Alles wat je moet weten over Turkije

Turkije behoort tot de top tien meest bezochte landen ter wereld. In Nederland staat Turkije in de top drie van favoriete vliegbestemmingen. Bij een vakantie in Turkije wordt vaak gedacht aan een all-inclusive resort, maar Turkije heeft veel meer te bieden dan dat. Voor bijna alle soorten vakanties die er zijn heeft Turkije wel een optie.


Dat Turkije uitermate geschikt is voor een Zon/Strand vakantie is al wel bij iedereen bekend, maar voor een stedentrip is het oude Istanbul ook zeker aan te raden en voor een cultuurvakantie bieden de vele historische gebouwen door het land vele mogelijkheden. Ook is het in de wintermaanden mogelijk om een wintervakantie te houden in Turkije en ook natuurliefhebbers komen helemaal aan hun trekken in Turkije. Een vakantie in Turkije is dus meer dan alleen een all-inclusive resort.

Populaire bestemmingen in Turkije

Turkije heeft echter nog veel meer te bieden wat betreft bezienswaardigheden en landschappen. Bezoek Istanbul voor een bijzondere combinatie: in deze stad komen twee continenten samen. Ook hoofdstad Ankara, Bodrum en antieke stad Efeze zijn een bezoek waard. De grote steden zijn minder afhankelijk van het toerisme dan de kleine badplaatsen, waardoor de cultuur beter bewaard blijft. Hieronder een kleine oplage van de populairste steden van Turkijke. Voor de volledige lijst klik hier.

● Istanbul                                                                          ● Alanya
● Side                                                                                 ● Bodrum
● Marmaris                                                                       ● Antalya
● Kusadasi                                                                        ● Izmir
● Ankara                                                                            ● Kemer

Daarnaast kent Turkije ook bekende Toeristische gebieden, zoals o.a
Voor meer informatie over een gebied klik hier.

♥ Egeische Kust                                            ♥ Turkse Riviera
♥ Zee van Marmara                                      ♥ Zuid Egeische Kust

Bezienswaardigheden van Turkije

Turkije is zeker niet alleen maar een fijne bestemming voor een zonvakantie. Zo zijn er ontzettend veel mooie bezienswaardigheden die je zeker moet bezoeken tijdens je vakantie in dit land in het zuidoosten van Europa. Wat dacht je bijvoorbeeld van de bruisende stad Istanbul, het historische Cappadocië en de indrukwekkende kalksteenterrassen van Pamukkale? Daarnaast zijn de verschillende kleurrijke markten en interessante musea die je in elke stad wel kunt vinden zeker een bezoek waard. En vergeet de populaire badplaatsen als Antalya, Alanya, Side en Bodrum niet. De beste en mooiste bezienswaardigheden van het land Turkije vind je hier. Hieronder al een kleine oplage wat te verwachten.

1. Kaymakli
Tijdens de tijd van de Arabische belegering zochten inwoners een toevlucht. Deze werd gevonden in Kaymakli, een onderaardse stad. Kaymakli werd al bewoond sinds de 5e eeuw voor Christus. Het complex bevat meerdere lagen, deze zijn verbonden door kokers. Deze kokers staan weer in verbinding met regenputten. Het fraaie complex is de moeite waard om eens gezien te hebben.

 

2. Basilica Cistern
Een indrukwekkende ondergrondse ruimte, gevormd door 336 pilaren, dat is Yerebatan Sarayi ofwel Basilica Cistern. Deze ondergrondse cisternen zijn gebouwd in het midden van de 6e eeuw en het complex werd gebruikt als zoetwaterbassin omdat het schiereiland zelf geen drinkwatervoorraden bezat. De 336 pilaren zorgen ervoor dat het dak niet naar beneden komt. Twee van de pilaren rusten op antieke Mendusa-hoofden. Door de prachtige lichten en unieke sfeer is Basilica Cistern al jaren het decor voor filmopnamen en toneelvoorstellingen.

 

3.Schilpadden op het strand Finike
De stranden die Finike rijk is, zijn belangrijke plaatsen voor een aantal zeeschildpadden waaronder de onechte karetschildpad. Deze schildpad kan wel één meter groot worden en meer dan 150 kilo wegen. Maar deze schildpadsoort kan ook richting de 500 kilo gaan onder de juiste leefomstandigheden. Jaarlijks komen de vrouwtjes, onder andere hier bij Finike, het strand op om eitjes te leggen. In veel gevallen worden de plekken waar deze eitjes begraven liggen afgezet zodat men weet waar ze liggen. De baby schilpadden kunnen zo beter beschermd worden.

