contact@holidayforkids.nl

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.

Already a member?

Login
contact@holidayforkids.nl

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.

Already a member?

Login

Alles wat U moet weten over Spanje

Vakantieland Spanje heeft veel prachtige locaties voor een heerlijke vakantie. Het land leent zich voor verschillende vakantietypes. Wat te denken van een stedentrip naar Barcelona of Madrid? Cultuur snuiven in de voor toeristen nog iets onbekendere steden Sevilla en Valencia? Liever op zonvakantie, ook dat kan tijdens een vakantie in Spanje. Geniet van de stranden aan de Spaanse Costa’s, de Costa Brava of de Costa Blanco. Een andere populaire vakantiebestemming binnen Spanje is Andalusië. Dit zonnige gebied in Zuid-Spanje trekt ieder jaar veel toeristen. Spanje is ook een populair vakantieland vanwege de eilanden die bij het land horen. Het heerlijke klimaat, de helderblauwe zee en de prachtige stranden maken het hier tot een waar paradijsje. De Canarische Eilanden Lanzarote, Gran Canaria en Tenerife zijn erg in trek bij toeristen. En dan maken de partyeilanden in de Middellandse Zee Ibiza en Mallorca ook nog onderdeel uit van dit prachtig diverse land. Zoals je leest, een vakantie in Spanje kan je op heel verschillende bestemmingen doorbrengen. Voor ieder wat wils!

Bekijk hier alle reisinformatie

Over de Eilanden van Spanje

Canarische Eilanden

Balearen Eilanden

Spanje

Populaire vakantie bestemmingen

 • Barcelona
 • Madrid
 • Valencia
 • Alicante
 • Lloret de Mar
 • Tossa de Mar
 • Blanes
 • Salou
 • Malgrat de Mar
 • Andalusie
 • Marbella
 • Benidorm
Spanje

Bezienswaardigheden

Spanje heeft ontzettend veel te bieden. Er zijn daarom ook heel veel mooie bezienswaardigheden te vinden in het land die zeker het bezoeken waard zijn tijdens je vakantie. Wil je weten welke bezienswaardigheden je zeker niet over mag slaan bekijk de lijst hieronder?  Wil je weten wat Spanje nog meer aan mooie bezienswaardigheden te bieden heeft, bekijk dan snel deze lijst.

A Must See

La Sagrada Familia

La Sagrada Familia is een absoluut adembenemende kerk in Barcelona, Spanje. De architect achter dit juweel, dat nog steeds niet is voltooid, is niemand minder dan Antoni Gaudí. Gaudí heeft wereldberoemde meesterwerken verspreid over heel Barcelona, hoewel geen enkele een behoorlijk interessante achtergrond heeft, zoals La Sagrada Familia.

A Must See

La Sagrada Familia

La Sagrada Familia is een absoluut adembenemende kerk in Barcelona, Spanje. De architect achter dit juweel, dat nog steeds niet is voltooid, is niemand minder dan Antoni Gaudí. Gaudí heeft wereldberoemde meesterwerken verspreid over heel Barcelona, hoewel geen enkele een behoorlijk interessante achtergrond heeft, zoals La Sagrada Familia.

A Must See

Bezoek Spanje mooiste stranden

Met honderden kilometers kustlijn beschikbaar, kunnen bezoekers ervoor kiezen om te zonnebaden op stedelijke stranden die pulseren met mensen of te ontspannen langs geïsoleerde stukken van zijdeachtig zand.

A Must See

Klooster van Montserrat

Montserrat heeft een oude geschiedenis met religie, daterend uit de tijd dat de Romeinen een tempel bouwden om Venus te aanbidden. Later werd het verbonden met het christendom, omdat kluizenaarsmonniken verschillende kluizen rond de berg bouwden. in 1025 werd het Santa Maria de Montserrat-klooster gebouwd en begonnen pelgrims aan te trekken, die de wonderen van de Maagd van Montserrat bijwoonden en verkondigden.

A Must See

Bioparc Fuengirolo

Een nieuwe onderdompeling zoo-concept die beoogt de bezoeker te verankeren in de natuurlijke omgeving van de dieren door de natuurlijke habitat van elke soort natuurgetrouw na te bootsen. Bezoekers nemen elke soort op in een omgeving die lijkt op de natuurlijke soort. Hoe doen ze dat? Het park maakt gebruik van natuurlijke kenmerken zoals rivieren, omgevallen boomstammen en rotsen die dienen als barrières tussen het dier en de bezoeker en de verschillende soorten scheiden. Betreed het eiland Madagaskar, verlies jezelf tussen de tempels binnengevallen door de jungle, verlaten beelden en vernietigde torens verdedigd door orang-oetangs.

