Alles wat U moet weten over Gran Canaria

 Gran Canaria is onderdeel van de Canarische Eilanden en biedt meer dan alleen zon, zee en strand. Er is een grote variatie aan geologische vormen en vegetatie. Je vindt er o.a. ruige bergen naast vlaktes met woestijnzand, uitgedoofde vulkanen naast druk bezochte stranden en grauwe rotsplateaus naast groene akkers. Alle soorten vegetatie zijn vertegenwoordigd. Het eiland heeft een cirkelvorm, dit komt door de vulkaanwerking in het centrum. Pozo de las Nieves is de hoogste berg (1.949 m). Het eiland beschikt over heerlijke lange zandstranden, leuke badplaatsen en een schitterend en afwisselend achterland dat zeker het ontdekken waard is.


Een vakantie naar Gran Canaria is ontzettend populair onder Nederlanders. Ga lekker voor een strandvakantie naar Gran Canaria. Wat de laatste jaren ook steeds meer in opkomst is, is een Fly drive naar Gran Canaria. Wat is een Fly drive vakantie? Een Fly drive vakantie betekent een vakantie met vliegtuig en huurauto. In dit geval: een vliegticket naar het mooie Gran Canaria en dan vanaf het vliegveld een huurauto. Op deze manier kunt u dus heerlijk genieten van een vliegvakantie en tijdens uw vakantie naar Gran Canaria beschikt u over een auto. Een mooie rondreis over het eiland, een rondje langs alle steden op het eiland, genieten van de prachtige natuur. Wat u maar wilt

Populaire vakantie bestemming Gran Canaria

● Playa del Ingles                                                           ● Maspalomas
● Puerto Rico                                                                  ● Puerto de Mogan
● Santa Lucia                                                                  ● Las Palmas
● Puerto de las Nieves                                                   ● Agate

Badplaatsen Gran Canaria

Waarschijnlijk heeft u wel gehoord van Playa del Inglés. Dit is de bekendste badplaats van Gran Canaria en daarmee ook de populairste. Playa del Inglés is een badplaats gericht op het massatoerisme, dit betekent dat u hier veel hotels en andere accommodaties zult treffen. Dankzij het massatoerisme zijn de voorzieningen hier uitstekend, prachtige winkelcentra, vele restaurants, terrasjes en andere gezellige uitgaansgelegenheden zorgen dat het u aan niets ontbreekt tijdens uw vakantie. Andere bekende badplaatsen met uitstekende voorzieningen zijn Maspalomas, bekend van het prachtige duingebied, Puerto Rico aan de zuidkant van het eiland is omgeven door steile heuvels en kliffen en Puerto de Mogán de meest westelijke badplaats heeft een prachtig berglandschap.

 

Bezienswaardigheden Gran Canaria

Doordat Gran Canaria is ontstaan vanuit een vulkaan uitbarsting kent het eiland een bijzonder vulkaanlandschap. Lava is erg vruchtbaar waardoor de flora op het eiland enorm divers is. Het eiland beschikt over circa 160 stranden, keuze genoeg dus. Naast de vele stranden kent Gran Canaria ook veel andere mooie bezienswaardigheden.

1. Dunas de Maspalomas 
De duinen van Maspalomas (Dunas de Maspalomas) zijn deels begroeide zandduinen in een beschermd natuurgebied en bevinden zich in het zuiden van Gran Canaria. Ten westen van de duinen gaat het natuurgebied over in het strand van Meloneras, aan de luxe toeristenwijk CostaMeloneras. In het oosten gaat het gebied vrijwel naadloos over in het strand van de bekende toeristenplaats Playa del Inglés. De duinen zijn op hun mooist ongeveer een uur voor zonsondergang, als de zon een uniek licht over de duinen gooit.

 

2. Palmitos Park 
Palmitos Park is erg leuk om te bezoeken wanneer je op Gran Canaria bent. Het park is in 2008 opnieuw geopend, nadat het in 2007 was getroffen door brand, alle dieren hebben tijdens de renovatie gelogeerd op het Loro Park op Tenerife. Het Palmitos Park bestaat uit verschillende onderdelen, zoals een vogelpark, vlinderkassen, orchideeënhuis, aquaria, dolfinarium en een apeneiland.