 

4. Köprülü Canyon National Park
Op 92 kilometer ten noordoosten van Antalya bevindt zich het Köprülü Canyon National Park. In dit park is de rivier Kopru Çay het belangrijkste onderdeel. Deze rivier ontspringt vanuit het meer Eğirdir, aan het zuidelijke gedeelte van het Taurusgebergte. De vallei is circa 120 kilometer lang en de Kopru Çay stroomt richting het zuiden. Voor een goede wandeling en mooie panorama uitzichten is dit de ideale plek in Turkije

 

5. Amfitheater Aspendos
Aspendos is een van de best bewaarde amfitheaters van de wereld en ligt binnen handbereik op ongeveer 50 km afstand van Antalya. Het theater, dat in de 2e eeuw na Chr. werd gebouwd, wordt nog steeds jaarlijks gebruikt voor festivals, opera’s en balletvoorstellingen in de periode van april tot oktober.

Klimaat van Turkije

Het klimaat in Turkije is onder te verdelen over 3 regio’s. Het klimaat aan de kust is een zeeklimaat. Dat betekent dat de kust warme zomers kent en milde winters. In de zomer wordt het hier zo’n 28 graden. Een heerlijke temperatuur voor een vakantie in Turkije! Het oosten van Turkije kent een landklimaat. Dat wil zeggen dat het hier flink meer kan regen dan aan de kust.

Turkse Toeristische Streken

Turkse Riviera
Een vakantie naar de Turkse Rivièra biedt een combinatie van natuur, cultuur en een heerlijk klimaat. Veel Nederlanders kiezen ervoor om in de zomermaanden all inclusive naar Turkije te vertrekken en hun vakantie aan één van de vele prachtige zandstranden van de Turkse kust door te brengen. De Turkse Rivièra is hier een bijzonder goede bestemming voor. Deze streek aan de Middellandse Zee bestrijkt het gebied vanaf Marmaris via Antalya helemaal naar Alanya.

Egeïsche Kust
De Egeïsche kust is prachtig met mooie baaien en schitterende natuur en ook voor cultuurliefhebbers is genoeg te zien. De bekendste vakantieplaatsen zijn Bodrum, Marmaris en Kusadasi en elk van deze plekken heeft uitgebreide toeristische voorzieningen. Zowel strandliefhebbers, als natuur- en cultuurliefhebbers kunnen aan de Egeïsche kust aan hun trekken komen. Bovendien beschikken de grote vakantieoorden over alle gemakken die u tijdens uw vakantie wenst. De stranden liggen over het algemeen in baaien. Sommige bestaan uit kiezels en op andere plekken vindt u zandstranden. De stranden liggen vaak in een mooie natuurlijke omgeving met op de achtergrond naaldbossen en olijfgaarden.

Zee van Marmara
In het uiterste westen van Turkije ligt de Marmara-regio. Dit gebied grenst aan de Zee van Marmara, vandaar de naam. Het is de enige regio die gedeeltelijk op de Balkan ligt. De voornaamste reden om af te reizen naar de Marmara-regio is vanwege de miljoenenstad Istanbul die hier ligt. De stad van de Blauwe Moskee, de Galatatoren en de Hagia Sophia.

Zuid Egeïsche Kust 
Het valt niet te ontkennen: de Zuid-Egeïsche Kust is met haar helderblauwe zee en begroeide bergen één van de mooiste stukjes van Turkije. Dankzij de stranden kun je simpelweg genieten van al dit moois. Ga je voor wat activiteit dan is er genoeg te zien en doen in deze badplaatsen aan de Zuid-Egeïsche Kust.

Beste Reistijd Turkije

De beste reistijd voor Turkije zijn de maanden mei tot en met oktober, maar ook in de winter is het in Turkije erg aangenaam. In de kustgebieden loopt het toeristenseizoen van april tot eind oktober. Reis je in de maanden juli en augustus naar Turkije? Dan kan het regelmatig te heet zijn om ’s middags iets actiefs te gaan doen. Voor een echte zonvakantie is Turkije dan wel heel geschikt.

Als je graag wilt rondreizen, dan raden we aan dit in april, mei of juni (voorjaar), of in september, oktober (najaar) te doen. Er valt dan gemiddeld niet zoveel regen en het is niet te heet. In de winter is Istanbul een goede bestemming voor een stedentrip.

 

Belangrijk om te weten !!!

