Alles wat U moet weten over Lanzarote

Een vakantie naar Lanzarote is onder Nederlanders ontzettend populair.
Het heerlijke klimaat, de vele resorts en de mooie natuur maken het tot een fijne vakantiebestemming. Het eiland wordt ook wel ‘de zwarte parel van de Canarische Eilanden’ genoemd. Voor het uitgaansleven hoef je niet naar Lanzarote. Ondanks het stijgende toerisme, is het landschap bijna niet aangetast. Het is een rustig oord met nog prachtige ongerepte natuur. De drie meest toeristische plaatsen op het eiland zijn Puerto del Carmen, Playa Blanca en Costa Teguise.


Een vakantie naar dit prachtige eiland kan je op verschillende manieren besteden. Een zonvakantie is voor de meeste toeristen een aantrekkelijke vakantiebesteding. Maar tijdens een vakantie op Lanzarote kan je ook cultuur snuiven in de hoofdstad Arrecife, duiken en surfen bij de mooie stranden of nachten lang uitgaan. Op het eiland Lanzarote is het allemaal mogelijk! Tevens is overwinteren op Lanzarote ook erg populair. Lees hier meer over dit prachtige eiland en alles wat je moet weten over een vakantie op Lanzarote

Populaire bestemmingen op Lanzarote

● Puerto del Carmen                                                       ● Puerto Calero
● Playa Blanca                                                                  ● Costa Teguise
● Arrecife                                                                           ● Haria

 

Populaire Badplaatsen

Het eiland Lanzarote kent 3 populaire badplaatsen: Puerto del Carmen, Playa Blanca en Costa Teguise. Bijna alle appartementen, hotels en resorts staan in deze 3 steden. Ook de meeste populaire stranden op Lanzarote vind je rond deze badplaatsen. Deze 3 badplaatsen zijn erg toeristisch. Je vind er veel restaurants, bars en de terrassen zitten in het hoogseizoen altijd vol. De meeste toeristen die op vakantie naar Lanzarote gaan, zullen zich onderdompelen in Puerto del Carmen, Playa Blanca of Costa Teguise.

Bezienwaardigheden op Lanzarote

Naast de vele stranden op Lanzarote, zijn er ook een heel aantal bezienswaardigheden die het bezoeken waard zijn tijdens je vakantie op het eiland. Veel van de bezienswaardigheden op Lanzarote zijn te danken aan kunstenaar César Manrique. César Manrique is geboren op Lanzarote en heeft zich enorm ingezet voor de natuur en cultuur op het eiland. Onder andere door zijn toedoen heeft het massatoerisme geen invloed op de cultuur en natuur van het eiland. Hieronder staan een enkele bezienswaardigheden op Lanzarote beschreven, voor de volledige lijst klikt U hier

1. Nationaal Park Timanfaya 
Het Nationaal Park Timanfaya is in het zuidwesten van Lanzarote gelegen. Het park is een vulkanisch natuurlandschap dat is ontstaan in 1730 door een grote vulkaanuitbarsting. In het park zijn maar liefst 25 kraters en ruim honderd vulkaankegels te vinden. Het unieke nationale park kan zonder reservering bezocht worden tegen een vergoeding. Bezoekers van het park kunnen een tour met een bus doen. Deze tour duurt een half uur en is bij de entree inbegrepen. Daarnaast kunnen bezoekers het park verkennen op de rug van een dromedaris en natuurlijk ook te voet.

 

2. Castillo de San José
Castillo de San José vindt zijn oorsprong in de 18e eeuw als vestingwerk op Lanzarote. Het bouwwerk is gelegen op de steile kust van Cueva de Inés. De vestiging werd tussen 1776 en 1779 gebouwd naar opdracht van Karel III van Spanje. De vestiging werd in het leven geroepen ter bescherming tegen piraterij waar het eiland vaak mee te kampen had. Door de ligging van het bouwwerk konden piraten en andere ongewenste bezoekers op tijd gesignaleerd worden. Tegenwoordig herbergt zich er het museum voor hedendaagse kunst. Daarnaast is er een restaurant met panoramisch uitzicht over de zee en er is een zaal voor concerten.

