Alles wat je moet weten over Menorca

Vakantie naar Menorca
Menorca is een rustig eiland waar je heerlijk kunt genieten van de natuur en cultuur die het eiland te bieden heeft. Een vakantie naar Menorca kan je op verschillende manieren besteden. Je kunt op de zandstranden heerlijk genieten van een zonvakantie. Maar het eiland leent zich ook goed voor een rondreis over de Balearen of voor Eilandhoppen.


Een vakantie naar Menorca heeft erg veel te bieden. De rustige stranden gecombineerd met gezellige havens en terrassen maken Minorca tot een heerlijke vakantiebestemming. Heb je geen zin in massatoerisme, maar wil je wel een eiland van de Balearen bezoeken? Dan is een vakantie naar Menorca zeker een aanrader!

Populaire bestemmingen op Ibiza

● Ciutadella de Menorca                                            ● Ferreries
● Sant Lluis                                                                   ● Es Castell
● Alaior                                                                          ● Es Migjorn Gran
● Mao Mahon                                                               ● Es Mercadal

Bezienswaardigheden op Menorca

Een aantal bezienswaardigheden moet je gezien hebben tijdens je vakantie naar Menorca. Bekijk hier onder welke bezienswaardigheden er mogelijk zijn op Menorca. Voor de complete lijst klik hier.

1. Cova des Coloms 
De Cova des Coloms is de grootste grot van Menorca, gelegen in het zuiden van het eiland. Het ligt in de Barranc de Binigaus kloof. Deze grot heeft als bijnaam “de kathedraal” door de vorm van de grot. De grot is op het hoogste punt 24 meter hoog, gemiddeld 15 meter hoog en 110 meter lang. Je kunt hier veel vleermuizen tegenkomen. Als je de grot wilt bezoeken, kun je het best te voet vanuit de plaats Es Migjorn Gran gaan.

 

2. Monte Toro 
Monte Toro (ook wel El Toro genoemd) is de hoogste berg van het eiland Menorca. De berg is zo’n 350 meter hoog en vanaf de top heb je een geweldig uitzicht over het gehele eiland. Hier vind je ook het Santuario de Toro, een klooster en pelgrimsoord gebouwd in 1670. Bij het klooster staat een groot beeld van Christus ter nagedachtenis aan alle Menorcanen die zijn gestorven tijdens de oorlog in Marokko begin van de 20e eeuw.

 

3. Cala Galdana
Cala Galdana is de grootste baai van Menorca, gelegen in het zuiden van het eiland. In deze badplaats is van alles te doen. Je kunt er watersporten beoefenen, winkelen en een lekker hapje eten. Lig je toch liever aan het strand? Niet ver gelegen van Cala Galdana ligt Cala Macarella, het mooiste strand van Menorca. Dit strand is omgeven door groene heuvels en heeft helderblauw water waar je heerlijk in kunt zwemmen.

 

4. Naveta des Tudons
De Naveta des Tudons is een van de meest emblematische monumenten van de geschiedenis van de Balearen. Je kunt het bezoek niet missen vanwege de schoonheid en de magie die oprijst uit de stenen. Het is een begrafenismonument uit de eindeperiode van het pretalayotische tijdperk (bronstijd), gebouwd van enorme stenen blokken die perfect in de vorm van een ondersteboven schip zijn gemonteerd. De voorgevel is vlak en licht gebogen, waar we een deuropening kunnen vinden in een vierkante hal, die via een hellende schoorsteen de onderste kamer met de bovenstaande verbindt.

 

5. Torre d’en Galmés
Torre d’en Galmés is de grootste talayotische nederzetting op het eiland met meer dan 60.000 vierkante meter. Het bevindt zich op een heuvel, omdat het oorspronkelijk de missie had om het territorium te controleren. Het bestaat uit een openbare ruimte, we kunnen een precint vinden met drie talaiots, waar de mensen zich ooit in het verleden hebben verzameld om hun ceremonies te vieren. Deze ruimte bevindt zich op het hoge gedeelte van de heuvel, waar we ook het taula-gebied met zijn gevallen hoofdstad en een ruimte kunnen bezoeken. Aan de andere onderkant zien we een overdekte hypostyle gemaakt van platen ondersteund door mediterrane stijl kolommen.

 

Klimaat op Menorca

Het eiland Menorca kent een mediterrane klimaat. Dat betekent dat het eiland warme zomers heeft en milde winters. In de zomer is het weer op Menorca erg zonnig met veel zonuren per dag. De gemiddelde temperatuur ligt in de zomermaanden rond de 28°C. In de winter is het weer op Menorca iets minder warm. De temperaturen dalen in de wintermaanden naar 14°C.  Het weer op Menorca maakt Menorca dus zowel in de zomer als in de winter tot een perfecte vakantiebestemming! Regen zal je tijdens je vakantie naar Menorca bijna niet treffen.

