sal
● Sal Rei                                             ● Santa Luzia
● Santa Maria                                    ● Santiago
● Santo Antão                                   ● São Nicolau
● São Vincente                                  ● Sotavento

 

Bezienswaardigheden op de Kaapverdische Eilanden

De archipel van Kaapverdië breidt zich uit over het continent Afrika in de Atlantische Oceaan. Het land is meer verwesterd dan de rest van het Afrikaanse continent en voorzieningen voor reizigers zijn over het algemeen beter. Met dat gezegd zijnde, voelt het land nog steeds als een Afrikaanse bestemming. De fantastische muziek en de bruisende markten in elke stad zijn duidelijke tekenen dat je niet ver van de Afrikaanse kust bent.

Kaapverdië is vrij moeilijk te vinden op een wereldkaart, of zelfs op een kaart van Afrika, maar het land heeft veel te bieden. Elk eiland serveert verschillende attracties en redenen om te bezoeken en elk eiland voelt heel anders dan de vorige.

Kaapverdië is zeer geschikt voor heerlijke Familie Vakanties. Het kan buitenliefhebbers behagen met zijn perfecte en pittoreske terrein om te wandelen of watersporten, maar als u gewoon wilt ontspannen aan zee, dan kan Kaapverdië ook uw verlangens vervullen met zijn perfecte gouden zandstranden of zijn helende zwarte zandstranden. Het maakt niet uit wie je bent; Kaapverdië zal je zeker op een of andere manier aanspreken. Laten we de beste plaatsen in Kaapverdië verkennen! Hieronder vindt U de Top 5 van de Kaapverdische Eilanden

1. Baia de Santana
Het verlaten strand Baia de Santana heeft de vorm van een halve cirkel. Dit strand wordt gebruikt vanwege de strandstaart. In de nauwe omgeving van Baia de Porto Cais en Praia Real te vinden. Op deze stranden tref je niet alleen schildpadden aan, maar ook vele andere schelpdieren in overvloed. Het is zeker de moeite waard voor mensen die de rust willen opzoeken en genieten van moeder natuur.

 

2. Fogo National Park
Fogo National Park is te vinden aan de voet van een vulkanisch eiland genaamd Fogo, van waaruit het enige Kaapverdische Nationale Park is vernoemd. De vers geharde lava van de recente vulkanische activiteit van de berg vormt de bodem van het park en vormt de basis voor de exotische vegetatie die groeit in het park. De ene kant van de berg is bedekt met koffie en bananenplantage, terwijl de andere kant een dicht bos is dat groeit in de wolken. De donkere lava vormt een maanlandschap en is ‘vastgelegd’ in een nationaal park. Het is erg mooi om in en rondom het park te wandelen. Het is er namelijk erg rustig en verlaten, weer eens een totaal ander nationaal park dan bijvoorbeeld de parken in Afrika.

 

3. Santo Antao
Een eiland waar torenhoge groene toppen en vruchtbare kraters samenkomen met klif-hangende steden, Santo Antão biedt een nieuw avontuur bij elke draai en draai. Santo Antão, een eiland dat ver van het gouden zand van Sal of Boa Vista lijkt te zijn verwijderd, biedt vakantiegangers de mogelijkheid om te gaan wandelen en sightseeing te bezichtigen, op een plek die relatief onaangetast is door het toerisme. Landschappen veranderen snel van kaal en dor tot bergen die, bij elke bocht een adembenemend uitzicht op groene valleien heeft met dorpen die diep onder of hoog in de verte verschijnen.Stel je voor adembenemende panorama’s en diepe ribeiras tegen een heldere blauwe hemel – welkom in Santo Antão. 

 

4.Boa Vista
Boavista is een van de belangrijkste plaatsen in de wereld waar de Caretta Caretta-schildpad zijn eieren legt. Duizenden schildpadden nestelen op Boavista, voornamelijk aan de oostkust van het eiland. Van half juni tot eind oktober komen de schildpadden naar het strand om eieren te leggen. Tussen eind augustus en december worden de jonge schildpadden geboren en gaan ze naar de zee. Het zien van een schildpad is bijna gegarandeerd met meer dan 20.000 nesten.