Spanje

Klimaat

Veel Nederlanders vertrekken in de zomer naar Spanje voor een welverdiende vakantie. Een belangrijke rede voor een vakantie in Spanje is het heerlijke klimaat in dit land. Het klimaat in Spanje kenmerkt zich door de vele zonuren in de zomer, maar toch ook de gure winters. In het noorden, rond de Pyreneeën, kan het in de winter erg koud zijn. Dit is dan ook een populaire bestemming voor wintersport. Een ander bekend wintersportgebied in Spanje, Sierra Nevada, kent ook een koude winter met veel neerslag in de vorm van sneeuw en ijzel. Toch denken de meeste mensen bij het klimaat in Spanje aan de hete zomers. En dat klopt ook. De Spaanse eilanden bieden een heerlijk mediterraans klimaat, waardoor een vakantie in Spanje in de zomermaanden erg populair is. Ook op het vasteland is het in de zomer goed toeven met temperaturen rond de 26°C.

Spanje

Activiteiten die je kunt ondernemen

A Must Do

Bezoek 1 van Spanje’s prachtige Waterparken

Als je wat plezier en actie nodig hebt tijdens de vakantie in Spanje, kun je een bezoek brengen aan een van de vele grote waterparken, in totaal zijn er waarschijnlijk ongeveer 60-70 ( zie deze lijst van waterparken ). We hebben meer dan 45  waterparken verzameld. De waterparken liggen voornamelijk aan de Spaanse oostkust, maar er zijn natuurlijk ook enkele grote parken op de populaire Spaanse eilanden zoals Mallorca en Tenerife.

A Must Do

Breng een bezoekje aan Port Aventura

Het avontuur van je leven wacht op het themapark PortAventura World in Salou aan de prachtige Costa Dorada! PortAventura World is een van de populairste themaparken in Europa, met spannende, bekroonde attracties, shows, coasters en meer in 6 spannende thema-landen. Waar anders kun je de dag in Mexico beginnen, reis je door China, de Middellandse Zee en Polynesië en beland je in het Wilde Westen!

A Must Do

Maak een Jeep Safari in Spanje

Jeepsafari’s behoren tot de meest populaire activiteiten waarbij u de unieke natuur rondom uw resort kunt ontdekken. Plezier en actie worden gegarandeerd door met een jeep te rijden op spannende offroad-tracks! Geniet van een fantastisch uitzicht en reis door ongerepte dorpen tijdens een jeepsafari in Spanje.

Beste Reistijd Spanje

De beste reistijd voor Spanje zijn over het algemeen de maanden juni tot en met september. Er zijn echter grote regionale verschillen, die zich vooral in juli en augustus in het binnenland kunnen uiten in extreme hitte. De Canarische Eilanden zijn een uitzondering, waar bijna het hele jaar door genoten kan worden van een aangenaam klimaat. De beste reistijd voor Mallorca in de Middellandse Zee is van april tot en met september. Ook in de winter is Spanje geschikt om te overwinteren. Wel valt er dan vaak wat meer regen.

Reis Informatie

Belangrijk om te weten !!!

Reisdocumenten
Voertuigen
Rijbewijs
Betalen in Spanje
Vervoer in Spanje
Medische informatie
Veiligheid
Eten en drinken
De taal
Bevolking
Adressen en telefoonnummers Spanje

Persoonsdocumenten

 • Een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart is vereist.

Visum

 • Voor Spanje is geen visum nodig.

Reizen met minderjarige kinderen

 • Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.
 • Binnen de Schengenzone is het aan te raden (niet verplicht) een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op rijksoverheid.nl. Denk ook aan de landen waar je doorheen reist op weg naar de bestemming.

Bijzonderheden

 • De Nederlandse consulaten in Spanje verlenen geen diensten meer aan Nederlanders betreffende aanvragen voor paspoorten. Hiervoor kun je contact opnemen met de ambassade in Madrid. Aangeraden wordt altijd kopieën van belangrijke documenten bij zich te dragen. Bij diefstal of verlies van het paspoort kun je naast de aangifte bij de politie ook contact opnemen met de vervoers- of vliegmaatschappij. In geval van nood worden de kopieën van de documenten soms geaccepteerd voor de terugreis.
 • Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.