Het park is gelegen op berghellingen, waardoor er vanuit allerlei plaatsen op de het park adembenemende uitzichten zijn. Er zijn goede wandelpaden, tussen de palmen en de vele verschillende soortencactussen en vetplanten.

 

3. Castillo de la Luz
Het kasteel van La Luz is een van de belangrijkste gebouwen in het architecturale erfgoed van Las Palmas. Het werd in 1494 gebouwd door Juan Rejón, een Aragonese kapitein in dienst van de Castiliaanse marine, aangesteld door de katholieke vorsten om deel te nemen
in de verovering van de Canarische Eilanden. Rejón richtte de stad Las Palmas de Gran Canaria op, en na de verovering die hij had
Dit emblematische monument is niet alleen gebouwd met het doel het te gebruiken als een fort tegen Nederlandse en Engelse piraten
(Drake, Van der Does, enz …) maar ook als een afschrikwekkende werking tegen potentiële vijanden. Het heeft ook gediend als een plaaghuis,
geïmproviseerd veldhospitaal, een herberg en een vuurtoren door de jaren heen.

 

4. Pico de Bandama
De Bandama Calera, die bijna 2000 voet boven zeeniveau uittorent, is een krater die is achtergelaten na een grote vulkaanuitbarsting op Gran Canaria meer dan 5000 jaar geleden. Je kunt wandelen aan de basis, rond de rand of in de caldera zelf om te genieten van het indrukwekkende natuurschoon. Uitzichtpunten, grotten en vijvers zijn allemaal bezienswaardigheden op de verschillende paden. De landschappen maken deel uit van het Natuurmonument Bandama en het beschermde landschap van Tafira.

 

5. Cathedral of Santa Ana
In het hart van de wijk Vegueta bevindt zich de Santa Ana-kathedraal met twee torens, de eerste kerk op de Canarische eilanden, gebouwd op bevel van Los Reyes Católicos, koningin Isabella I van Castilië en koning Ferdinand II van Aragon, na Gran Canaria. veroverd in 1478.

De bouw begon rond 1500 en werd pas bijna vier eeuwen later voltooid, waardoor de tussenkomst van verschillende architecten en kunstenaars onvermijdelijk was, waarvan het resultaat te zien is in drie fundamentele architecturale stijlen: gotiek, renaissance en neoklassiek.

 

Klimaat op Gran Canaria 

Het klimaat van Gran Canaria is een gematigd subtropisch klimaat. In de hoger gelegen gebieden van de bergen heerst een (berg) klimaat met koelere temperaturen en een hogere regenval het hele jaar door. De zomer op Gran Canaria duurt van mei tot november en is warm en zonnig. De gemiddelde temperatuur varieert tussen de 20 en 24 graden. In de maanden juli tot oktober lopen de temperaturen vaak op tot gemiddeld 26 graden. In de maanden maart, april en mei koelt het ’s nachts tot ongeveer 17 graden af en in november daalt de nachttemperatuur tot rond de 18 graden. De rest van het jaar ligt de temperatuur ’s nachts rond de 20 graden.

In de wintermaanden, december, januari, maart en begin april is het klimaat Gran Canaria aangenaam warm met koele nachten. De gemiddelde temperatuur ligt op ongeveer 22 graden voor het hele winterseizoen, het kan soms een klein beetje koeler zijn in januari. De gemiddelde nachttemperatuur daalt tot een koele 14 graden in januari en februari.

Mooiste Stranden van Gran Canaria

Gran Canaria, op de Canarische Eilanden, heeft meer dan 80 stranden, van goed uitgeruste resorts tot ongetemde en verborgen stroken zand en stranden vol kiezels of zwart vulkanisch zand. We vermelden hier de mooiste stranden van het eiland. Voor een uitgebreide omschrijving van elke strand, klikt U hier.

♥ Las Maspalomas
♥ Passeo las Canteras
♥ Playa de Mogán
♥ Playa de las Alcavaneras
♥ Playa Guayedra

 

Beste reistijd naar Gran Canaria

De beste reistijd voor Gran Canaria zijn de maanden mei tot en met juni en september tot en met oktober. Maar het hele jaar door is Gran Canaria een uitstekende bestemming, ook in de wintermaanden. Het voorjaar en najaar zijn wat ons betreft de beste reisperiodes voor een bezoek aan Gran Canaria. Het is er dan relatief rustig en de temperaturen zijn zeer aangenaam. Het is dan warm genoeg om lekker in de zon te zitten en juist koel genoeg om actief te zijn. Wandelaars verkiezen de lente, als het landschap groen is en alles in bloei staat terwijl windsurfers graag in juli en augustus komen. Voor duikers is het handig om te weten dat het water het helderst is van juni tot en met september.