 

5. Curralinh
Een bezienswaardigheid die je zeker niet mag overslaan tijdens een bezoek aan Boa Vista is Curralinho. Dit is de aller mooiste streng van Kaapverdië. De zanderige wegen richting het strand maken de bereikbaarheid weliswaar een beetje lastig, maar het is absoluut de moeite waard. Zonaanbidders en rustzoekers zijn hier goed op weg, maar ook de fanatieke watersportliefhebbers kunnen op dit strand hun hart ophalen. Door de stevige wind is het eiland zeer geschikt voor windsurfen.

 

Klimaat op de Kaapverdische Eilanden

Op de Kaapverdische eilanden heb je te maken met een tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur van 26 graden. Voor een zonvakantie ben je op deze eilanden dus absoluut op de goede plek. De regen die valt, valt in de maanden augustus tot en met oktober. Toerisme wordt voor de eilanden steeds belangrijker. Vooral in de winter komen er veel mensen naar de eilanden, om de kou in hun eigen land te ontvluchten en te genieten van een zon, zee en strand vakantie. De beste reisperiode voor een vakantie op de Kaapverdische eilanden april, mei, juni en oktober. In deze maanden is er de minste kans op regen of een stofwolk. Het weer is er dan heerlijk, dus u kunt deze periode ultiem genieten op Kaapverdië.

 

Activiteiten die je kunt ondernemen…

Op de Kaapverdische Eilanden zijn verschillende activiteiten mogelijk om je vakantie helemaal compleet te maken. Een lijst met de mooiste activiteiten vindt je hier. Hieronder staat de Top 3

1.Duiken
Op de eilanden van Kaapverdië kan je fantastisch duiken. De wateren zijn geschikt voor ervaren en niet-ervaren duikers. In het water rond Santiago komt o.a. de pijlvis voor, deze speciale vis kan zowel horizontaal als verticaal zwemmen. Verder is het koraal erg kleurrijk en zeker het bekijken waard. Ook zijn er grotten en gezonken schepen te vinden onderwater, die erg leuk en spannend zijn om te bezoeken.

 

2.Boottochten
Op de wateren van Barlavento worden diverse boottochten georganiseerd. Je kan kiezen voor een boottocht met een zeilboot, catamaran of een authentieke houten boot. Naast dat het uitzicht vanaf de boten adembenemend is, heb je ook de mogelijkheid om van de zon en de onderwaterwereld van Barlavento te ontdekken te genieten. Het is mogelijk om walvissen te spotten, omdat deze dieren rondzwemmen in de wateren van Barlavento. Je kan ook een boottocht maken van het ene naar het andere eiland te maken.

 

3. Woestijn Safari
Je kunt vanuit Santa Maria hele leuke, ruige woestijnsafari’s maken met een jeep of quadbike. Het eiland Sal bestaat voornamelijk uit woestijn en er is genoeg ruimte om door het landschap te scheuren. Extra bijzonder is het om met uitzicht op zee de zonsondergang te bekijken vanaf je jeep of quad. Wil je zo’n woestijnsafari gaan doen? Neem dan wel voldoende drinkwater mee en zorg dat je hoofd beschermd is tegen de zon!

 

Beste Reistijd

Het hele jaar door blijft Kaapverdië een geweldige vakantiebestemming. Zes uur vliegen is een relatief korte tijdsinvestering voor het tropische klimaat dat Kaapverdië biedt. In de winter hangt er een aangename temperatuur om leuke activiteiten te ondernemen terwijl je er ’s zomers kunt genieten van de heerlijke stranden. Enkel tijdens de Nederlandse nazomer, rondom augustus, kan Kaapverdië een tikkeltje minder aangenaam zijn. De kans op regen neemt licht toe en de temperaturen zijn dan misschien wat te hoog. Desalniettemin spreken we hier over een verhoogde kans en kun je er nog steeds goed toeven. De allerbeste maanden zijn echter toch wel maart, april en mei voor het voorjaar en oktober en november in het najaar. Van deze maanden is april met haar minieme kans op neerslag en aangename temperatuur de allerbeste.

 

Belangrijk om te weten !!!

Reisdocumenten

Persoonsdocumenten

 • Een paspoort is vereist. Het document moet nog minimaal 1 dag geldig zijn bij vertrek uit Kaapverdië.
 • Controleer of het document ruim voldoende geldig is, voor het geval dat het verblijf langer mocht duren dan gepland.