Lees hier de douaneregels voor Spanje

 • Het Nederlandse kentekenbewijs wordt erkend.
 • Een NL-sticker is niet vereist. De landcode op de kentekenplaat is voldoende. Heeft de kentekenplaat geen landcode (aanhangwagen, fietsendrager, oldtimer), dan is wel een NL-sticker vereist.

Leenvoertuig

 • Indien het voertuig niet op eigen naam staat, bijvoorbeeld een leaseauto, laat dan door de eigenaar een machtiging opstellen en ondertekenen, bij voorkeur in meerdere talen.
 • Meer informatie over het rijden in een voertuig van iemand anders zie anwb.nl.

Verzekering

 • Zowel voertuig als caravan/aanhangwagen moeten verzekerd zijn.
 • Een groene kaart wordt erkend.
 • Het is niet verplicht om een groene kaart bij je te hebben, maar je moet wel altijd kunnen aantonen dat een voertuig en caravan/aanhangwagen (met eigen kenteken) verzekerd is. Het is daarom aan te raden om voor beide een groene kaart mee te nemen omdat alle verzekeringsgegevens hierop staan. Neem het origineel mee, een kopie wordt vaak niet geaccepteerd.

Bijzonderheden

 • Bovenstaande informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.

Auto of motor

 • Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Spanje, ook bij het huren van een voertuig.
 • Een IRB (internationaal rijbewijs) is niet vereist.
 • Let op: verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.

Bromfiets of snorfiets

 • Voor het besturen van brom- en snorfietsen is een rijbewijs vereist.

Overige voertuigen

 • Bijzondere voertuigen als speed-pedelecs, trikes, quads, tuktuks en dergelijke worden in de meeste landen bij een of meer van de bekende rijbewijscategorieën ondergebracht. Zo kan bijvoorbeeld een quad (in Nederland) zowel een bromfiets, een auto of een motor zijn, afhankelijk van de goedkeuring.
 • Binnen de EU, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland is er wat auto’s, motoren en bromfietsen betreft, geen verschil in rijbewijzen. In andere landen kunnen aan bijzondere voertuigen mogelijk andere rijbewijseisen worden gesteld dan in Nederland. Wij adviseren daarom ter plaatste bij de politie te informeren of je over het juiste rijbewijs beschikt.

Bijzonderheden

 • Deze informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.

Bankpas

 • Bankpassen worden vrijwel overal geaccepteerd.
 • Gebruik van een bankpas is meestal gratis. Er geldt een limiet per dag.

Creditcard

 • Creditcards worden bij vrijwel alle hotels, restaurants, winkels en tankstations geaccepteerd.
 • Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als de bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van een creditcard bij kleine bedragen af te raden.
 • De ANWB-creditcard is de goedkoopste creditcard voor ANWB-leden, zie anwb.nl/creditcard.

Geldautomaten

 • Spanje heeft voldoende geldautomaten (cajero automáticoredbancATM).
 • Actuele informatie over geldautomaten in een bepaalde plaats is onder meer te vinden op maestrocard.commastercard.nl of visa.com.

Fooien

 • Servicio oftewel bedieningsgeld is vaak inbegrepen op de hotel- of restaurantrekening. Een fooi van 5 % is gebruikelijk afhankelijk van het type restaurant. Rond het bedrag naar boven af of laat het kleine wisselgeld liggen.
 • Gidsen en parkeerwachters verwachten een fooi.
 • Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Spanje is ongeveer gelijk met dat in Nederland. De munteenheid in Spanje is de euro.

De vliegreis duurt, afhankelijk van de bestemming, gemiddeld 2 tot 3 uur. De vliegreis naar de Canarische Eilanden duurt gemiddeld 4,5 uur. Spanje heeft 105 vliegvelden verspreid over het hele land, waarvan 33 ook internationale vluchten uitvoeren. De belangrijkste hiervan zijn de luchthaven Barajas in Madrid en de luchthaven van Barcelona. Vanuit Amsterdam en Eindhoven kan je rechtstreeks per lijndienst of charter vliegen naar een van de vele internationale luchthavens. Spanje is ook goed te bereiken met de auto. In Spanje gelden over het algemeen dezelfde verkeersregels als in Nederland en de bewegwijzering is prime in orde. Je kunt in Spanje bijna overal een auto huren. Dit is zeker aan te raden. Het rijden met de auto is in Spanje goed te doen. Je kunt een binnenlandse vlucht nemen in Spanje, bijna alle grote steden hebben een luchthaven.

