Alles wat je moet weten over Tenerife

Een zonvakantie naar Tenerife is ontzettend populair. De combinatie van het heerlijke klimaat en de mooie stranden maken het tot een fijne vakantiebestemming. Tijdens een zonvakantie naar Tenerife zijn er genoeg stranden die je kunt bezoeken. Je vind hier een mooi, schoon zandstrand, helder zeewater, prachtige palmbomen en dit allemaal met de prachtige bergen op de achtergrond.


Een vakantie naar Tenerife is enorm populair. Mede door het heerlijke klimaat, de mooie stranden en de goede luchtverbinding. Een vakantie op Tenerife kan je op allerlei verschillende manieren indelen. Een all inclusive zonvakantie, cultuurvakantie, een Fly Drive Tenerife, het is allemaal mogelijk op het eiland. Lees hier tips en informatie over een vakantie op Tenerife.

Populaire Bestemmingen op Tenerife 

Wil je graag leuke dorpen bekijken? Ga naar de hoofdstad van Tenerife Santa Cruz de Tenerife, of bezoek één van de andere leuke steden op het eiland: La Laguna, Puerto de la Cruz, Garachico of La Orotava. Lees hier meer informatie over de steden op Tenerife.

● Santa Cruz                                                                  ● Guimar
● Los Cristianos                                                            ● Los Realejos
● Masca                                                                         ● Puerto de la Cruz
● Playa de las America’s                                              ● La Orotava

 

Bezienswaardigheden op Tenerife

1. Masca
Het piratendorp Masca igt ten noordwesten aan de voet van de Tenobergen en is een populaire excursie op Tenerife. De meeste bezoekers combineren het prachtige uitzicht met een afdaling waarbij je wandelend een hoogteverschil van zo’n 600 meter overbrugt. De kleine baai van Masca aan de kust heeft de reputatie ooit een toevluchtsoord geweest te zijn voor piraten en ligt op ongeveer drie uur lopen vanaf het dorp door een prachtig landschap.

 

2. Pico del Teide
De top van vulkaan El Teide is met 3.718 meter het hoogste punt van heel Spanje. Hoewel deze vulkaan officieel slapend is sluiten experts niet uit dat het tot nieuwe uitbarstingen kan komen. Je kunt met een kabellift tot een hoogte komen van 3.550 meter (mits de lift vanwege harde wind niet gesloten is), wie tot de krater wil komen op een hoogte van 3.718 meter heeft daarvoor een speciale vergunning nodig die je vooraf dient te regelen. Het omringende gebied is een nationaal park met een grote variatie aan landschappen. In het westen tref je o.a. gitzwart vulkaangesteente aan en meteen ten oosten van de top van de vulkaan zie je landschappen die door zwavel op zo’n manier groen gekleurd zijn dat je je op een andere planeet waant.

 

3. Cueva del Viento 
De gemeente Icod de los Vinos in het noordoosten van Tenerife herbergt de grotten van Cueva del Viento-Sobrado. Dit is de grootste lavabuis van Europa en wordt beschouwd als de op vier na grootste ter wereld na vier van de vulkanische wonderen van Hawaii. De ondergrondse gangen vormen tunnels van meer dan 17 km (10 mijl).
De Cueva del Viento – of Wind Cave – werd gevormd door lavastromen uit Pico Viejo, een vulkanische kegel langs de berg Teide.

 

4. Piramides van Güímar
Bezoek de Piramides de Guimar en ontdek de fascinerende stappiramides hier op Tenerife. Met structuren vergelijkbaar met die gevonden in Mexico, Sicilië, Polynesië en Peru, verken de geschiedenis, cultuur en oorsprong van deze ongewone structuren met astronomische verbindingen met de zomer- en de winterzonnewende. Het park is ontworpen door de beroemde onderzoeker Thor Heyerdahl van Norweigan om de piramides te beschermen en te blijven bestuderen.

 

5. Basílica de Nuestra Señora de la Candelaria
De Basílica y Real Santuario de Nuestra Señora de la Candelaria is de belangrijkste kerk op de Canarische Eilanden en is gewijd aan Maria. De basiliek ligt in het centrum van Candelaria op Tenerife. De kerk werd ingewijd in 1959. Op 24 januari 2011 verhief paus Benedictus XVI de kerk tot basiliek; de afkondiging vond plaats op 2 februari van dat jaar, op het feest van de Maagd van Candelaria. Naast de basiliek ligt een klooster van de orde van de dominicanen.

 

Klimaat op Tenerife 

Eén van de voornaamste redenen voor een vakantie naar Tenerife is het heerlijke klimaat. Tenerife kent een twee klimaten. Het weer in het noorden van het eiland is een stuk natter dan het zuiden. In het noorden komt veel vaker heel harde regen voor dan in het zuiden. Vooral in de maanden oktober t/m maart kan het hier flink tekeer gaan. Houd hier rekening mee tijdens je vakantie op Tenerife. Het zuiden van het eiland heeft veel minder last van neerslag en noodweer. De gemiddelde temperatuur in het noorden is in de wintermaanden zo’n 17°C. In de maanden juli, augustus en september kan de temperatuur oplopen tot zo’n 26°C. Het zuiden van het eiland kent een stuk aangenamere temperaturen. Het hele jaar is het hier minstens 20°C. De zomermaanden juli, augustus en september wordt het een stuk warmer, dan wordt het gemiddeld zo’n 28°C.