 

3. Cueva de los Verdes
De Cueva de Los Verdes is een van de langste vulkanische tunnels ter wereld en beschermt de lokale bevolking al honderden jaren op Lanzarote en sinds kort ook voor bezoekers sinds de opening in 1964. De Cuevas de Los Verdes zoals de Jameos del Agua maken deel uit van een 6 km lange lavabuis die ongeveer 4000 jaar geleden ontstond toen de Montaña La Corona uitbarstte.Het vormt een van de langste vulkanische galerijen ter wereld en is van groot wetenschappelijk belang.

 

4. Mirador del Río
Op zoek naar een natuurlijke high? Nou, voor een trefzekere fix van adrenaline moet je naar het noorden van het eiland en bezoek de adembenemende Mirador del Rio. Mirador betekent letterlijk een uitkijkpost en dit specifieke uitkijkpunt, precies aan het einde van het Risco de Famara-bereik, zo’n 479 meter hoog, is al vele honderden jaren voor dit doel gebruikt – zij het in verschillende vormen. Al in de 16e eeuw werd deze plek gebruikt door de recent gearriveerde Spaanse kolonisten van het eiland om op zoek te gaan naar plunderende piraten, die het eiland voor het grootste deel van tweehonderd jaar voortdurend binnenvielen en plunderden.

 

5. Monte Corona
De Monte Corona is een van de hoogste vulkanen op Lanzarote, met een hoogte van 605 meter. Een favoriet bij wandelaars en trekkers, Monte Corona kan worden bereikt vanuit het stadje Ye. Het pad naar de top loopt door wijngaarden en kale land en eindigt aan de noordelijke kraterrand. Vanaf hier leiden enkele sporen naar het binnenste van de krater. Een ander pad leidt naar een uitkijkpunt. Toegang tot sommige delen van de berg is ten strengste verboden vanwege de regels van Parque Natural de la Corona.

 

Klimaat op Lanzarote

Het eiland Lanzarote kent een subtropisch klimaat. Dat wil zeggen warme zomers en winters. Het hele jaar door wordt het minstens 20 °C. In de zomermaanden augustus en september wordt het gemiddeld zo’n 28 °C. Door de passaatwind die veel voor komt op het eiland, voelt het nooit erg heet aan. De beste reisperiode voor een vakantie naar Lanzarote is er niet. Je kunt het hele jaar een heerlijke vakantie op Lanzarote beleven. Het regent er minimaal, de temperatuur is altijd erg aangenaam en je hebt het hele jaar door kans op de passaatwind. Van oktober tot en met april heb je de meeste kans op een kleine regenbui. Deze maanden zou je dus niet de beste reisperiode kunnen noemen. Maar laat je zeker niet afschrikken om deze maanden op vakantie naar Lanzarote te gaan!

Stranden op Lanzarote

De stranden op Lanzarote zijn werkelijk prachtig. Veruit de meeste toeristen gaan op vakantie naar Lanzarote vanwege de mooie stranden en de heldere zee. Er zijn allerlei verschillende stranden op Lanzarote. Van witte zandstranden tot zwarte rotsstranden, op Lanzarote vind je het allemaal. Wat het mooiste strand van Lanzarote is, is moeilijk te zeggen. Dit ligt heel erg aan de invullen van je vakantie. Surfers wijzen Playa de Famara aan, terwijl iemand die wil zonnen juist Playa de Papagayo het mooiste strand van Lanzarote vindt. Populaire witte stranden op Lanzarote zijn:

♥ Playa de Papagayo
♥ Playa Grande
♥ Playa Flamingo
♥ Playa Honda

♥ Playa Grande

 

Beste reistijd Lanzarote 

De beste reistijd voor Lanzarote zijn de maanden mei tot en met juni en september tot en met oktober.
In het voorjaar en het najaar zijn de prijzen lager, is het relatief rustig en het weer niet te warm. Uitzonderingen zijn de drukke periodes rond Kerst, carnaval en Pasen. Ook in de zomermaanden is het drukker en natuurlijk veel warmer. Desondanks is het dankzij een vrijwel altijd aanwezige zeebries, ook in de zomer prima toeven op het eiland en is Lanzarote ook een uitstekend geschikt voor een zomervakantie. Lanzarote is rustiger dan de populaire vakantie-eilanden Gran Canaria en Tenerife.