Activiteiten die je kunt ondernemen

Op Menorca zijn verschillende activiteiten mogelijk om je vakantie helemaal compleet te maken. Een lijst met de mooiste activiteiten vindt je hier. Hieronder staat de Top 3

1. Jeep Safari
Ontdek Minorca en maak kennis met de fauna, flora, indrukwekkende kloven, verborgen grotten en wilde baaien! Geniet van prachtige Jeep Safari op Menorca en beleef de “aventure” rond het eiland. Minorca is een plaats van doorgang geweest van diverse culturen vanwege zijn strategische ligging in het centrum van de westelijke Middellandse Zee. Deze hebben een rijke historische nalatenschap achtergelaten op het eiland, waardoor Minorca een land is met een aanzienlijk erfgoed.

 

2. Boottocht vanuit Ciutadella
Vaar langs de zuidkust van het eiland en geniet van vrije tijd op de stranden van Cala Turqueta en Son Saura. En zie vanaf de waterkant welke prachtige kustlijn Menorca heeft.

3. Snorkelen
Geniet van een leuke dag zwemmen en snorkelen bij de prachtige kust van Mallorca! Je zult genieten van het uitzicht op de adembenemende kustlijn van Mallorca, het hoofdeiland van de Balearen, en je hebt verschillende zwem- en snorkelmogelijkheden in de Middellandse Zee.

 

Beste Reistijd voor Menorca

De beste reistijd voor Menorca zijn de maanden mei, juni en september. Voor een echte zonvakantie of strandvakantie op Menorca zijn de maanden juli en augustus ook geschikt, maar houd dan wel rekening met drukte. De maanden april, mei en oktober zijn koeler en dus meer geschikt voor een actievere vakantie. Wie eenzame stranden en wilde bloemen zoekt, moet Menorca bezoeken in maart en april.

Het zeewater is aangenaam warm vanaf midden mei. Juli en augustus zijn de heetste maanden. September brengt vaak de eerste afkoeling, maar ook storm en regen. De herfst is, naast het voorjaar, de beste tijd om te wandelen en de fietsen.

 

Belangrijk om te weten !!!

Reisdocumenten

Persoonsdocumenten

 • Een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart is vereist.

Visum

 • Voor Menorca is geen visum nodig.

Reizen met minderjarige kinderen

 • Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.
 • Binnen de Schengenzone is het aan te raden (niet verplicht) een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op rijksoverheid.nl. Denk ook aan de landen waar je doorheen reist op weg naar de bestemming.

Bijzonderheden

 • De Nederlandse consulaten in Spanje verlenen geen diensten meer aan Nederlanders betreffende aanvragen voor paspoorten. Hiervoor kun je contact opnemen met de ambassade in Madrid. Aangeraden wordt altijd kopieën van belangrijke documenten bij zich te dragen. Bij diefstal of verlies van het paspoort kun je naast de aangifte bij de politie ook contact opnemen met de vervoers- of vliegmaatschappij. In geval van nood worden de kopieën van de documenten soms geaccepteerd voor de terugreis.
 • Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.

Lees hier de douaneregels voor Ibiza/Spanje

 

Rijbewijs

Auto of motor

 • Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Spanje, ook bij het huren van een voertuig.
 • Een IRB (internationaal rijbewijs) is niet vereist.
 • Let op: verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.

Bromfiets of snorfiets

 • Voor het besturen van brom- en snorfietsen is een rijbewijs vereist.

Overige voertuigen

 • Bijzondere voertuigen als speed-pedelecs, trikes, quads, tuktuks en dergelijke worden in de meeste landen bij een of meer van de bekende rijbewijscategorieën ondergebracht. Zo kan bijvoorbeeld een quad (in Nederland) zowel een bromfiets, een auto of een motor zijn, afhankelijk van de goedkeuring.
 • Binnen de EU, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland is er wat auto’s, motoren en bromfietsen betreft, geen verschil in rijbewijzen. In andere landen kunnen aan bijzondere voertuigen mogelijk andere rijbewijseisen worden gesteld dan in Nederland. Wij adviseren daarom ter plaatste bij de politie te informeren of je over het juiste rijbewijs beschikt.

Bijzonderheden

 • Deze informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.

 

Betalen op Menorca

Bankpas

 • Bankpassen worden vrijwel overal geaccepteerd.
 • Gebruik van een bankpas is meestal gratis. Er geldt een limiet per dag.

Creditcard

 • Creditcards worden bij vrijwel alle hotels, restaurants, winkels en tankstations geaccepteerd.
 • Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als de bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van een creditcard bij kleine bedragen af te raden.
 • De ANWB-creditcard is de goedkoopste creditcard voor ANWB-leden, zie anwb.nl.

Geldautomaten

 • Spanje heeft voldoende geldautomaten (cajero automáticoredbancATM).
 • Actuele informatie over geldautomaten in een bepaalde plaats is onder meer te vinden op maestrocard.commastercard.nl of visa.com.