Ook in de zomermaanden blijft het op Gran Canaria nog relatief koel met aangename temperaturen rond de 24 graden overdag en gemiddeld 8 tot 9 uur zon en weinig tot geen regen. Het is vooral de drukte waardoor je wellicht beter zou kunnen kiezen voor andere reismaanden. Voor veel mensen is de zomerhitte in Turkije of Griekenland te warm. Op Gran Canaria kun je hele jaar door genieten van een heerlijke zonvakantie. Gran Canaria is ook een perfecte winterzonbestemming.

 

Belangrijk om te weten !!!

Reisdocumenten

Persoondocumenten

 • Een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart is vereist.

Visum

 • Voor Gran Canaria is geen visum nodig.

Reizen met minderjarige kinderen

 • Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.
 • Binnen de Schengenzone is het aan te raden (niet verplicht) een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op rijksoverheid.nl. Denk ook aan de landen waar je doorheen reist op weg naar de bestemming.

Bijzonderheden

 • De Nederlandse consulaten in Spanje verlenen geen diensten meer aan Nederlanders betreffende aanvragen voor paspoorten. Hiervoor kun je contact opnemen met de ambassade in Madrid. Aangeraden wordt altijd kopieën van belangrijke documenten bij zich te dragen. Bij diefstal of verlies van het paspoort kun je naast de aangifte bij de politie ook contact opnemen met de vervoers- of vliegmaatschappij. In geval van nood worden de kopieën van de documenten soms geaccepteerd voor de terugreis.
 • Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.

Lees hier de douaneregels voor Gran Canaria/Spanje

Rijbewijs

Auto of motor

 • Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Spanje, ook bij het huren van een voertuig.
 • Een IRB (internationaal rijbewijs) is niet vereist.
 • Let op: verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.

Bromfiets of snorfiets

 • Voor het besturen van brom- en snorfietsen is een rijbewijs vereist.

Overige voertuigen

 • Bijzondere voertuigen als speed-pedelecs, trikes, quads, tuktuks en dergelijke worden in de meeste landen bij een of meer van de bekende rijbewijscategorieën ondergebracht. Zo kan bijvoorbeeld een quad (in Nederland) zowel een bromfiets, een auto of een motor zijn, afhankelijk van de goedkeuring.
 • Binnen de EU, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland is er wat auto’s, motoren en bromfietsen betreft, geen verschil in rijbewijzen. In andere landen kunnen aan bijzondere voertuigen mogelijk andere rijbewijseisen worden gesteld dan in Nederland. Wij adviseren daarom ter plaatste bij de politie te informeren of je over het juiste rijbewijs beschikt.

Bijzonderheden

 • Deze informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.

 

Betalen in Gran Canaria

Bankpas

 • Bankpassen worden vrijwel overal geaccepteerd.
 • Gebruik van een bankpas is meestal gratis. Er geldt een limiet per dag.

Creditcard

 • Creditcards worden bij vrijwel alle hotels, restaurants, winkels en tankstations geaccepteerd.
 • Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als de bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van een creditcard bij kleine bedragen af te raden.
 • De ANWB-creditcard is de goedkoopste creditcard voor ANWB-leden, zie anwb.nl.

Geldautomaten

 • Spanje heeft voldoende geldautomaten (cajero automáticoredbancATM).
 • Actuele informatie over geldautomaten in een bepaalde plaats is onder meer te vinden op maestrocard.commastercard.nl of visa.com.

Fooien

 • Servicio oftewel bedieningsgeld is vaak inbegrepen op de hotel- of restaurantrekening. Een fooi van 5 % is gebruikelijk afhankelijk van het type restaurant. Rond het bedrag naar boven af of laat het kleine wisselgeld liggen.
 • Gidsen en parkeerwachters verwachten een fooi.
 • Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Spanje is ongeveer gelijk met dat in Nederland.
De munteenheid in Spanje is de euro.