 

Populaire Stranden op Tenerife

Een zonvakantie naar Tenerife is ontzettend populair. De combinatie van het heerlijke klimaat en de mooie stranden maken het tot een fijne vakantiebestemming. Tijdens een zonvakantie naar Tenerife zijn er genoeg stranden die je kunt bezoeken. Het mooiste witte zandstrand van Tenerife vind je in San Andrés: Playa de las Teresitas. Playa de las Teresitas is de ideale plek voor jouw zonvakantie op Tenerife. Je vind hier een mooi, schoon zandstrand, helder zeewater, prachtige palmbomen en dit allemaal met de prachtige bergen op de achtergrond. Andere populaire stranden op Tenerife zijn:

Strand Costa Adeje

♥ Playa Fañabé
♥ Playa la Pinta
♥ Playa de Troya
♥ Playa del Duque

Strand Los Christianos

♥ Playa de las Vistas
♥ Playa de Los Christianos

Voor de complete lijst met beschrijving over de mooiste stranden op Tenerife lees je hier.

 

Beste reistijd voor Tenerife 

De beste reistijd voor Tenerife zijn de maanden mei tot en met juni en september tot en met oktober. Hier mee vermijd je de hitte in de zomermaanden en de soms wat regenachtige dagen in de winter. Desondanks is Tenerife het hele jaar door een prima vakantiebestemming en uitstekend geschikt om van de winterzon te genieten. Veel mensen reizen dan ook naar Tenerife in de maanden december tot en met februari om de koude winter in de noordelijker gelegen delen van Europa te ontvluchten en te genieten van de relatieve warmte op Tenerife. Ook Gran Canaria is een populaire bestemming gedurende deze wintermaanden.

 

Belangrijk om te weten !!!

Reisdocumenten

Persoondocumenten

 • Een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart is vereist.

Visum

 • Voor Tenerife is geen visum nodig.

Reizen met minderjarige kinderen

 • Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.
 • Binnen de Schengenzone is het aan te raden (niet verplicht) een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op rijksoverheid.nl. Denk ook aan de landen waar je doorheen reist op weg naar de bestemming.

Bijzonderheden

 • De Nederlandse consulaten in Spanje verlenen geen diensten meer aan Nederlanders betreffende aanvragen voor paspoorten. Hiervoor kun je contact opnemen met de ambassade in Madrid. Aangeraden wordt altijd kopieën van belangrijke documenten bij zich te dragen. Bij diefstal of verlies van het paspoort kun je naast de aangifte bij de politie ook contact opnemen met de vervoers- of vliegmaatschappij. In geval van nood worden de kopieën van de documenten soms geaccepteerd voor de terugreis.
 • Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.

Lees hier de douaneregels voor Tenerife/Spanje

Rijbewijs

Auto of motor

 • Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Spanje, ook bij het huren van een voertuig.
 • Een IRB (internationaal rijbewijs) is niet vereist.
 • Let op: verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.

Bromfiets of snorfiets

 • Voor het besturen van brom- en snorfietsen is een rijbewijs vereist.

Overige voertuigen

 • Bijzondere voertuigen als speed-pedelecs, trikes, quads, tuktuks en dergelijke worden in de meeste landen bij een of meer van de bekende rijbewijscategorieën ondergebracht. Zo kan bijvoorbeeld een quad (in Nederland) zowel een bromfiets, een auto of een motor zijn, afhankelijk van de goedkeuring.
 • Binnen de EU, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland is er wat auto’s, motoren en bromfietsen betreft, geen verschil in rijbewijzen. In andere landen kunnen aan bijzondere voertuigen mogelijk andere rijbewijseisen worden gesteld dan in Nederland. Wij adviseren daarom ter plaatste bij de politie te informeren of je over het juiste rijbewijs beschikt.

Bijzonderheden

 • Deze informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.

 

Betalen in Tenerife

Bankpas

 • Bankpassen worden vrijwel overal geaccepteerd.
 • Gebruik van een bankpas is meestal gratis. Er geldt een limiet per dag.

Creditcard

 • Creditcards worden bij vrijwel alle hotels, restaurants, winkels en tankstations geaccepteerd.
 • Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als de bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van een creditcard bij kleine bedragen af te raden.
 • De ANWB-creditcard is de goedkoopste creditcard voor ANWB-leden, zie anwb.nl.

Geldautomaten

 • Spanje heeft voldoende geldautomaten (cajero automáticoredbancATM).
 • Actuele informatie over geldautomaten in een bepaalde plaats is onder meer te vinden op maestrocard.commastercard.nl of visa.com.