Fooien

 • Servicio oftewel bedieningsgeld is vaak inbegrepen op de hotel- of restaurantrekening. Een fooi van 5 % is gebruikelijk afhankelijk van het type restaurant. Rond het bedrag naar boven af of laat het kleine wisselgeld liggen.
 • Gidsen en parkeerwachters verwachten een fooi.
 • Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Spanje is ongeveer gelijk met dat in Nederland.
De munteenheid in Spanje is de euro.

 

Huurauto boeken

 • Het wordt aangeraden om zeker in het hoogseizoen van tevoren en op tijd een huurauto te boeken.
 • Het kan bovendien voordeliger zijn om al voor de reis een huurauto te boeken.
 • Bij Hertz krijgen ANWB-leden 10 tot 15 procent korting op de huurtarieven. Ga voor meer informatie naar anwb.nl .
 • Het is ook mogelijk ‘all-inclusive’ een auto te huren in Spanje via Sunny Cars op anwb.nl

 

Medische informatie

De gezondheidszorg in Menorca/Spanje is goed geregeld. Er is een soort gelijk gezondheidssysteem als in Nederland. Dit betekent dat er een algemene openbare zorg is die voor iedereen toegankelijk is en een netwerk van particuliere zorgverzekeringsmaatschappijen.
Voor Menorca/Spanje zijn geen inentingen verplicht.

Neem altijd contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic voor actuele adviezen.

Het drinken van kraanwater wordt afgeraden.

 

Veiligheid

Menorca/Spanje is een veilig reisland maar pas wel op voor zakkenrollers

 

Eten en drinken

In totaal kennen de Spanjaarden vier eetmomenten. Er wordt twee keer ontbeten, dan is er de lunch, het tussendoortje en het avondeten. Naast de eetmomenten verschillen ook de tijden hiervan erg met die van Nederland.

De Spanjaarden ontbijten twee keer per dag. In de ochtend wordt er vaak koffie gedronken met daarbij een stuk brood en wat cakejes. Aan het einde van de ochtend eet men een omelet, brood, tortilla of toast met jam of chocoladepasta. Natuurlijk ontbreken de churro’s vaak niet tijdens het ontbijt.

De lunch is voor de Spanjaarden de belangrijkste maaltijd van de dag. Deze bestaat uit een warme maaltijd met drie gangen en wordt gehouden tussen 14.00 uur en 16.00 uur. Als voorgerecht wordt er vaak een gevulde soep of een salade gegeten, het hoofdgerecht bestaat vaak uit vis of vlees met als bijgerecht rijst of salade en het nagerecht ontbreekt nagenoeg nooit. Daarna is het tijd voor de welbekende siësta.

Tussen 17.00 uur en 19.00 uur is het tijd voor een tussendoortje. Deze bestaat vaak uit een zoete snack zoals een croissantje of gebak. Pas rond 22.00 uur start men met het avondeten. Er worden tapas, salades en sandwiches gegeten. Dit gaat vaak door tot 00.00 uur.

Ook heeft Spanje typisch Spaanse dranken zoals de welbekende Sangria en verschillende Spaanse wijnsoorten. Zo kun je genieten van de Spaanse sherry en de cava. Ook Tinto de Verano is een heerlijk drankje dat verkoelend werkt in de warme zomermaanden. Dit is een mix van rode wijn en koolzuurhoudend water of bitter lemon. Verder worden er in Spanje veel sappen, koffie en water gedronken.

 

De taal

De Spaanse taal heeft twee namen, namelijk Spaans en Castiliaans. Beide betekenen hetzelfde. In Spanje wordt gesproken in verschillende talen. In totaal zijn er vijf officiële talen en twee niet-officiële talen. De vijf officiële talen zijn Spaans, Catalaans, Galicisch, Baskisch en Aranees. De twee niet-officiële talen zijn Asturisch en Aragonees. De enige nationale taal is Spaans. De andere officiële talen zijn talen van autonome gemeenschappen. Ook wordt er best veel engels gesproken

 

Bevolking

De inwoners van dit afwisselende land bezitten een aangeboren vriendelijkheid en levenslust. Spanjaarden steken normaal gesproken net zoveel energie in werken als in genieten. Weinig Spanjaarden laten hun leven leiden door de klok. De dag duurt lang en heeft zelfs een woord, mardrugada, voor de tijd tussen middernacht en het aanbreken van de dag wanneer het in de steden nog steeds druk is op de straten. Spanjaarden houden van mensen om zich heen. In veel plaatsen hechten de mensen eraan om een avondwandeling te maken en zijn de straten vol flaneurs.

 

Adressen en telefoonnummers Spanje

Het zal je maar overkomen, je paspoort kwijtraken op vakantie. Mocht er onverhoopt iets gebeuren in Menorca/Spanje, dan weet je nu waar je terecht kunt.

Klik hier voor meer informatie