Reisdocumenten

Persoonsdocumenten

 • Een paspoort of een Nederlandse identiteitskaart is vereist.
 • Het paspoort moet ten minste 6 maanden geldig zijn bij de eerste aankomst in Turkije indien je een e-visum aanvraagt. Indien je gebruik maakt van een visumsticker aan de grens moet het paspoort minimaal 5 maanden geldig zijn. Je paspoort moet in elk geval nog 60 dagen geldig zijn na vertrek uit Turkije.
 • Een identiteitskaart moet geldig zijn gedurende het verblijf in Turkije. Dit geldt zowel voor aanvraag van een e-visum als voor een visumsticker aan de grens. Controleer of het document ruim voldoende geldig is, voor het geval dat het verblijf langer mocht duren dan gepland.

Let op!

 • Er wordt door het consulaat momenteel dringend aangeraden een visum aan te vragen vóór aanvang van de reis. Het e-visa en de visumsticker zijn nog te verkrijgen op het vliegveld of aan de grens (lees verderop), maar het is de politie ter plaatse die bepaalt of je dat visum daadwerkelijk krijgt. Er bestaat dus een risico dat een visumaanvraag ter plekke wordt afgewezen.

Visum

 • Een visum is vereist.
 • Een e-visum kan aangevraagd worden via evisa.gov.tr. De aanvraag neemt ongeveer 3 minuten in beslag. Het visum wordt, na goedkeuring, per email toegestuurd en moet uitgeprint worden. Desgewenst kan het per post opgestuurd worden.
 • Het e-visum is 180 dagen geldig voor een verblijf van maximaal 90 dagen. Een visum voor meerdere bezoeken wordt ook verstrekt.
 • Een e-visum kost circa € 20, betaling kan alleen met een Visa- of Mastercard geschieden. De Visa- of Mastercard hoeft niet op de naam van de aanvrager te staan.
 • Het e-visum kan ook bij aankomst op de Turkse luchthavens gekocht worden. Hiervoor zijn speciale e-Visa automaten. Een e-visum op een Turkse luchthaven kost circa € 25 (betaling kan alleen met creditcard). Het wordt echter dringend aangeraden een visum aan te vragen vóór aanvang van de reis.
 • Een e-visum kan ook aangevraagd worden via de ANWB. Zie voor meer informatie anwb.nl/visum.

Visumsticker

 • Een ‘visumsticker’ kan gekocht worden bij aankomst aan de grens in Turkije. In de loop van 2017 (datum nog niet bekend) wordt de visumsticker echter geheel vervangen door het e-visum.
  • Hiervoor is geen pasfoto nodig.
  • De visumsticker kost circa € 25 aan de Turkse grens (gepast betalen met eurobiljetten).
  • Met een visumsticker kun je meerdere keren het land in reizen binnen een periode van 180 dagen. De maximale verblijfsduur met een visumsticker is 90 dagen.
 • Let op: de regels met betrekking tot de verkrijgbaarheid van de visumsticker kunnen veranderen. Het is daarom aan te raden de actuele informatie te bekijken op de website: konsolosluk
 • Het wordt dringend aangeraden een visum aan te vragen vóór aanvang van de reis.

Tussenstop

 • Voor een tussenstop (transit) in een ander land op weg naar Turkije: informeer bij het consulaat of consulaire afdeling van de ambassade of er voor dat land een transitvisum nodig is.

Reizen met minderjarige kinderen

 • Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.
 • Binnen de Schengenzone is het aan te raden (niet verplicht) een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op rijksoverheid.nl. Denk ook aan de landen waar je doorheen reist op weg naar de bestemming.

Bijzonderheden

 • Je moet je binnen 48 uur na aankomst melden bij de plaatselijke politie. Indien je in een hotel, pension of op een camping verblijft wordt dit geregeld door de hotelier of campinghouder.
 • Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.
 • Voor tips en advies over het gebruik van een paspoort of identiteitskaart in het buitenland kijk op anwb.nl/juridisch-advies/op-vakantie.
 • Tekst bijgewerkt: september 2017. De informatie over verkrijgbaarheid van het visum en de geldigheid van paspoort en visum is sterk aan wijzigingen onderhevig. Raadpleeg voor de meest actuele gegevens het Turkse consulaat in Rotterdam.

Lees hier de douaneregels van Turkije

 

Voertuigen in Turkije

 • Het Nederlandse kentekenbewijs wordt erkend.
 • Een NL-sticker is niet vereist. De landcode op de kentekenplaat is voldoende. Heeft de kentekenplaat geen landcode (aanhangwagen, fietsendrager, oldtimer), dan moet wel een NL-sticker aangebracht worden.