Fooien

 • Servicio oftewel bedieningsgeld is vaak inbegrepen op de hotel- of restaurantrekening. Een fooi van 5 % is gebruikelijk afhankelijk van het type restaurant. Rond het bedrag naar boven af of laat het kleine wisselgeld liggen.
 • Gidsen en parkeerwachters verwachten een fooi.
 • Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Spanje is ongeveer gelijk met dat in Nederland.
De munteenheid in Spanje is de euro.

 

Huurauto boeken

 • Het wordt aangeraden om zeker in het hoogseizoen van tevoren en op tijd een huurauto te boeken.
 • Het kan bovendien voordeliger zijn om al voor de reis een huurauto te boeken.
 • Bij Hertz krijgen ANWB-leden 10 tot 15 procent korting op de huurtarieven. Ga voor meer informatie naar anwb.nl .
 • Het is ook mogelijk ‘all-inclusive’ een auto te huren in Spanje via Sunny Cars op anwb.nl

 

Medische informatie

De gezondheidszorg in Tenerife/Spanje is goed geregeld. Er is een soort gelijk gezondheidssysteem als in Nederland. Dit betekent dat er een algemene openbare zorg is die voor iedereen toegankelijk is en een netwerk van particuliere zorgverzekeringsmaatschappijen.
Voor Tenerife/Spanje zijn geen inentingen verplicht.

Neem altijd contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic voor actuele adviezen.

Het drinken van kraanwater wordt afgeraden.

 

Veiligheid

Tenerife/Spanje is een veilig reisland maar pas wel op voor zakkenrollers

 

Eten en drinken

In totaal kennen de Spanjaarden vier eetmomenten. Er wordt twee keer ontbeten, dan is er de lunch, het tussendoortje en het avondeten. Naast de eetmomenten verschillen ook de tijden hiervan erg met die van Nederland.

De Spanjaarden ontbijten twee keer per dag. In de ochtend wordt er vaak koffie gedronken met daarbij een stuk brood en wat cakejes. Aan het einde van de ochtend eet men een omelet, brood, tortilla of toast met jam of chocoladepasta. Natuurlijk ontbreken de churro’s vaak niet tijdens het ontbijt.

De lunch is voor de Spanjaarden de belangrijkste maaltijd van de dag. Deze bestaat uit een warme maaltijd met drie gangen en wordt gehouden tussen 14.00 uur en 16.00 uur. Als voorgerecht wordt er vaak een gevulde soep of een salade gegeten, het hoofdgerecht bestaat vaak uit vis of vlees met als bijgerecht rijst of salade en het nagerecht ontbreekt nagenoeg nooit. Daarna is het tijd voor de welbekende siësta.

Tussen 17.00 uur en 19.00 uur is het tijd voor een tussendoortje. Deze bestaat vaak uit een zoete snack zoals een croissantje of gebak. Pas rond 22.00 uur start men met het avondeten. Er worden tapas, salades en sandwiches gegeten. Dit gaat vaak door tot 00.00 uur.

Ook heeft Spanje typisch Spaanse dranken zoals de welbekende Sangria en verschillende Spaanse wijnsoorten. Zo kun je genieten van de Spaanse sherry en de cava. Ook Tinto de Verano is een heerlijk drankje dat verkoelend werkt in de warme zomermaanden. Dit is een mix van rode wijn en koolzuurhoudend water of bitter lemon. Verder worden er in Spanje veel sappen, koffie en water gedronken.

 

De taal

De Spaanse taal heeft twee namen, namelijk Spaans en Castiliaans. Beide betekenen hetzelfde. In Spanje wordt gesproken in verschillende talen. In totaal zijn er vijf officiële talen en twee niet-officiële talen. De vijf officiële talen zijn Spaans, Catalaans, Galicisch, Baskisch en Aranees. De twee niet-officiële talen zijn Asturisch en Aragonees. De enige nationale taal is Spaans. De andere officiële talen zijn talen van autonome gemeenschappen. Ook wordt er best veel engels gesproken

 

Bevolking

De inwoners van dit afwisselende land bezitten een aangeboren vriendelijkheid en levenslust. Spanjaarden steken normaal gesproken net zoveel energie in werken als in genieten. Weinig Spanjaarden laten hun leven leiden door de klok. De dag duurt lang en heeft zelfs een woord, mardrugada, voor de tijd tussen middernacht en het aanbreken van de dag wanneer het in de steden nog steeds druk is op de straten. Spanjaarden houden van mensen om zich heen. In veel plaatsen hechten de mensen eraan om een avondwandeling te maken en zijn de straten vol flaneurs.

 

Adressen en telefoonnummers Spanje

Het zal je maar overkomen, je paspoort kwijtraken op vakantie. Mocht er onverhoopt iets gebeuren in Tenerife/Spanje, dan weet je nu waar je terecht kunt.

Klik hier voor meer informatie