 

Huurauto boeken

 • Het wordt aangeraden om zeker in het hoogseizoen van tevoren en op tijd een huurauto te boeken.
 • Het kan bovendien voordeliger zijn om al voor de reis een huurauto te boeken.
 • Bij Hertz krijgen ANWB-leden 10 tot 15 procent korting op de huurtarieven. Ga voor meer informatie naar anwb.nl .
 • Het is ook mogelijk ‘all-inclusive’ een auto te huren in Spanje via Sunny Cars op anwb.nl

 

Medische informatie

De gezondheidszorg in Gran Canaria/Spanje is goed geregeld. Er is een soort gelijk gezondheidssysteem als in Nederland. Dit betekent dat er een algemene openbare zorg is die voor iedereen toegankelijk is en een netwerk van particuliere zorgverzekeringsmaatschappijen.
Voor Gran Canaria/Spanje zijn geen inentingen verplicht.

Neem altijd contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic voor actuele adviezen.

Het drinken van kraanwater wordt afgeraden.

 

Veiligheid

Gran Canaria/Spanje is een veilig reisland maar pas wel op voor zakkenrollers.

 

Eten en drinken

In totaal kennen de Spanjaarden vier eetmomenten. Er wordt twee keer ontbeten, dan is er de lunch, het tussendoortje en het avondeten. Naast de eetmomenten verschillen ook de tijden hiervan erg met die van Nederland.

De Spanjaarden ontbijten twee keer per dag. In de ochtend wordt er vaak koffie gedronken met daarbij een stuk brood en wat cakejes. Aan het einde van de ochtend eet men een omelet, brood, tortilla of toast met jam of chocoladepasta. Natuurlijk ontbreken de churro’s vaak niet tijdens het ontbijt.

De lunch is voor de Spanjaarden de belangrijkste maaltijd van de dag. Deze bestaat uit een warme maaltijd met drie gangen en wordt gehouden tussen 14.00 uur en 16.00 uur. Als voorgerecht wordt er vaak een gevulde soep of een salade gegeten, het hoofdgerecht bestaat vaak uit vis of vlees met als bijgerecht rijst of salade en het nagerecht ontbreekt nagenoeg nooit. Daarna is het tijd voor de welbekende siësta.

Tussen 17.00 uur en 19.00 uur is het tijd voor een tussendoortje. Deze bestaat vaak uit een zoete snack zoals een croissantje of gebak. Pas rond 22.00 uur start men met het avondeten. Er worden tapas, salades en sandwiches gegeten. Dit gaat vaak door tot 00.00 uur.

Ook heeft Spanje typisch Spaanse dranken zoals de welbekende Sangria en verschillende Spaanse wijnsoorten. Zo kun je genieten van de Spaanse sherry en de cava. Ook Tinto de Verano is een heerlijk drankje dat verkoelend werkt in de warme zomermaanden. Dit is een mix van rode wijn en koolzuurhoudend water of bitter lemon. Verder worden er in Spanje veel sappen, koffie en water gedronken.

 

De taal

De Spaanse taal heeft twee namen, namelijk Spaans en Castiliaans. Beide betekenen hetzelfde. In Spanje wordt gesproken in verschillende talen. In totaal zijn er vijf officiële talen en twee niet-officiële talen. De vijf officiële talen zijn Spaans, Catalaans, Galicisch, Baskisch en Aranees. De twee niet-officiële talen zijn Asturisch en Aragonees. De enige nationale taal is Spaans. De andere officiële talen zijn talen van autonome gemeenschappen. Ook wordt er best veel engels gesproken.

 

Bevolking

De inwoners van dit afwisselende land bezitten een aangeboren vriendelijkheid en levenslust. Spanjaarden steken normaal gesproken net zoveel energie in werken als in genieten. Weinig Spanjaarden laten hun leven leiden door de klok. De dag duurt lang en heeft zelfs een woord, mardrugada, voor de tijd tussen middernacht en het aanbreken van de dag wanneer het in de steden nog steeds druk is op de straten. Spanjaarden houden van mensen om zich heen. In veel plaatsen hechten de mensen eraan om een avondwandeling te maken en zijn de straten vol flaneurs.

 

Adressen en telefoonnummers Spanje

Het zal je maar overkomen, je paspoort kwijtraken op vakantie. Mocht er onverhoopt iets gebeuren in Gran Canaria/Spanje, dan weet je nu waar je terecht kunt.

Klik hier voor meer informatie