De kwaliteit van de bus- en treinverbindingen zijn redelijk. Het is afhankelijk van waar je bent en waar je naartoe wilt. In de toeristische gebieden is het goed geregeld en in de afgelegen gebieden zal je niet veel openbaar vervoersmogelijkheden tegenkomen. Het treinverkeer van Spanje is in handen van het staatsbedrijf RENFE. Er bestaan verbinding tussen vrijwel alle steden van het land. Momenteel bestaan er 5 hogesnelheidslijnen.

De gezondheidszorg in Spanje is goed geregeld. Er is een soort gelijk gezondheidssysteem als in Nederland. Dit betekent dat er een algemene openbare zorg is die voor iedereen toegankelijk is en een netwerk van particuliere zorgverzekeringsmaatschappijen. Voor Spanje zijn geen inentingen verplicht.

Neem altijd contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic voor actuele adviezen.

Het drinken van kraanwater wordt afgeraden.

Spanje is een veilig reisland maar pas wel op voor zakkenrollers.

In totaal kennen de Spanjaarden vier eetmomenten. Er wordt twee keer ontbeten, dan is er de lunch, het tussendoortje en het avondeten. Naast de eetmomenten verschillen ook de tijden hiervan erg met die van Nederland.

De Spanjaarden ontbijten twee keer per dag. In de ochtend wordt er vaak koffie gedronken met daarbij een stuk brood en wat cakejes. Aan het einde van de ochtend eet men een omelet, brood, tortilla of toast met jam of chocoladepasta. Natuurlijk ontbreken de churro’s vaak niet tijdens het ontbijt.

De lunch is voor de Spanjaarden de belangrijkste maaltijd van de dag. Deze bestaat uit een warme maaltijd met drie gangen en wordt gehouden tussen 14.00 uur en 16.00 uur. Als voorgerecht wordt er vaak een gevulde soep of een salade gegeten, het hoofdgerecht bestaat vaak uit vis of vlees met als bijgerecht rijst of salade en het nagerecht ontbreekt nagenoeg nooit. Daarna is het tijd voor de welbekende siësta.

Tussen 17.00 uur en 19.00 uur is het tijd voor een tussendoortje. Deze bestaat vaak uit een zoete snack zoals een croissantje of gebak. Pas rond 22.00 uur start men met het avondeten. Er worden tapas, salades en sandwiches gegeten. Dit gaat vaak door tot 00.00 uur.

Ook heeft Spanje typisch Spaanse dranken zoals de welbekende Sangria en verschillende Spaanse wijnsoorten. Zo kun je genieten van de Spaanse sherry en de cava. Ook Tinto de Verano is een heerlijk drankje dat verkoelend werkt in de warme zomermaanden. Dit is een mix van rode wijn en koolzuurhoudend water of bitter lemon. Verder worden er in Spanje veel sappen, koffie en water gedronken.

De Spaanse taal heeft twee namen, namelijk Spaans en Castiliaans. Beide betekenen hetzelfde. In Spanje wordt gesproken in verschillende talen. In totaal zijn er vijf officiële talen en twee niet-officiële talen. De vijf officiële talen zijn Spaans, Catalaans, Galicisch, Baskisch en Aranees. De twee niet-officiële talen zijn Asturisch en Aragonees. De enige nationale taal is Spaans. De andere officiële talen zijn talen van autonome gemeenschappen.

De inwoners van dit afwisselende land bezitten een aangeboren vriendelijkheid en levenslust. Spanjaarden steken normaal gesproken net zoveel energie in werken als in genieten. Weinig Spanjaarden laten hun leven leiden door de klok. De dag duurt lang en heeft zelfs een woord, mardrugada, voor de tijd tussen middernacht en het aanbreken van de dag wanneer het in de steden nog steeds druk is op de straten. Spanjaarden houden van mensen om zich heen. In veel plaatsen hechten de mensen eraan om een avondwandeling te maken en zijn de straten vol flaneurs.

Het zal je maar overkomen, je paspoort kwijtraken op vakantie. Mocht er onverhoopt iets gebeuren in Spanje, dan weet je nu waar je terecht kunt.

Klik hier voor meer informatie

Zon & Strand Vakanties

Vakantie Huizen & Villa's

Steden Trips

Last Minute

Bungalow & Vakantie Parken