 

Belangrijk om te weten !!!

Reisdocumenten

Persoondocumenten

 • Een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart is vereist.

Visum

 • Voor Lanzarote is geen visum nodig.

Reizen met minderjarige kinderen

 • Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.
 • Binnen de Schengenzone is het aan te raden (niet verplicht) een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op rijksoverheid.nl. Denk ook aan de landen waar je doorheen reist op weg naar de bestemming.

Bijzonderheden

 • De Nederlandse consulaten in Spanje verlenen geen diensten meer aan Nederlanders betreffende aanvragen voor paspoorten. Hiervoor kun je contact opnemen met de ambassade in Madrid. Aangeraden wordt altijd kopieën van belangrijke documenten bij zich te dragen. Bij diefstal of verlies van het paspoort kun je naast de aangifte bij de politie ook contact opnemen met de vervoers- of vliegmaatschappij. In geval van nood worden de kopieën van de documenten soms geaccepteerd voor de terugreis.
 • Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.

Lees hier de douaneregels voor lanzarote/Spanje

 

Rijbewijs

Auto of motor

 • Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Spanje, ook bij het huren van een voertuig.
 • Een IRB (internationaal rijbewijs) is niet vereist.
 • Let op: verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.

Bromfiets of snorfiets

 • Voor het besturen van brom- en snorfietsen is een rijbewijs vereist.

Overige voertuigen

 • Bijzondere voertuigen als speed-pedelecs, trikes, quads, tuktuks en dergelijke worden in de meeste landen bij een of meer van de bekende rijbewijscategorieën ondergebracht. Zo kan bijvoorbeeld een quad (in Nederland) zowel een bromfiets, een auto of een motor zijn, afhankelijk van de goedkeuring.
 • Binnen de EU, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland is er wat auto’s, motoren en bromfietsen betreft, geen verschil in rijbewijzen. In andere landen kunnen aan bijzondere voertuigen mogelijk andere rijbewijseisen worden gesteld dan in Nederland. Wij adviseren daarom ter plaatste bij de politie te informeren of je over het juiste rijbewijs beschikt.

Bijzonderheden

 • Deze informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.

 

Betalen in Lanzarote

Bankpas

 • Bankpassen worden vrijwel overal geaccepteerd.
 • Gebruik van een bankpas is meestal gratis. Er geldt een limiet per dag.

Creditcard

 • Creditcards worden bij vrijwel alle hotels, restaurants, winkels en tankstations geaccepteerd.
 • Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als de bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van een creditcard bij kleine bedragen af te raden.
 • De ANWB-creditcard is de goedkoopste creditcard voor ANWB-leden, zie anwb.nl.

Geldautomaten

 • Spanje heeft voldoende geldautomaten (cajero automáticoredbancATM).
 • Actuele informatie over geldautomaten in een bepaalde plaats is onder meer te vinden op maestrocard.commastercard.nl of visa.com.

Fooien

 • Servicio oftewel bedieningsgeld is vaak inbegrepen op de hotel- of restaurantrekening. Een fooi van 5 % is gebruikelijk afhankelijk van het type restaurant. Rond het bedrag naar boven af of laat het kleine wisselgeld liggen.
 • Gidsen en parkeerwachters verwachten een fooi.
 • Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Spanje is ongeveer gelijk met dat in Nederland.
De munteenheid in Spanje is de euro.

