Alles wat u moet weten over Mallorca

Op vakantie naar Mallorca
Mallorca, ook Majorca genoemd is het grootste eiland van de Balearen. Ieder jaar komen er miljoenen toeristen naar Mallorca om hier een heerlijke vakantie te beleven. De meeste toeristen komen naar Mallorca vanwege de velen stranden. De bekendste stranden op het eiland in de Middellandse Zee zijn Cala d’Or, Ca’n Pastila en Cala Millor


Naast de heerlijke temperaturen beschikt Mallorca over uitgestrekte zandstranden, een schitterende natuur en een gezellig uitgaansleven. Bovendien vliegt u vanaf Amsterdam in iets meer dan twee uur naar Mallorca. Kortom een ideaal eiland voor een veelzijdige vakantie.

Populaire Vakantie bestemmingen op Mallorca

● Palma de Mallorca                                                     ● Soller
● Alcudia                                                                         ● Pollensa
● Valldemossa                                                               ● Cala d’Or
● Cap de Formentor                                                      ● Magaluf

Badplaatsen Mallorca

Wanneer u op vakantie naar Mallorca wilt heeft u een ruime keuze uit diverse badplaatsen. De bekendste en populairste badplaats onder Nederlanders is El Arenal. Deze badplaats ligt aan de zuidkust van Mallorca en kent goede voorzieningen en een mooi strand. El Arenal is het uitgaanscentrum van Mallorca en trekt daardoor veel feestende jongeren. Wilt u liever een rustige badplaats dan is El Arenal voor u misschien niet de juiste keuze. Een andere populaire badplaats is Cala d’Or aan de oostkust van het eiland. Vanwege de kleine baaitjes met gezellige stranden is deze plaats populair bij gezinnen met kinderen. Port d’Alcudia, ook wel Alcudia genoemd is een gezellige badplaats in het noorden van Mallorca. Het oude centrum van dit voormalig vissersdorpje is erg gezellig, hier vindt u talloze winkeltjes en restaurantjes omgeven door een middeleeuwse stadsmuur.

Bezienswaardigheden op Mallorca

Op Mallorca zijn tal van prachtige bezienswaardigheden te vinden. Lees hieronder welke zeer de moeite waard zijn om te bezoeken tijdens uw vakantie naar Mallorca. Voor de complete lijst klik. Hieronder staan alvast 5 bezienswaardigheden voor U beschreven.

1. Cuevas del Drach 
Bij het mooie plaatsje Porto Cristo liggen de Cuevas del Drach. Deze grotten hebben een maximale diepte van 25 meter. Het zijn in totaal vier grotten: Black Cave, White Cave, Cave of Luis Salvador en Cave of the French. Deze zijn allemaal met elkaar verbonden. In de grotten bevindt zich ook een groot ondergronds meer, Lake Martel. Cuevas del Drach is vertaald naar het Nederlands “grotten van de draak”.

 

2. Kathedraal La Seu 
De Kathedraal La Seu is het mooiste gebouw van Mallorca. Het is gebouwd tussen de 13e en 17e eeuw ter ere van de heilige Maagd Maria. Wat deze kathedraal zo bijzonder maakt, is dat je de reflectie van de kathedraal in de vijver van het Parc de la Mar kunt zien. Dat geeft een prachtig gezicht. De beroemde architect Gaudi heeft het interieur van de kathedraal in het begin van de 20e eeuw gerenoveerd, waardoor er kleurige elementen in de kathedraal terug te vinden zijn.

 

3. Cap de Formentor
Helemaal in het meest noordelijke puntje van het eiland Mallorca vind je de klif Cap de Formentor. Dit zijn grote rotsachtige bergen die wel tot 400 meter boven het water uit stijgen. Verder staat er een prachtige vuurtoren uit 1892 op de top die je kunt bezoeken. Vanaf de baai Cala Pi de la Posade vertrekken verschillende excursies naar de klif. Er is een luxe hotel gelegen vlak bij Cap de Formentor waar beroemdheden vaak verblijven. Ook vind je er mooie zandstranden waar je heerlijk aan kunt relaxen en een duik kunt nemen in de zee.