Leenvoertuig

 • Indien op reis wordt gegaan met een voertuig dat niet op eigen naam staat, bijvoorbeeld een leaseauto of een van een familielid geleende auto, is een machtiging van de eigenaar vereist, bij voorkeur in meerdere talen.
 • De machtiging moet door een officiële instantie worden gelegaliseerd. Informeer bij de vertegenwoordiging van Turkije wat de beste procedure is.
 • Meer informatie over het rijden in een voertuig van iemand anders zie anwb.nl

Verzekering

 • Het voertuig en de caravan/aanhangwagen moeten verzekerd zijn.
 • Een groene kaart wordt erkend en is verplicht.
 • Het is aan te raden om een afzonderlijke groene kaart voor de caravan/aanhangwagen (met eigen kenteken) mee te nemen. Neem het origineel mee, een kopie wordt vaak niet geaccepteerd.

Bijzonderheden

 • Bovenstaande informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.

 

Rijbewijs

Auto of motor

 • Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Turkije, ook bij het huren van een voertuig.
 • Een IRB (internationaal rijbewijs) is niet vereist.
 • Let op: verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.

Bromfiets of snorfiets

 • Voor het besturen van brom- en snorfietsen is een rijbewijs vereist.

Overige voertuigen

 • Bijzondere voertuigen als speed-pedelecs, trikes, quads, tuktuks en dergelijke worden in de meeste landen bij een of meer van de bekende rijbewijscategorieën ondergebracht. Zo kan bijvoorbeeld een quad (in Nederland) zowel een bromfiets, een auto of een motor zijn, afhankelijk van de goedkeuring.
 • Binnen de EU, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland is er wat auto’s, motoren en bromfietsen betreft, geen verschil in rijbewijzen. In andere landen kunnen aan bijzondere voertuigen mogelijk andere rijbewijseisen worden gesteld dan in Nederland. Wij adviseren daarom ter plaatste bij de politie te informeren of je over het juiste rijbewijs beschikt.

Bijzonderheden

 • Deze informatie geldt voor Nederlands ingezetenen

 

Vaardocumenten

Lees hier alles over varen in Turkije

 

Auto huren in Turkije

Verhuurlocaties

 • Auto’s met en zonder chauffeur kunnen worden gehuurd bij vliegvelden en in de grotere steden.

Huurauto boeken

 • De tarieven kunnen erg verschillen per seizoen en per aanbieder. Van tevoren boeken kan voordeliger zijn.
 • Bij Hertz krijgen ANWB-leden korting op de huurtarieven. Ga voor meer informatie naar anwb.nl.
Voorwaarden

Rijbewijs

 • Om een auto te kunnen huren moet de bestuurder een geldig Nederlands rijbewijs hebben.
 • Vaak moet de bestuurder ten minste 2 jaar in het bezit zijn van het rijbewijs. In enkele gevallen is dat echter maar 1 jaar of juist 3 jaar.

Leeftijd

 • De bestuurder moet ten minste 21 jaar zijn.
 • Soms is de leeftijdsgrens lager of hoger afhankelijk van het verhuurbedrijf en type auto.
 • Mogelijk is de verzekering duurder voor jonge bestuurders.
 • Houd er rekening mee dat er een maximumleeftijd kan gelden.

Waarborg

 • Alleen met een creditcard (met pincode) op naam van de hoofdbestuurder kan een auto worden gehuurd. Contant geld wordt zelden als borgsom geaccepteerd.
Bijzonderheden

Verkeersveiligheid

 • Reizigers wordt aangeraden zo min mogelijk na zonsondergang over de weg te reizen gezien de vaak slechte conditie van de wegen zowel binnen als buiten de steden.
 • Ook wordt reizigers aangeraden bijzonder voorzichtig te zijn in verband met het gevaarlijke rijgedrag van veel verkeersdeelnemers.

Winteruitrusting

 • Controleer in de winter of de huurauto is voorzien van de juiste winteruitrusting. Winterbanden worden aangeraden bij winterse omstandigheden en sneeuwkettingen kunnen verplicht worden gesteld.

Tolvignet

 • Op de meeste snelwegen en enkele bruggen in Turkije moet tol betaald worden. Betalen kan alleen via het elektronische betaalsysteem HGS (Hizli Geçis Sistemi) dat werkt met een tolvignet of prepaidkaart. Informeer tijdig bij de verhuurder hoe deze tol moet worden betaald.