Visum

 • Een visum is vereist.
 • Vrijgesteld van visumplicht zijn:
  –  Personen die geboren zijn op Kaapverdië en hun echtgenoot/echtgenote met een Nederlands paspoort.
  –  Kinderen van wie een van de ouders op Kaapverdië is geboren. Een bewijs hiervan moet overlegd kunnen worden.
 • Het visum kan aangevraagd worden bij het consulaat van Kaapverdië in Rotterdam.
 • Een toeristenvisum is 6 maanden geldig voor een verblijf van maximaal 90 dagen en kost circa € 45 (enkele inreis). Voor kinderen beneden de 12 jaar is het visum gratis.
 • Verlenging van verblijf kan aangevraagd worden bij de plaatselijke politie.
 • Indien de visumaanvraag persoonlijk ingediend wordt bij het consulaat is het visum vaak dezelfde dag klaar.
 • Een schriftelijke visumaanvraag duurt ongeveer een week.
 • Een visum is tevens verkrijgbaar bij aankomst. Het visum is geldig voor een verblijf van maximaal 90 dagen en kost circa € 25. Houdt rekening met mogelijk lange wachttijden.
 • Een visum kan ook aangevraagd worden via de ANWB. Zie voor meer informatie anwb.nl/visum.
 • De informatie over verkrijgbaarheid van het visum en de geldigheid van paspoort en visum is sterk aan wijzigingen onderhevig. Het consulaat of de consulaire afdeling van de ambassade kan de meest actuele informatie verstrekken over de visumaanvraag en de benodigde documenten.

Tussenstop

 • Voor een tussenstop (transit) in een ander land op weg naar Kaapverdië: informeer bij het consulaat of consulaire afdeling van de ambassade of er voor dat land een transitvisum nodig is.

Bijzonderheden

 • Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.
 • Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.
 • Voor tips en advies over het gebruik van een paspoort of identiteitskaart in het buitenland kijk op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding.
 • Tekst bijgewerkt: januari 2018. De informatie over verkrijgbaarheid van het visum en de geldigheid van paspoort en visum is sterk aan wijzigingen onderhevig. Raadpleeg voor de meest actuele gegevens het Kaapverdische consulaat.

Rijbewijs

Auto of motor

 • Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Kaapverdië.
 • Wij raden aan om voor de zekerheid een IRB (internationaal rijbewijs) model 1949 mee te nemen in verband met mogelijke taalproblemen. Het IRB is verkrijgbaar bij iedere ANWB-winkel, ook voor niet-leden: neem het Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto mee. Het IRB is 1 jaar geldig.
 • Let op: verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.

Bijzonderheden

 • Deze informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.
 • Vaak moet de bestuurder ten minste 2 jaar in het bezit zijn van het Nederlandse rijbewijs wanneer je een auto wil huren.
 • De bestuurder moet meestal ten minste 21 jaar zijn wanneer er een auto wordt gehuurd
 • Vaak kan alleen met een creditcard (met pincode) op naam van de hoofdbestuurder een auto worden gehuurd.

 

Betalen op Kaapverdië

Bankpassen & Credit Cards

Alle banken in Kaapverdië hebben pinautomaten op nagenoeg alle eilanden. Doorgaans in de grote steden. Deze pinautomaten accepteren echter vaak alleen Visa creditkaarten.

Het is dus handig een dergelijke creditkaart voor je vertrek te bemachtigen of een hoop cash mee te nemen, dat je op het vliegveld kunt wisselen.

In de meeste resorts kun je in Kaapverdië met alle soorten creditcards betalen. In de goedkope hotels is dit soms lastiger. Betalen met Visa is vaak goedkoper dan met Mastercard.

Prijsniveau

Het prijsniveau is in Kaapverdië lager dan in Nederland. De accommodaties zijn daarentegen redelijk prijzig op het eiland. Bovendien moet er door de droogte op het archipel een redelijk aantal producten worden aangeleverd, wat de prijs niet ten goede komt.

De munteenheid van Kaapverdië is de escudo. Eén euro is gelijk aan 110 escudo.

 

Vervoer

De vlucht van Nederland naar Kaapverdië duurt ongeveer 6 uur.

Er zijn 4 internationale luchthavens:
– Sal / Espargos: Aeroporto Internacional “Amílcar Cabral” (SID)
– S. Vicente / São Pedro: Aeroporto internacional “Ceséria évora” (VXE) geopend in 2009. Op 8 maart 2012 werd deze luchthaven vernoemd naar (de in december 2011 overleden) Cesária Évora
– Santiago / Praia: Aeroporto internacional “Nelson Mandela” (RAI) geopend in 2005
– Boa Vista / Rabil: Aeroporto Internacional “Aristides Pereira” (BVC) geopend in 2007.