 

4. National Park Mondragó 
Het natuurpark Mondragó is een van de favoriete plekken op Mallorca. Het ligt in het zuiden, dicht bij Santanyí, op kleine kronkelende straatjes met onberispelijke stenen muren. Het park staat bekend om zijn fijne witte zandstranden en de ongelooflijke turkooisblauwe zee. De afgelegen ligging stopt niet dat het erg populair is, dus je moet de schoonheid delen met je medereizigers! Prachtige kliffen reiken tot kristalhelder water en het wetlands Ses Fonts de n’Alis met zijn trekvogels completeren dit natuurreservaat en de plek voor schoonheid.

 

5. Galilea
Het kleine dorpje Galilea, in het zuidwesten van het eiland, ligt hoog (460 meter boven zeeniveau om precies te zijn) in het Tramuntana-gebergte, uitkijkend over het prachtige landschap naar de zee. Het wordt bereikt door middel van een licht angstaanjagende rit de berg op en rond talloze haarspeldbochten, maar het uitzicht als je het dorp bereikt maakt de rit de moeite waard, en de locatie betekent dat er over het algemeen maar heel weinig toeristen zijn.

 

Klimaat op Mallorca

Het klimaat van Mallorca is een Middellandse Zeeklimaat. De temperaturen dalen zelden onder het vriespunt en de zomerhitte wordt meestal verzacht door een fris briesje. De zon schijnt bijna 300 dagen per jaar en in de zomermaanden regent het praktisch nooit.

De gemiddelde maximumtemperatuur in de zomermaanden is 28 graden en ’s nachts koelt het gemiddeld niet verder af dan ongeveer 16 graden. De winters zijn zacht en de temperatuur blijft meestal boven de nul. Oktober en november zijn de natste maanden. In de winter kan af en toe wel wat sneeuw vallen, zeker in de bergen. In de hoger gelegen gebieden kan het weer sterk verschillen met de rest van het eiland. Hier is het over het algemeen minder zonnig, regent het meer en is het koeler dan in de lagergelegen gebieden.

 

Mallorca met kinderen

Gaat u op vakantie naar Mallorca met kinderen? Ook dan heeft dit veelzijdige eiland u veel te bieden. Het noorden van Mallorca is een populaire vakantiebestemming onder gezinnen met jonge kinderen. Het is hier erg rustig, waardoor de kinderen heerlijk hun gang kunnen gaan. Het water is hier ondiep, dus perfect voor kleine kinderen om krabben te vangen of op onderzoek uit te gaan. Leuke excursies voor tijdens uw vakantie naar Mallorca met kinderen:

♥ Safari Zoo in Calvià. Ga op autosafari en beleef een Afrikaanse safari compleet met giraffen, leeuwen en tijgers!
♥ Aqualand El Arenal. Dit waterpark met ontzettend veel glijbanen en andere attracties is een feest voor iedere familievakantie.
♥ Drakengrotten Mallorca. Zijn de kinderen niet bang in het donker? Bezoek dan de drakengrotten in Porto Christo. Dit grottencomplex inclusief ondergronds meer is erg leuk als u met kinderen naar Mallorca bent gekomen.
♥ Pirates Show. Mallorca staat bekend om zijn kwalitatief hoogstaande shows. De Pirates Show is daar een goed voorbeeld van. Door middel van dans, acrobatiek en veel special effects is dit een wel heel bijzonder uitje tijdens de vakantie naar Mallorca met kinderen!

Beste reistijd naar Mallorca

De beste reistijd voor Mallorca zijn de maanden mei, juni en september. Voor een echte zonvakantie of strandvakantie op Mallorca zijn de maanden juli en augustus ook geschikt, maar houd dan wel rekening met drukte. De maanden april, mei en oktober zijn koeler en dus meer geschikt voor een actievere vakantie. Wie eenzame stranden en wilde bloemen zoekt, moet Mallorca bezoeken in maart en april.