Betalen in Turkije

Pinpas

 • Pinpassen (zowel bankpassen als creditcards) worden vrijwel overal geaccepteerd.
 • Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. Als de bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per transactie rekent, is frequent gebruik van een pinpas (zowel bankpas als creditcard) bij kleine bedragen af te raden.
 • Er geldt meestal een limiet per dag; de limiet kan op aanvraag door de bank of creditcardmaatschappij aangepast worden.
 • De ANWB-creditcard is de goedkoopste creditcard voor ANWB-leden, zie anwb.nl

Contant geld

 • Turkije heeft voldoende geldautomaten (bankamatik), vooral in toeristische steden.
 • Actuele informatie over geldautomaten in een bepaalde plaats is onder meer te vinden op maestrocard.commastercard.nl of visa.com.
 • Geld opnemen is meestal goedkoper met een bankpas dan met een creditcard.
 • Banken en wisselkantoren (döviz bürosu) wisselen geld. Hotels wisselen doorgaans tegen een ongunstiger koers dan banken.
 • Bewaar de wisselbewijzen om aan te kunnen tonen waar het geld gewisseld is.
 • Actuele informatie over bankbiljetten en munten is te vinden op tcmb.gov.tr

Bijzonderheden

 • In toeristische gebieden wordt de euro vaak als betaalmiddel geaccepteerd.

Fooien

Bedieningsgeld is vrijwel altijd inbegrepen bij de hotel- en restaurantrekening. Voor een goede dienstverlening kan je een fooi geven door het wisselgeld te laten liggen of het bedrag af te ronden. Bij taxichauffeurs kan je het bedrag afronden

Prijsniveau

In Turkije wordt betaald met de Turkse Lira. Vaak kun je in de badplaatsen of in Istanbul ook met de euro betalen, maar houd er rekening mee dat dit vrijwel nooit voordeliger is. De beste prijs betaal je altijd met de Turkse Lira. De afgelopen jaren zijn de prijzen gestegen met de opkomst van het massatoerisme. Turkije is dus niet meer de extreem goedkope vakantiebestemming die het ooit was. Ondanks dat ligt het prijsniveau in Turkije nog altijd lager dan in Nederland.

 

Vervoer

Turkije heeft een tiental internationale vliegvelden. Vanuit Schiphol vertrekken er directe vluchten naar de luchthavens van Istanbul, Antalya en Ízmir. Vaak rijden er transferbussen tussen de vliegvelden en de accommodaties.

Het openbaar vervoer is in Turkije goed geregeld. Alle plaatsen zijn goed bereikbaar door middel van de bus of de typische dolmus busjes. Deze kleine busjes kun je overal aanhouden en ze brengen je naar verschillende plekken. Aan de grotere wegen staan ook haltes voor de dolmus busjes. Het is een makkelijke en bovendien goedkope manier om verschillen plaatsen in de stad te bereiken. Houd er wel rekening mee dat deze busjes soms erg vol kunnen zitten.

 

Medische informatie

Voor een bezoek aan Turkije zijn geen inentingen verplicht gesteld. Wel zijn er enkele inentingen die sterk worden aangeraden. De vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A worden aanbevolen. Bij een verblijf langer dan 3 maanden worden ook de inentingen tegen Hepatitis B en rabiës aangeraden. Daarnaast komt in sommige delen van Turkije malaria voor. In de bekende vakantiebestemmingen zoals Alanya, Antalya, Bodrum, Fethiye, Kemer, Marmaris en Side is er geen kans op malaria. In het zuidoosten van Turkije komt wel malaria voor, maar met anti-muggenmaatregelen ben je voldoende beschermt tegen de ziekte. Het is dus niet nodig om malariatabletten in te nemen.

 

Veiligheid

Reizen naar het grensgebied met Syrië of Irak wordt op het moment zeer sterk afgeraden. Ook de omliggende gebieden hebben een negatief reisadvies. Voor de rest van Turkije gelden verhoogde veiligheidsrisico’s. Politieke spanningen kunnen demonstraties veroorzaken, die weer tot geweld kunnen leiden. Het is daarom belangrijk om drukke plaatsen zoveel mogelijk te vermijden. Houd daarnaast ook rekening met criminaliteit. Vooral in de grotere steden en de toeristische gebieden komt criminaliteit steeds meer voor.