Tevens zijn er 3 nationale vliegvelden: Maio, Fogo en S. Nicolau. De nationale luchtvaartmaatschappij is Transportes Aéreos de Cabo Verde.

Tussen de verschillende eilanden kun je gebruik maken van boten of van vliegtuigen. Afhankelijk per eiland kun je gebruikmaken van één of beide transportmiddelen. Op de eilanden zelf kun je jezelf tussen de dorpjes verplaatsen door middel van een aluguer. Dit is een minibusje dat tussen twee dorpen rijdt voor een voordelige prijs, je betaalt hier een paar euro voor. De busjes vertrekken pas op het moment dat alle plaatsen bezet zijn, wat soms wel even kan duren.

 

Medische Informatie

Voor Kaapverdië zijn geen verplichte vaccinaties nodig. Wel heb je een vaccinatie tegen gele koorts nodig als je in de week voor vertrek naar Kaapverdië in een land bent geweest waar gele koorts heerst. Daarnaast ben je verplicht om een cholera-stempel te hebben. De vaccinaties DTP en Hepatitis A en B worden aangeraden, maar zijn niet verplicht. Hetzelfde geldt voor Malaria.

Veiligheid 

Kaapverdië staat bekend als een zeer veilig land. Criminaliteit komt zelden voor op de eilanden. Zakkenrollers zijn overal ter wereld actief, dus let altijd wel goed op je eigendommen.

De alarmnummers in Kaapverdië van ambulance, politie en brandweer zijn respectievelijk: 130, 132 en 131.

Eten & Drinken

Op Kaapverdië wordt er vooral veel vis en zeevruchten gegeten. Op de menukaart vind je vaak tonijn, makreel, inktvis, octopus en kreeft terug, die lokaal worden gevist. Deze zeedieren worden meestal geserveerd met rijst, friet of een salade. Het nationale gerecht van Kaapverdië is cachupa. Dit gerecht bestaat uit mais, bonen, zoete aardappel en cassave bereid met verschillende kruiden. Er bestaat ook een luxere uitvoering van dit lokale gerecht, deze versie wordt bereid met vlees. Het nagerecht bestaat in Kaapverdië uit vers fruit, wat soms gecombineerd wordt met zachte geitenkaas. Daarnaast kun je ook bolos bestellen, dit is een nagerecht gemaakt van cake en honing. Het kraanwater is niet drinkbaar in Kaapverdië. Het is dan ook verstandig om flessen water bij de supermarkt te kopen

De Taal

De officiële spreektaal in Kaapverdië is Portugees. Daarnaast wordt er ook veel Creools gesproken door de bevolking, deze taal is een Afrikaanse versie van het middeleeuwse Portugees.

De Bevolking

Mensen in Kaapverdië zijn hartelijk, sociaal en lichamelijk. Een begroeting vergt veel tijd. Je dient te informeren naar elkaars gezondheid, geluk en familie. Dit gaat gepaard met nogal wat handen schudden en kussen voor vrouwen.

Het lichamelijke van de mensen in Kaapverdië uit zich ook al meteen in de begroeting. Schrik niet als een onbekende je meteen aanraakt en kijk ook niet vreemd op als je vrouwen, maar ook mannen, hand in hand ziet lopen. Met homoseksualiteit heeft dit dikwijls niets te maken.

De overgrote meerderheid van de inwoners van Kaapverdië is rooms-katholiek. Toch komt ook het protestantisme langzaam op.

Ook al behoort bijna iedereen in Kaapverdië tot één of andere kerk, erg diep is het christendom er nooit geworteld. Animistische gewoonten en rituelen zijn nog altijd levendig op de eilanden.

Met welke gewoonten en gebruiken dien je rekening te houden?
Het is in Kaapverdië ongepast om in het openbaar te eten, zonder dat eten te delen. Hierdoor zie je eigenlijk nooit iemand eten op straat of in de bus. Doe dit liever zelf ook niet.

 

Adressen en Telefoonnummer Kaapverdische Eilanden

Het zal je maar overkomen, je paspoort kwijtraken op vakantie. Mocht er onverhoopt iets gebeuren op de Kaapverdische Eilanden, dan weet je nu waar je terecht kunt.

Klik hier voor meer informatie