Het zeewater is aangenaam warm vanaf midden mei. Juli en augustus zijn de heetste maanden. September brengt vaak de eerste afkoeling, maar ook storm en regen. De herfst is, naast het voorjaar, de beste tijd om te wandelen en de fietsen.

 

Belangrijk om te weten !!!

Reisdocumenten

Persoondocumenten

 • Een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart is vereist.

Visum

 • Voor Mallorca is geen visum nodig.

Reizen met minderjarige kinderen

 • Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.
 • Binnen de Schengenzone is het aan te raden (niet verplicht) een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op rijksoverheid.nl. Denk ook aan de landen waar je doorheen reist op weg naar de bestemming.

Bijzonderheden

 • De Nederlandse consulaten in Spanje verlenen geen diensten meer aan Nederlanders betreffende aanvragen voor paspoorten. Hiervoor kun je contact opnemen met de ambassade in Madrid. Aangeraden wordt altijd kopieën van belangrijke documenten bij zich te dragen. Bij diefstal of verlies van het paspoort kun je naast de aangifte bij de politie ook contact opnemen met de vervoers- of vliegmaatschappij. In geval van nood worden de kopieën van de documenten soms geaccepteerd voor de terugreis.
 • Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.

Lees hier de douaneregels voor Mallorca/Spanje

 

Rijbewijs

Auto of motor

 • Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Spanje, ook bij het huren van een voertuig.
 • Een IRB (internationaal rijbewijs) is niet vereist.
 • Let op: verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.

Bromfiets of snorfiets

 • Voor het besturen van brom- en snorfietsen is een rijbewijs vereist.

Overige voertuigen

 • Bijzondere voertuigen als speed-pedelecs, trikes, quads, tuktuks en dergelijke worden in de meeste landen bij een of meer van de bekende rijbewijscategorieën ondergebracht. Zo kan bijvoorbeeld een quad (in Nederland) zowel een bromfiets, een auto of een motor zijn, afhankelijk van de goedkeuring.
 • Binnen de EU, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland is er wat auto’s, motoren en bromfietsen betreft, geen verschil in rijbewijzen. In andere landen kunnen aan bijzondere voertuigen mogelijk andere rijbewijseisen worden gesteld dan in Nederland. Wij adviseren daarom ter plaatste bij de politie te informeren of je over het juiste rijbewijs beschikt.

Bijzonderheden

 • Deze informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.

 

Betalen op Mallorca

Bankpas

 • Bankpassen worden vrijwel overal geaccepteerd.
 • Gebruik van een bankpas is meestal gratis. Er geldt een limiet per dag.

Creditcard

 • Creditcards worden bij vrijwel alle hotels, restaurants, winkels en tankstations geaccepteerd.
 • Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als de bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van een creditcard bij kleine bedragen af te raden.
 • De ANWB-creditcard is de goedkoopste creditcard voor ANWB-leden, zie anwb.nl.

Geldautomaten

 • Spanje heeft voldoende geldautomaten (cajero automáticoredbancATM).
 • Actuele informatie over geldautomaten in een bepaalde plaats is onder meer te vinden op maestrocard.commastercard.nl of visa.com.

Fooien

 • Servicio oftewel bedieningsgeld is vaak inbegrepen op de hotel- of restaurantrekening. Een fooi van 5 % is gebruikelijk afhankelijk van het type restaurant. Rond het bedrag naar boven af of laat het kleine wisselgeld liggen.
 • Gidsen en parkeerwachters verwachten een fooi.
 • Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Spanje is ongeveer gelijk met dat in Nederland.
De munteenheid in Spanje is de euro.