 

Huurauto boeken

 • Het wordt aangeraden om zeker in het hoogseizoen van tevoren en op tijd een huurauto te boeken.
 • Het kan bovendien voordeliger zijn om al voor de reis een huurauto te boeken.
 • Bij Hertz krijgen ANWB-leden 10 tot 15 procent korting op de huurtarieven. Ga voor meer informatie naar anwb.nl .
 • Het is ook mogelijk ‘all-inclusive’ een auto te huren in Spanje via Sunny Cars op anwb.nl

 

Medische informatie

De gezondheidszorg in Ibiza/Spanje is goed geregeld. Er is een soort gelijk gezondheidssysteem als in Nederland. Dit betekent dat er een algemene openbare zorg is die voor iedereen toegankelijk is en een netwerk van particuliere zorgverzekeringsmaatschappijen.
Voor Lanzarote/Spanje zijn geen inentingen verplicht.

Neem altijd contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic voor actuele adviezen.

Het drinken van kraanwater wordt afgeraden.

 

Veiligheid

Lanzarote/Spanje is een veilig reisland maar pas wel op voor zakkenrollers

 

Eten en drinken

In totaal kennen de Spanjaarden vier eetmomenten. Er wordt twee keer ontbeten, dan is er de lunch, het tussendoortje en het avondeten. Naast de eetmomenten verschillen ook de tijden hiervan erg met die van Nederland.

De Spanjaarden ontbijten twee keer per dag. In de ochtend wordt er vaak koffie gedronken met daarbij een stuk brood en wat cakejes. Aan het einde van de ochtend eet men een omelet, brood, tortilla of toast met jam of chocoladepasta. Natuurlijk ontbreken de churro’s vaak niet tijdens het ontbijt.

De lunch is voor de Spanjaarden de belangrijkste maaltijd van de dag. Deze bestaat uit een warme maaltijd met drie gangen en wordt gehouden tussen 14.00 uur en 16.00 uur. Als voorgerecht wordt er vaak een gevulde soep of een salade gegeten, het hoofdgerecht bestaat vaak uit vis of vlees met als bijgerecht rijst of salade en het nagerecht ontbreekt nagenoeg nooit. Daarna is het tijd voor de welbekende siësta.

Tussen 17.00 uur en 19.00 uur is het tijd voor een tussendoortje. Deze bestaat vaak uit een zoete snack zoals een croissantje of gebak. Pas rond 22.00 uur start men met het avondeten. Er worden tapas, salades en sandwiches gegeten. Dit gaat vaak door tot 00.00 uur.

Ook heeft Spanje typisch Spaanse dranken zoals de welbekende Sangria en verschillende Spaanse wijnsoorten. Zo kun je genieten van de Spaanse sherry en de cava. Ook Tinto de Verano is een heerlijk drankje dat verkoelend werkt in de warme zomermaanden. Dit is een mix van rode wijn en koolzuurhoudend water of bitter lemon. Verder worden er in Spanje veel sappen, koffie en water gedronken.

 

De taal

De Spaanse taal heeft twee namen, namelijk Spaans en Castiliaans. Beide betekenen hetzelfde. In Spanje wordt gesproken in verschillende talen. In totaal zijn er vijf officiële talen en twee niet-officiële talen. De vijf officiële talen zijn Spaans, Catalaans, Galicisch, Baskisch en Aranees. De twee niet-officiële talen zijn Asturisch en Aragonees. De enige nationale taal is Spaans. De andere officiële talen zijn talen van autonome gemeenschappen. Ook wordt er best veel engels gesproken

 

Bevolking

De inwoners van dit afwisselende land bezitten een aangeboren vriendelijkheid en levenslust. Spanjaarden steken normaal gesproken net zoveel energie in werken als in genieten. Weinig Spanjaarden laten hun leven leiden door de klok. De dag duurt lang en heeft zelfs een woord, mardrugada, voor de tijd tussen middernacht en het aanbreken van de dag wanneer het in de steden nog steeds druk is op de straten. Spanjaarden houden van mensen om zich heen. In veel plaatsen hechten de mensen eraan om een avondwandeling te maken en zijn de straten vol flaneurs.

 

Adressen en telefoonnummers Spanje

Het zal je maar overkomen, je paspoort kwijtraken op vakantie. Mocht er onverhoopt iets gebeuren in Lanzarote/Spanje, dan weet je nu waar je terecht kunt.

Klik hier voor meer informatie