 

Eten en drinken

De Turkse keuken is zeer veelzijdig. Er wordt veel vlees in combinatie met groenten en rijst of bulgur gegeten. Ook gerechten zoals gevulde paprika, gegrilde vis en lamsvlees worden veel gegeten in Turkije. Een diner wordt meestal voorafgegaan door een soep. Daarnaast zijn de mezze zeer populair. Dit zijn verschillende, kleine hapjes die meestal als voorgerecht worden gegeten. In de zomer wordt dit echter ook vaak als hoofdgerecht gegeten. Mezze kan uit verschillende gerechtjes bestaan zoals hummus, fava bonenpuree, aubergine salade, gekruide gehaktballetjes of calamaris. Op deze manier kun je verschillende typische Turkse delicatessen proeven.

Tot slot staat de Turkse keuken bekend om de heerlijke nagerechten. Baklava bestaat uit laagjes filodeeg, die rijkelijk worden gevuld met honing en noten. Honing in blokjes in combinatie met kokos, sesamzaad of amandelen wordt Helva genoemd. De toetjes van de Turkse keuken zijn over het algemeen erg zoet, maar zeer smakelijk.

In Turkije wordt het afgeraden om het water uit de kraan te drinken. Zorg er daarom voor dat je altijd genoeg flessen water op voorraad hebt. Ook voor kleine handelingen, zoals tandenpoetsen, het afspoelen van fruit of het schoonmaken van lenzen wordt het afgeraden om kraanwater te gebruiken. Bij gebrek aan flessen water kun je ook kraanwater voor enkele minuten koken. Hierna kun je het water wel gebruiken voor de bovengenoemde handelingen.

Ayran is een traditionele Turkse drank die vooral in de zomer veel wordt gedronken ter afkoeling. De drank wordt gemaakt van water en yoghurt. Daarnaast wordt er veel thee gedronken. Zwarte thee is net wat sterker dan de thee die wij gewend zijn en wordt met veel suiker gedronken. Hetzelfde geldt voor de Turkse koffie: de smaak is sterker, maar er wordt veel suiker aan toegevoegd.

Turkije staat niet bekend als een wijnland. Dat is opmerkelijk, aangezien een van de oudste wijnregio’s ter wereld, Anatolië, zich in Turkije bevindt. De afgelopen jaren hebben zich enkele producenten gevestigd in de wijnstreek, waardoor de productie langzaam maar zeker weer op gang komt. Probeer dus ook zeker een glaasje lokale wijn tijdens jouw vakantie in Turkije. Een andere alcoholische drank die je veel zult tegenkomen in Turkije is raki. Deze drank heeft een anijs achtige smaak.

 

De taal

De officiële taal van Turkije is Turks. Daarnaast worden er ook andere talen gesproken zoals onder andere Koerdisch, Arabisch, Armeens en Georgisch, maar dit zijn geen officiële talen. Het Turks wordt sinds 1928 in het Latijns alfabet geschreven, zodat het voor ons ook makkelijker te lezen is.

 

Bevolking

Het grootste gedeelte van de bevolking van Turkije bestaat uit Turken. Daarnaast vormen de Koerden ook een aanzienlijk gedeelte van de bevolking, ongeveer 21% van de bewoners zijn Koerden. Deze minderheid leeft vooral in het oosten van Turkije. De Arabieren, Armeniërs, Lazen, Circassiërs en Assyriërs vormen een klein gedeelte van de bevolking. Ondanks dat Turkije een groot land is, is het zeer dunbevolkt. De oppervlakte van Turkije is ongeveer 19 keer groter dan Nederland. Een groot gedeelte van de bevolking naar bepaalde gebieden van Turkije. De meeste bewoners leven rondom de kustgebieden of in de steden Ankara en Istanbul. Dit komt vooral doordat er in deze gebieden de meeste inkomsten zijn door het massatoerisme.

De officiële godsdienst van Turkije is de Islam. In het verleden was er sprake van een staatsgodsdienst, maar deze is in de jaren 30 van de vorige eeuw afgeschaft. Nog steeds heeft de islam een groot aantal aanhangers in Turkije, zo’n 96% van de bevolking is islamitisch. Ruim 85% hiervan behoort tot de soennitische richting van het geloof. Het christendom lijkt steeds meer volgers te krijgen vanuit de Turkse bevolking, maar dit is relatief gezien maar een kleine groep.

 

Adressen en telefoonnummers Turkije

Het zal je maar overkomen, je paspoort kwijtraken op vakantie. Mocht er onverhoopt iets gebeuren in Turkije, dan weet je nu waar je terecht kunt.

Klik hier voor meer informatie