 

Huurauto boeken

 • Het wordt aangeraden om zeker in het hoogseizoen van tevoren en op tijd een huurauto te boeken.
 • Het kan bovendien voordeliger zijn om al voor de reis een huurauto te boeken.
 • Bij Hertz krijgen ANWB-leden 10 tot 15 procent korting op de huurtarieven. Ga voor meer informatie naar anwb.nl .
 • Het is ook mogelijk ‘all-inclusive’ een auto te huren in Spanje via Sunny Cars op anwb.nl

 

Medische informatie

De gezondheidszorg in Mallorca/Spanje is goed geregeld. Er is een soort gelijk gezondheidssysteem als in Nederland. Dit betekent dat er een algemene openbare zorg is die voor iedereen toegankelijk is en een netwerk van particuliere zorgverzekeringsmaatschappijen.
Voor Mallorca/Spanje zijn geen inentingen verplicht.

Neem altijd contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic voor actuele adviezen.

Het drinken van kraanwater wordt afgeraden.

 

Veiligheid

Mallorca/Spanje is een veilig reisland maar pas wel op voor zakkenrollers


Eten en drinken

In totaal kennen de Spanjaarden vier eetmomenten. Er wordt twee keer ontbeten, dan is er de lunch, het tussendoortje en het avondeten. Naast de eetmomenten verschillen ook de tijden hiervan erg met die van Nederland.

De Spanjaarden ontbijten twee keer per dag. In de ochtend wordt er vaak koffie gedronken met daarbij een stuk brood en wat cakejes. Aan het einde van de ochtend eet men een omelet, brood, tortilla of toast met jam of chocoladepasta. Natuurlijk ontbreken de churro’s vaak niet tijdens het ontbijt.

De lunch is voor de Spanjaarden de belangrijkste maaltijd van de dag. Deze bestaat uit een warme maaltijd met drie gangen en wordt gehouden tussen 14.00 uur en 16.00 uur. Als voorgerecht wordt er vaak een gevulde soep of een salade gegeten, het hoofdgerecht bestaat vaak uit vis of vlees met als bijgerecht rijst of salade en het nagerecht ontbreekt nagenoeg nooit. Daarna is het tijd voor de welbekende siësta.

Tussen 17.00 uur en 19.00 uur is het tijd voor een tussendoortje. Deze bestaat vaak uit een zoete snack zoals een croissantje of gebak. Pas rond 22.00 uur start men met het avondeten. Er worden tapas, salades en sandwiches gegeten. Dit gaat vaak door tot 00.00 uur.

Ook heeft Spanje typisch Spaanse dranken zoals de welbekende Sangria en verschillende Spaanse wijnsoorten. Zo kun je genieten van de Spaanse sherry en de cava. Ook Tinto de Verano is een heerlijk drankje dat verkoelend werkt in de warme zomermaanden. Dit is een mix van rode wijn en koolzuurhoudend water of bitter lemon. Verder worden er in Spanje veel sappen, koffie en water gedronken.

 

De taal

De Spaanse taal heeft twee namen, namelijk Spaans en Castiliaans. Beide betekenen hetzelfde. In Spanje wordt gesproken in verschillende talen. In totaal zijn er vijf officiële talen en twee niet-officiële talen. De vijf officiële talen zijn Spaans, Catalaans, Galicisch, Baskisch en Aranees. De twee niet-officiële talen zijn Asturisch en Aragonees. De enige nationale taal is Spaans. De andere officiële talen zijn talen van autonome gemeenschappen. Ook wordt er best veel engels gesproken.

 

Bevolking

De inwoners van dit afwisselende land bezitten een aangeboren vriendelijkheid en levenslust. Spanjaarden steken normaal gesproken net zoveel energie in werken als in genieten. Weinig Spanjaarden laten hun leven leiden door de klok. De dag duurt lang en heeft zelfs een woord, mardrugada, voor de tijd tussen middernacht en het aanbreken van de dag wanneer het in de steden nog steeds druk is op de straten. Spanjaarden houden van mensen om zich heen. In veel plaatsen hechten de mensen eraan om een avondwandeling te maken en zijn de straten vol flaneurs.

 

Adressen en telefoonnummers Spanje

Het zal je maar overkomen, je paspoort kwijtraken op vakantie. Mocht er onverhoopt iets gebeuren in Mallorca/Spanje, dan weet je nu waar je terecht kunt.

Klik hier voor meer informatie